Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020 & MOMus

flyer εκδήλωσης
· Διάφορα · Υποβολές Έργων · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 16 Μάιος 2020

δράσεις του MOMus για τη διεθνή ημέρα μουσείων 2020

Η συμπερίληψη είναι το θέμα που έδωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μουσείων ICOM ως άξονα με αφορμή τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου 2020. Και αν φέτος η ημέρα αυτή βρίσκει τα μουσεία διεθνώς ως επί το πλείστον κλειστά υπό την απειλή της πανδημίας, τα ίδια φαίνεται να βρίσκουν τρόπους να «βγαίνουν» από τους τοίχους που τα ορίζουν και να προσπαθούν να είναι πιο ανοιχτά και χρήσιμα από ποτέ, για όλες και όλους.

Οι χώροι των Διευθύνσεων του MOMus στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα παραμένουν και αυτοί κλειστοί, και όσο ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους φίλους τους ξανά στα μέσα Ιουνίου, παράλληλα είναι ανοιχτοί με άλλον τρόπο, εξ αποστάσεως. Τα παρακάτω προγράμματα προκρίνουν και καλωσορίζουν τη συμμετοχή όλων, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, εμπειρίας και χώρου κατοικίας, προς το παρόν διαδικτυακά, μέχρι να συναντηθούμε ξανά.

 

Αναλυτικά οι δράσεις, παρακάτω.

Διαδικτυακή συνάντηση διαλόγου ‘Mind's Eye Meet Up-Συνάντηση Διαλόγου: Τέχνη και Συμπερίληψη ατόμων με οπτική αναπηρία: Πρακτικές και προτάσεις για εφαρμογή’

Σάββατο 16 Μαΐου 2020 / 11:00-13:00

Η ημερίδα φιλοδοξεί να ανοίξει ένα γόνιμο διάλογο ανταλλαγής συμπεριληπτικών πρακτικών για την προσβασιμότητα ατόμων με οπτική αναπηρία στην εμπειρία της τέχνης και του πολιτισμού. Προσκεκλημένοι ομιλητές από φορείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της κοινότητας ατόμων με οπτική αναπηρία, από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, μοιράζονται την εμπειρία τους και παρουσιάζουν προτάσεις και πρακτικές που προωθούν τη συμπερίληψη.

Η εκδήλωση αποσκοπεί στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών του πολιτισμού και του κοινού σχετικά με τη συμπερίληψη ατόμων με οπτική αναπηρία σε χώρους τέχνης και πολιτισμού με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός πρωτοκόλλου καλών πρακτικών που θα μπορούσαν δυνητικά να υιοθετηθούν από περισσότερους πολιτιστικούς φορείς στο μέλλον. Η ημερίδα λειτουργεί ως δράση γνωριμίας με το πιλοτικό πρόγραμμα «Mind’s Eye | Ψηλαφώντας την Τέχνη» που θα εφαρμοστεί σε μόνιμη βάση σε τμήμα του χώρου και της συλλογής του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης τον Ιούνιο του 2020.

Συμμετοχή με εγγραφή σύνδεσμο https://bit.ly/2SAYF52. Πληροφορίες στις ιστοσελίδες www.momus.gr και του mindseye.gr.

Σχεδιασμός προγράμματος «Mind’s Eye | Ψηλαφώντας την Τέχνη»: Στέλα Αναστασάκη

Συνεργαζόμενοι φορείς-Υλοποίηση: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Παράρτημα Θεσσαλονίκης

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος START – Create Cultural Change 2019/20. Το START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.


