Σεμινάρια φωτογραφίας του Καμίλο Νόλλα

αφίσα σεμιναρίου
· Διαλέξεις - Ομιλίες · Αθήνα // Δημοσίευση: 27 Οκτ 2010

2ο σεμινάριο φωτογραφίας στο EXILE για την περίοδο 2010 – 2011

Η φωτογραφία στην Ελλάδα κέρδισε τη δική της θέση ανάμεσα στις τέχνες. Είναι πλέον ισάξια της ζωγραφικής, της χαρακτικής, του κολάζ και των άλλων παραστατικών τεχνών.  Εδώ και χρόνια, στο εξωτερικό - όπου διδάσκεται σε ανώτατο επίπεδο – λειτουργεί αυτούσια χωρίς να φέρει τη ρετσινιά της ρεαλιστικής απεικόνισης - άρα της μη τέχνης - και οι φωτογράφοι χαίρουν ιδιαίτερης αναγνώρισης.

Μην ξεχνάμε πως η φωτογραφία δε μετράει ούτε δύο αιώνες ζωής. Η ανακάλυψή της από τον Niepce και τον Talbot, είναι πολύ πρόσφατη και, ως γνωστόν, οτιδήποτε καινούργιο αντιμετωπίζεται με δυσπιστία. Ιδίως αν πρέπει να συγκριθεί με ογκόλιθους όπως η ζωγραφική.

Όμως, κάτι τα έντυπα μέσα, κάτι η έλευση της ψηφιακής τεχνολογίας, βοήθησαν ώστε να εδραιωθεί και να διεκδικεί τα σκήπτρα της επικοινωνίας, ακόμα κι από το γραπτό λόγο!

Ο Lazlo Moholy-Nagy, τη δεκαετία του ‘30 έλεγε πως αναλφάβητος θα θεωρείται, όποιος τον 21ο αιώνα, δε θα γνωρίζει φωτογραφία. Επίσης η Susan Sontag, στο «Περί Φωτογραφίας», είναι σίγουρη πως από πολιτισμός του γραπτού λόγου έχουμε εξελιχθεί σε πολιτισμό της εικόνας. Εγώ πάλι την τελευταία φορά που πήγα στη Νέα Υόρκη, παρατήρησα πως στην Τάιμς Σκουέαρ, όλες οι διαφημιστικές πινακίδες είχαν αντικατασταθεί από γιγαντιαία μόνιτορ που πρόβαλλαν βίντεο!

Για να δούμε που θα πάει!

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε ερασιτέχνες ή και πιο προχωρημένους φωτογράφους κάθε ηλικίας. Ο κάθε μαθητής αναλαμβάνει έως το τέλος των σεμιναρίων να παραδώσει δύο φωτογραφικές εργασίες.

Απαραίτητος εξοπλισμός: Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή

Το μάθημα χωρίζεται ως εξής:

Ώρες
Μάθημα
Περιγραφή
33
αισθητική
Παρουσιάζεται η ιστορία της φωτογραφίας καθώς και το έργο διακεκριμένων φωτογράφων και σχολών (Αμερικάνικη, Ευρωπαϊκή, Ντύσελντορφ..). Πραγματοποιούνται εφτά επισκέψεις από Έλληνες φωτογράφους (Στεφάτου, Φυσάκης, Μιχαλάκης κ.ά.)
21
τεχνική και θεωρία
Αρχές και ειδικές τεχνικές της φωτογραφίας μέσα από ασκήσεις και παράδοση ύλης από το βιβλίο του Τάσου Σχίζα: «Η Τεχνική της Αναλογικής και της Ψηφιακής Φωτογραφίας»
6
studio
Τεχνικές φωτισμού. Πορτρέτο, μόδα, έπιπλα
6
σκοτεινός θάλαμος
Εμφάνιση, εκτύπωση, μάσκες
6
video
Σενάριο, λήψη, μοντάζ
3
εξωτερική λήψη
Χρήση φλας με φως ημέρας, πάνιγκ, νυχτερινή λήψη
75
 

Τα μαθήματα ξεκινάνε το Νοέμβριο 2010 και τελειώνουν την 3η Ιουνίου 2011
Γίνονται σε εβδομαδιαία βάση και για τρεις ώρες κάθε φορά
Διδακτέες ώρες: 75
Δίδακτρα: € 570
Καταβολή διδάκτρων: 2η Νοεμβρίου €190, 15 Δεκεμβρίου €190, 13 Απριλίου €190
Ώρες: πρωινό 11:00 - 14:00 ή απογευματινό 19:00-22:00
Τμήματα: 7 έως 10 ατόμων

Μέσω email:
Αποστέλλονται οι φωτογραφίες και οι σημειώσεις του κάθε μαθήματος.
Προωθούνται προσκλήσεις και δελτία τύπου από τις προσεχείς σχετικές εκδηλώσεις (εκθέσεις, διαλέξεις κ.ά.) που πραγματοποιούνται στην Αθήνα.
Προβολές: Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων προβάλονται και ντοκυμαντέρ για τη σύγχρονη φωτογραφία (Genius of Photography-BBC κ.ά.)

Το τμήμα της Τετάρτης συμπληρώθηκε. Για το τμήμα της Τρίτης, θα γίνει συνάντηση γνωριμίας και παρουσίασης προγράμματος την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010, 19:00 στο Exile. Αθηνάς 12 (3ος όρ.)
Για περισσότερες πληροφορίες όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να επικοινωνήσει μέσω τηλεφώνου/mail