Ξενιτεμός, Μετανάστευση, Γυρισμός - Ενθύμια από την πρώτη και τη δεύτερη πατρίδα

ανδρες ποζαρουν μπροσά απο ηλεκτρικές συσκευές
· Εκθέσεις · Αθήνα // Δημοσίευση: 25 Οκτ 2010

έκθέση με ντοκουμέντα στο Ινστιτούτο Goethe Αθηνών

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την υπογραφή του Γερμανο-Ελληνικού Συμφώνου Προσέλκυσης Εργατών το 1960, στο φουαγιέ του Goethe-Institut θα εκτεθούν ενθύμια Ελλήνων μεταναστών, τα οποία οι κάτοχοί τους έχουν φυλάξει μέχρι σήμερα και έχουν παραχωρήσει στο Goethe-Institut για τη διάρκεια της έκθεσης. Ένα ξεχωριστό έκθεμα αποτελούν οι δυο βαλίτσες με τις οποίες ταξίδεψε ο Γιώργος Βάζος για πρώτη φορά στη Γερμανία τον Αύγουστο του 1959. Πορείες και βιώματα, προσωπικές ιστορίες και πεπρωμένα, αντιπροσωπευτικά μιας γενιάς, η οποία έστειλε χιλιάδες στην Γερμανία για να βρουν την τύχη τους. Μικρή ή μεγάλη, η διαμονή άφησε τα ίχνη της στο μυαλό και στην καρδιά.

Από ποια ανάγκη, με ποια όνειρα άφησαν πίσω τους την πατρίδα για τα ξένα; Εκεί πώς τα 'φερε η ζωή, πώς βρήκε ο καθένας τον δρόμο του; Και μετά; Έγινε η δεύτερη πατρίδα πρώτη; Ή το φυλαγμένο όνειρο τούς γύρισε στην Ελλάδα, μία χώρα που δεν γνώριζαν πια τόσο καλά – άλλαξε εκείνη, άλλαξαν κι αυτοί μέσα τους. Όλα αυτά επιδιώκει να ψηλαφίσει η έκθεση αυτή, μέσα από αντικείμενα, φωτογραφίες και προσωπικές μαρτυρίες αυτών που έζησαν τη δική τους σύγχρονη Οδύσσεια.

Η έκθεση αυτή είναι ένα λεύκωμα γεμάτο εικόνες και ενθύμια, για κείνους που θυμούνται και για όσους θα ήθελαν να μάθουν.