Νέο πρόγραμμα διαδικτυακών συναντήσεων ‘Together We Look / Μαζί Βλέπουμε’ ǀ  2ος κύκλος

Νέος, δεύτερος κύκλος ξεκινάει στις 18 Μαΐου για το πρόγραμμα διαδικτυακών ξεναγήσεων «Together We Look / Μαζί Βλέπουμε». Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν πάνω σε επιλεγμένα έργα τέχνης από τις συλλογές και τις εκθέσεις του MOMus που θα τους σταλούν ηλεκτρονικά, σε ζωντανή διάδραση νέους φίλους και με τους ανθρώπους του MOMus.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις δηλώσεις συμμετοχής, εδώ https://www.momus.gr/news/twl_2


Ψηφιακό λεύκωμα ‘So Far So Close / Τόσο Μακρυά Τόσο Κοντά’

Ένα ψηφιακό λεύκωμα των τόσο ιδιαίτερων ημερών που διανύουμε ή απλά η τέχνη απέναντι στον Covid-19 αποτυπώνεται στη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα τέχνης του MOMus με τον τίτλο «So Far So Close / Τόσο Μακρυά Τόσο Κοντά» με πρωτότυπο καλλιτεχνικό υλικό. Η πλατφόρμα res.momus.gr δέχεται τους ψηφιακούς της επισκέπτες ώστε να καταθέσουν το δικό τους έργο τέχνης, τη δική τους καλλιτεχνική άποψη, σαν ανταπόκριση στις συνθήκες εγκλεισμού που βιώνουμε. Μια φωτογραφία, ένα ζωγραφικό έργο, σχέδιο ή άλλο εικαστικό μέσο που μπορεί να περιέχει εικόνα, animation, ήχο, κείμενο ή βίντεο βρίσκουν τη θέση τους online. Πρόκειται για δικτύωση κοινού και καλλιτεχνών που επιδιώκει να μας φέρει όλους κοντά και σε άμεση και διαδραστική επικοινωνία με την καλλιτεχνική δημιουργία, έστω και από την απόσταση του διαδικτύου.

Με  την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πληροφορίες: res.momus.gr


On line εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, εφήβους και γονείς

«Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι (Georgy Litichevsky) - Υποθετικοί χοροί. Ένα τετράδιο αυτόνομης εκπαιδευτικής δράσης για γονείς και παιδιά»

Το τετράδιο αυτόνομης εκπαιδευτικής δράσης «Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι (Georgy Litichevsky) - Υποθετικοί χοροί» οργανώθηκε για να συνοδεύσει τις εξορμήσεις μικρών και μεγάλων στην ομότιτλη έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Κρατικό Μουσείο Συγχρονης Τέχνης (Νοέμβριος 2016 - Φεβρουάριος 2017). Χρησιμοποιώντας εύκολα υλικά, μικροί και μεγάλοι ταξιδεύουν στον ιδιαίτερο κόσμο των κόμικς που μας προτείνει ο καλλιτέχνης με συνοδοιπόρους – μεταξύ άλλων - τον Κωνσταντίνο Καβάφη, τον Αντόν Τσέχωφ, υποθετικά πορτρέτα σε χάρτινους καθρέφτες, χούλα χουπ παιγνίδια, διαδικτυακές αναζητήσεις και περιήγηση στο opus comicum με ήρωα τον βαρώνο Μινχάουζεν.

Κατεβάστε το υλικό από εδώ https://bit.ly/2KcZpsx


«Αυτόνομη εκπαιδευτική δράση για γονείς και παιδιά. Η συλλογή Κωστάκη και η Ρωσική Πρωτοπορία»

Η Λιουμπόβ Ποπόβα τα σχήματα, τα αντικείμενα και τα πορτρέτα στα έργα της, πειραματισμοι για το σπίτι, οι βασικές αρχές του φωτομοντάζ, φιγούρες για το στήσιμο θεατρικών ή και κινηματογραφικών σκηνών, και φυσικά η ιστορία του ίδιου του συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την αυτόνομη εκπαιδευτική δράση για γονείς και παιδιά για ένα ταξίδι στα χρόνια της ρωσικής πρωτοπορίας που είναι πάντα ενδιαφέρον και πλουτίζει τις γνώσεις μας! Το τετράδιο οργανώθηκε και επικαιροποιήθηκε με υλικό από το MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη.

