MOMus_Together We Look / Μαζί Βλέπουμε ǀ 2ος κύκλος

flyer εκδήλωσης
· Διάφορα // Δημοσίευση: 15 Μάιος 2020

νέο πρόγραμμα διαδικτυακών συναντήσεων του MOMus

Νέο πρόγραμμα διαδικτυακών συναντήσεων
MOMus_Together We Look / Μαζί
Βλέπουμε ǀ  2ος κύκλος
Έναρξη: 18 Μαΐου 2020

Ανοιχτές παραμένουν οι συλλογές και οι εκθέσεις όλων  των διευθύνσεων του MOMus για τους φίλους του προγράμματος Together We Look / Μαζί Βλέπουμε’ που μετά από έναν επιτυχημένο κύκλο, επαναλαμβάνεται με νέα ημερομηνία έναρξης τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020 και νέες ψηφιακές συναντήσεις. Οι νέοι συμμετέχοντες φίλοι θα συζητήσουν πάνω σε επιλεγμένα έργα τέχνης που θα τους σταλούν ηλεκτρονικά, σε ζωντανή διάδραση και με τους ανθρώπους του MOMus.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, ενώ απαιτείται η σύνδεση στο διαδίκτυο. Για την καλύτερη διεξαγωγή της συζήτησης, προβλέπεται η συμμετοχή 15 ατόμων σε κάθε διαδικτυακή συνάντηση. Πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις δηλώσεις συμμετοχής, αναλυτικά παρακάτω για τον κάθε χώρο ξεχωριστά. 

 

Πρόγραμμα

Δευτέρα 18 Μαΐου, 19:00-21:30: Together We Look / Μαζί Βλέπουμε’ τις μόνιμες συλλογές του Ιόλα, Απέργη, Ξύδη κ.ά του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με επιλεγμένα έργα καλλιτεχνών που προσέγγισαν την καθημερινή και ‘εν οίκω’ ζωή μέσα από το πρίσμα της καλλιτεχνικής πρακτικής, διαμορφώνοντας και καθορίζοντας καλλιτεχνικές τάσεις της εποχής τους -από το φεμινισμό, ως την εννοιολογική /εννοιακή τέχνη.

Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Petronella Oortman, 2011
βιντεοεγκατάσταση, Μπέη Χαμάμ
ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας
© MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής: Πέμπτη 14 Μαΐου στο  info.photography@momus.gr με την αναφορά ΤWL@MOMusContemporary


Τετάρτη 20 Μαΐου, 19:00-21:30:  ‘Together We Look / Μαζί Βλέπουμε’ τα έργα της  γλύπτριας Άλεξ Μυλωνά του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά.
Από τις πρώτες ανθρωποκεντρικές έως τις αφηρημένες συνθέσεις της με την απλότητα και τη γεωμετρία των επιφανειών τους, τα έργα της Μυλωνά αναφέρονται σε διαχρονικές ανθρώπινες έννοιες -της γέννησης, του έρωτα και του θανάτου-, συνδυάζουν τους αρχαίους μύθους με τον σύγχρονο κόσμο, διερευνώντας, ταυτόχρονα, τις αξίες και τις δυνατότητες της γλυπτικής τέχνης.

Άλεξ Μυλωνά
Το φιλί (Τιμή στον Μπρανκούζι), 1967
μάρμαρο Πεντέλης, 71 x 74 x 19 εκ.
© MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής: Δευτέρα 18 Μαΐου στο  info.photography@momus.gr με την αναφορά ΤWL@MOMusAlexMylona


Δευτέρα 25 Μαΐου, 19:00-21:30: ‘Together We Look / Μαζί Βλέπουμε’ την έκθεση ‘Utopia Revisited. Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Πολιτική στην τέχνη της ρωσικής πρωτοπορίας’ του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη.
Έργα από τη Συλλογή Κωστάκη αποκαλύπτουν τον πολυσχιδή χαρακτήρα της έννοιας της ουτοπίας, όπως αυτή προσδιορίστηκε στη Ρωσία κατά τις δεκαετίες 1910 και 1920. Από τις διακηρύξεις των Φουτουριστών μέχρι την “Μορφοποιημένη Ουτοπία” του Αρβάτοβ, οι πειραματισμοί και οι προτάσεις των Ρώσων καλλιτεχνών αποτέλεσαν μια δυναμική συλλογική κίνηση που στόχευε στην αναδιαμόρφωση της πνευματικής και κοινωνικής ζωής.

Γκούσταβ Κλούτσις
Εξηλεκτρισμός για ολόκληρη τη χώρα, 1920
φωτομοντάζ
© MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής: Πέμπτη 21 Μαΐου στο  info.photography@momus.gr με την αναφορά ΤWL@MOMusModern


Τετάρτη 27 Μαΐου, 19:00-21:30: ‘Together We Look / Μαζί Βλέπουμε’ την έκθεση ‘Τίμιοι παράνομοι - Πρόσωπο. Ελευθερία. Σιωπή’ του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών.
Με αφετηρία τα εργαστήρια φιλοσοφίας, γραφής και performance που πραγματοποίησαν αρχικά η επιμελήτρια και θεωρητικός τέχνης Σοφία Ελίζα Μπουράτση και ο καλλιτέχνης Αλέξανδρος Πλωμαρίτης στο 3ο ΣΔΕ Θεσσαλονίκης, άλλοι οκτώ καλλιτέχνες προσκλήθηκαν να ετοιμάσουν και να υλοποιήσουν ο καθένας ένα εργαστήριο σε σύνολο περίπου 110 εκπαιδευόμενων (2017-2020) στο σχολείο των φυλακών. Το αποτέλεσμα είναι η εν λόγω έκθεση, στην οποία άνθρωποι που υπό άλλους όρους δεν θα συναντιούνταν ποτέ, συνυπάρχουν και συνδημιουργούν.

Αλέξανδρος Πλωμαρίτης
49 grams, 2020
ζυγαριά, φωτογραφίες Polaroid
από την έκθεση 'Τίμιοι παράνομοι- Πρόσωπα. Ελευθερία. Σιωπή΄ στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής: Δευτέρα 25 Μαΐου info.photography@momus.gr, με την αναφορά ΤWL@MOMusExperimental


Δευτέρα 1 Ιουνίου, 19:00-21:30:  ‘Together We Look / Μαζί Βλέπουμε’ την έκθεση ‘Roger Ballen. Shadows of the mind’ του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Φωτογραφίες από περιθωριοποιημένες κοινότητες της Νοτίου Αφρικής, το εσωτερικό των φτωχικών κατοικιών με τους «ξεχασμένους» φτωχούς λευκούς ενοίκους τους, σκηνές και πορτρέτα σε έρημα κτήρια, αποθήκες και καταλήψεις στο Γιοχάνεσμπουργκ της Αφρικής, εικόνες που μοιάζουν να έρχονται από το υποσυνείδητο, είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία που συνθέτουν τη μοναδική αισθητική Ballenesque του διεθνούς φήμης φωτογράφου Roger Ballen.

Roger Ballen
Portrait of Sleeping Girl, 2000
από την έκθεση 'Roger Ballen, Shadows of the Mind' στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής: Πέμπτη 28 Μαΐου στο  info.photography@momus.gr, με την αναφορά ΤWL@MOMusPhotography