Κρέοντες & Αντιγόνες: ένα bras de fer δίχως νικητή

φωτογραφία που συμμετέχει στην έκθεση
· Workshops · Διαλέξεις - Ομιλίες · Εκθέσεις · Θήβα // Δημοσίευση: 05 Οκτ 2021

έκθεση φωτογραφίας, μια ομιλία, και ένα workshop στο πλαίσιο της Sphinx Biennale 21 στη Θήβα

H ομάδα eterofoto συμμετέχει με μια έκθεση φωτογραφίας, μια ομιλία, και ένα workshop στο πλαίσιο της Sphinx Biennale 21 στη Θήβα.

Tο πρόγραμμα των δράσεων έχει ως εξής:
 

 Exhibition:  Κρέοντες & Αντιγόνες: ένα bras de fer δίχως νικητή

Ομαδικό έργο της ομάδας eterofoto, ανταποκρινόμενο στην θεματική της Sphinx biennale 21 «Αντιγόνη: όρια και σύνορα». Εικοσιτέσσερις εικόνες συμπτυγμένες ως ένα ενιαίο έργο, των 5 δημιουργών -Μαρία Κουμιανού, Στράτης Ελισσαίος, Παναγιώτης Πιτσούλης, Βασίλης Κάντας, Κατερίνα Πουλέα.

  • Διάρκεια έκθεσης: 2 – 17 Οκτωβρίου 2021
  • Τόπος: Sphinx biennale 21, Κεντρικός εκθεσιακός χώρος, Δίρκης 25, Θήβα
     

Artist talk:   « Κ+Α = conflict for ever »

  • Kυριακή  03/10/2021, 12¨00-13¨30 

H ομάδα δημιουργών eterofoto προσκαλεί το κοινό του φεστιβάλ να συζητήσουν τα διαχρονικά διλλήματα που εξετάζει η φετινή θεματική «Αντιγόνη: Όρια και σύνορα». Με αφετηρία τους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν στα μέλη της για την παραγωγή του έργου τους «Κρέοντες και Αντιγόνες: ένα bras de fer δίχως νικητή» , θα δoθεί εξήγηση του σκεπτικού που οδήγησε στην κάθε εικόνα. Κύριο μέλημα είναι να αρθρωθούν μέσω του ομαδικού αυτού έργου εποικοδομητικές ερωτήσεις, ικανές να ενεργοποιήσουν τις λειτουργίες στοχασμού και ηθικής τοποθέτησης, στα ζητήματα σύγκρουσης που εγείρονται. Οι φωτογράφοι, διαιτητές της μάχης αυτής, επινοητές των τόπων σύγκρουσης που εμφανίζονται στις εικόνες τους, θα χαρούν να μοιραστούν τις ανησυχίες τους, όσο και να αφουγκραστούν τις σκέψεις που το κοινό θα θελήσει να συνεισφέρει.  Άραγε αυτή η διαμάχη Κρεόντων + Αντιγόνων, μπορεί να λυθεί δίχως τίμημα;

 

Εκπαιδευτικό δρώμενο: “Η Φωτογραφική πράξη ως Σημασιοδότηση”.

  • Κυριακή 03/10/2021,13¨50 – 16¨00

Mε αφορμή τις εικόνες που παρήγαγε η ομάδα δημιουργών eterofoto στο έργο της «Κρέοντες και Αντιγόνες: ένα bras de faire δίχως νικητή», θα διεξαχθεί workshop για όσες και όσους ενδιαφέρονται να κατανοήσουν λίγο καλύτερα το πως μπορούν να δημιουργούν φωτογραφικές εικόνες που να εμποτίζονται με συγκεκριμένη σημασία, (αφήνοντας εκτός κάδρου αποσυντονιστικά στοιχεία και οπτικό θόρυβο) και συνάμα να διαφεύγουν του απλοϊκού, μονοσήμαντου νοήματος (συνθηματικές εικόνες).

Κατόπιν σύντομης ppt παρουσίασης συμβουλών σύνθεσης και προσέγγισης θέματος, οι συμμετέχοντες θα καλεστούν να παράξουν μια ενότητα εικόνων για ένα θέμα που και τους αφορά και σχετίζεται με την θεματική του φεστιβάλ («Όρια και σύνορα»), κινούμενοι στην γύρω περιοχή. Κατόπιν θα λάβουν ανάδραση στις εικόνες τους από τα μέλη του eterofoto, εκ των οποίων κάποιες  θα δειχθούν (μέσω προτζέκτορα) και θα συζητηθούν εποικοδομητικά.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν ψηφιακή φωτογραφική συσκευή (κάμερα κινητού, τάμπλετ, συσκευή) και να είναι ανοιχτοί στο να μοιραστούν τις εικόνες τους με την υπόλοιπη ομάδα και να δεχτούν με σεβασμό την πρακτική των υπολοίπων. Μπορούν να εργαστούν είτε ατομικά είτε και σε group -μικτού επιπέδου δεξιοτήτων- που θα τους προταθεί.