Κατεβάστε το υλικό από εδώ https://bit.ly/3cd6dSH


«Μνήμες. Ματιές στο χρόνο. Τετράδιο αυτόνομης περιήγησης για εφήβους στη φωτογραφική συλλογή του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης»

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, νυν MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ακολούθησε για χρόνια μια εκτεταμένη και πολυεπίπεδη παρουσίαση της καλλιτεχνικής φωτογραφίας συνεργαζόμενο σταθερά με φορείς, θεσμούς αλλά και πρόσωπα όπως ο Άρις Γεωργίου, στον οποίο το μουσείο οφείλει και το μεγαλύτερο μέρος της φωτογραφικής συλλογής του που συγκροτήθηκε από δωρεές καλλιτεχνών και ιδιώτες συλλέκτες.

Η έκθεση "Μνήμες. Ματιές στο xρόνο" που υλοποιήθηκε το 2007 έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου να παρακολουθήσουν μια διαδρομή «εκ των έσω προς τα έξω», ξεκινώντας από το πορτρέτο, τον προσωπικό χώρο, το δωμάτιο και ό,τι συνιστά τον μικρόκοσμο της καθημερινότητας ώστε να φτάσουν σε ζητήματα αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας με το κοινωνικό περιβάλλον, όσο και σε αντιλήψεις, κοσμοθεωρίες και στάσεις ζωής απέναντι στον ευρύτερο κόσμο που μας περιβάλλει. Το επικαιροποιημένο συνοδευτικό φυλλάδιο συνοψίζει ορισμένους από τους κυριότερους προβληματισμούς της έκθεσης, προτείνει νέες, δημιουργικές  αφετηρίες θέασης του κόσμου μέσα από τον φωτογραφικό φακό των εφήβων και εισάγει έμμεσα τους χρήστες του στο ρόλο του επιμελητή της έκθεσης προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να δώσουν εναλλακτικούς τίτλους στις ενότητες της έκθεσης ή να οργανώσουν το υλικό με διαφορετικό τρόπο.

Κατεβάστε το υλικό από εδώ https://bit.ly/2zteCTU


«Με τη φωνή του δημιουργού τους. Τετράδιο αυτόνομης περιήγησης για νέους 12-18 ετών στα έργα της συλλογής του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης».

Πολλοί νεαροί επισκέπτες του μουσείου εκφράζουν την ανάγκη να έρθουν σε επαφή με τους ίδιους τους καλλιτέχνες ή έστω με τις σκέψεις και τα λόγια με τα οποία εκείνοι περιγράφουν τις εικαστικές τους δημιουργίες. Το τετράδιο συγκεντρώνει μερικές από τις τοποθετήσεις γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών, έργα των οποίων εκπροσωπούνται στις συλλογές του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Κάθε φωτογραφία έργου συνοδεύεται από αναφορές του ίδιου του καλλιτέχνη, μερικές πολύτιμες λέξεις-κλειδιά που συμβάλλουν στην κατανόηση του έργου, αλλά και μία αφορμή για συζήτηση που θα κινητοποιήσει τους χρήστες να ανακαλύψουν περισσότερες διαστάσεις του έργου.

Κατεβάστε το υλικό από εδώ https://bit.ly/2zteCTU


FAMILY & CO [operation]”

Το 2018 ορίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως το έτος για την τόνωση του αισθήματος αίσθημα της κοινής ταυτότητας μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών.
Σε αυτό το πλαίσιο το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης υλοποίησε ένα πρόγραμμα φωτογραφίας με θέμα την έννοια της οικογένειας στο 1ο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο και στο 1ο Διαπολιτισμικό Λύκειο Ευόσμου. Αποτέλεσμα της δράσης είναι το έντυπο με τίτλο “FAMILY & CO [operation]” στο οποίο καλούνται παιδιά και νέοι να στοχαστούν τις βασικές αρχές της φωτογραφικής τέχνης, να ψάξουν και να παρατηρήσουν φωτογραφίες γνωστών Ελλήνων και ξένων φωτογράφων στο διαδίκτυο και να βγάλουν τις δικές τους φωτογραφίες. Το έντυπο επικαιροποιήθηκε και προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες που βιώνουμε, δίνοντας διεξόδους πέρα από τους τοίχους του εγκλεισμού.

