Από το ΧΑΟΣ στο POST

φωτογραφία που συμμετέχει στην έκθεση
· Εκθέσεις · Αθήνα // Δημοσίευση: 25 Μάιος 2022

έκθεση του Βασίλη Καρκατσέλη στην Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία (ΕΦΕ) στο πλαίσιο του ετήσιου ∆ιεθνούς Φεστιβάλ που διοργανώνει

Η ΕΦΕ, στο πλαίσιο του ετήσιου ∆ιεθνούς Φεστιβάλ που διοργανώνει, αφιερώνει το φετινό 15ο Φεστιβάλ στις φωτογραφικές τεχνοτροπίες, και παρουσιάζει μέσω των δημιουργών που θα συμμετάσχουν τη φωτογραφία και τη δημιουργία της πέρα από τις πιο κλασικές εκδοχές.

Η αρχή θα γίνει με τον Βασίλη Καρκατσέλη από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα παρουσιάσει μία «χαοτική σειρά» από τα έργα του με τον γενικό τίτλο: "Από το ΧΑΟΣ στο POST".

Ο Βασίλης Καρκατσέλης επιστρέφει στην ΕΦΕ πενήντα πέντε χρόνια μετά από τα πρώτα «μαθήματα φωτογραφίας» που έλαβε στους χώρους της, με μία αναδρομικού χαρακτήρα έκθεση μιας «τεχνικής» με πολλαπλά υπόβαθρα, η οποία τον απασχόλησε θεωρητικά για ποικίλους λόγους κατά την πορεία του δημιουργικού του έργου.

Πρόκειται για έργα που διαπραγματεύτηκαν την «αποδόμηση της εικόνας, τη φωτογραφία στις τρεις διαστάσεις και της διάχυσής της στο χώρο (εκτός πλαισίου ή κορνίζας), τη φωτογραφία του «χάους», την απτή φωτογραφία κ.α.
Την έκθεση θα συνοδεύει εισαγωγική ομιλία (την ημέρα των εγκαινίων) και εργαστήριο (την Κυριακή 29 Μαΐου, ώρα 11.00) για κατασκευή έργου με την ‘’τεχνική’’ που θα παρουσιάσει στην έκθεση. Τα έργα που θα προκύψουν από το εργαστήριο θα μοιραστούν στους παρευρισκόμενους με κλήρωση.

 

Ελάχιστο βιογραφικό του Καρκατσέλη Βασίλη

Εικαστικός. Γεννήθηκε στο Παλ. Φάληρο Αττικής, ζει και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Έχει παρουσιάσει τη φωτογραφική, χαρακτική και ζωγραφική δουλειά του σε σε 17 ατομικές και πάνω από 50 ομαδικές εκθέσεις, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ομοίως, τη φωτογραφική του εργασία παρουσίασε σε 64 ατομικές και πάνω από 100 ομαδικές.
Εκδόθηκαν διάφορα έντυπα και βιβλία με κείμενα, δοκίμια, μονογραφίες, ποίηση, χαρακτικά και φωτογραφίες του. Κατά το παρελθόν εξέδωσε 24 τεύχη του περιοδικού ΦΥΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΦΗ ΜΕ ΦΩΣ.
Διετέλεσε Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Μέλος διάφορων δραστήριων καλλιτεχνικών ομάδων, εργάζεται για τη διάδραση των τεχνών. Δίδαξε  το αντικείμενό του παντού όπου του ζητήθηκε.
Τον απασχολεί τόσο η παραδοσιακή αντίληψη για τη φωτογραφία, όσο και το ταξίδι της πέραν των ορίων.

Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για τον covid-19.
 

Λίγα λόγια και για την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία (ΕΦΕ)

Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία (ΕΦΕ) είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός,  το 1o ερασιτεχνικό φωτογραφικό σωματείο τη χώρας μας με ιστορία και συνεχή παρουσία στον χώρο της φωτογραφίας τα τελευταία 70 χρόνια.
Μέλη της διατέλεσαν οι σημαντικότεροι Έλληνες φωτογράφοι, όπως οι Σπύρος Μελετζής, Κώστας Μπαλάφας, Βούλα Παπαϊωάννου, Δημήτρης Τλούπας, Δημήτρης Χαρισιάδης, Νίκος Στουρνάρας, Χρήστος Τσέλιος, Άλκης Ξανθάκης και πληθώρα άλλων αξιόλογων φωτογράφων.

Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία (ΕΦΕ)  είναι ενεργό μέλος από το 1954 της FIAP Διεθνούς Ομοσπονδίας Φωτογραφικής Τέχνης, αποτελεί Official FIAP Photo Exbitition Center, και είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της χώρας μας στον αναγνωρισμένο από την UNESCO διεθνή αυτό οργανισμό, καθώς και ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Φωτογραφικών Φεστιβάλ (Photo Festival Union) από το 1995.