Κατεβάστε το υλικό από εδώ https://bit.ly/2Y3TM82


«Αλεξ Μυλωνά. Αναδρομική. Ένα τετράδιο για γονείς και παιδιά»

Η αλήθεια, η δύναμη, η ευαισθησία και η ποιητική της τέχνης της Άλεξ Μυλωνά είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία που αναδείχθηκαν στην αναδρομική έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα το διάστημα Φεβρουαρίου-Mαΐου 2019. Μέσα από βιογραφικά στοιχεία, τη θέση του ανθρώπινου σώματος στο έργο της Άλεξ Μυλωνά, την αναφορά στην ίδια την τέχνη της γλυπτικής, με προτάσεις-στάσεις σε συγκεκριμένα έργα, γονείς και παιδιά έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν με το ειδικό τετράδιο στις βασικές αρχές του δημιουργικού της έργου, κάνοντας στο τέλος τις δικές τους συνθέσεις με ειδικές προτάσεις για δράσεις στο σπίτι.

Κατεβάστε το υλικό από εδώ https://bit.ly/34yU4Vq


«Stephen Antonakos. Τετράδιο δράσης για γονείς και παιδιά»
«Υπάρχουν μεγάλοι δρόμοι που μπορούν να εξερευνηθούν και να φέρουν καρπούς από τη μελέτη της σχέσης ανάμεσα στα έργα των Ρώσων πρωτοπόρων και της συγκεκριμένης και αφηρημένης γεωμετρίας που χρησιμοποιώ με ποικίλα μέσα εγώ, στα δικά μου έργα» έγραψε ο ίδιος ο Στήβεν Αντωνάκος σε μία από τις επεξηγηματικές επιστολές που είχε στείλει, το 2012, περιγράφοντας τι τον οδήγησε στη δωρεά 67 έργων-τυπωμάτων του προς το ΚΜΣΤ. Αυτή η ιδιαίτερη σχέση αποτυπώνεται στο τετράδιο με εκπαιδευτικές δράσεις για την έκθεση του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά «Στήβεν Αντωνάκος: Φως - Ο Στήβεν Αντωνάκος και η ρωσική πρωτοπορία», στην οποία το νέον φως του καλλιτέχνη συναντά το φως των ρώσων καλλιτεχνών των αρχών του 20ου αιώνα. Χρώματα, μοτίβα και υλικά αποτελούν τον οδηγό περιήγησης και γνωριμίας με αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική συνύπαρξη.

Κατεβάστε το υλικό από εδώ https://bit.ly/3aFQOJE


Φιλμ για την Άλεξ Μυλωνά και το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Στο φιλμ, που αποτελεί παραγωγή της κόρης της, εικαστικού, Ελένης Μυλωνά, παρουσιάζεται το έργο της Αθηναίας γλύπτριας Άλεξ Μυλωνά, η προσωπική και καλλιτεχνική πορεία της μέσα από αφηγήσεις της ίδιας και συνεργατών της. Παράλληλα γίνεται εκτενής αναφορά στην επιλογή της να δημιουργήσει το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στο διατηρητέο κτήριο της Πλατείας Αγίων Ασωμάτων για να στεγάσει το έργο της, αλλά και να αναδείξει τον δημόσιο χαρακτήρα του, καθώς και να προσφέρει σε νέους καλλιτέχνες έναν φιλόξενο χώρο υποδοχής της δουλειάς τους. 

Παραγωγή & σκηνοθεσία: Ελένη Μυλωνά
Επιμέλεια μοντάζ: Στέφανος Μπερτάκης
Audiovisual material: Ινώ Ιωαννίδη, Claudette Labrosse, Χριστίνα Κατσαρη, Ελένη Μυλωνά, Αρχείο Άλεξ Μυλωνά, 9,84FM, ΕΡΤ
© Ελένη Μυλωνά 2016
Δείτε το φιλμ εδώ https://bit.ly/2VYIOy1