Ο πρώτος κόσμος

φωτογραφία που συμμετέχει στην έκθεση
· Εκθέσεις · Αθήνα // Δημοσίευση: 07 Οκτ 2022

ατομική έκθεση του Νίκου Κωνσταντινίδη στη Luminous Eye

Η Luminous Eye φιλοξενεί την ατομική έκθεση του Νίκου Κωνσταντινίδη “Ο Πρώτος Κόσμος” σε επιμέλεια του Κώστα Γουδή.

 
Καμιά φορά σκέφτομαι πως η εικόνα που έχω για τη θάλασσα είναι το πιο ξεκάθαρο πράγμα που κατέχω. Την κουβαλάω μαζί μου, στην εξορία που βρίσκομαι, σαν τις πορφυρές “τυχερές πέτρες” που συνέλεγα με ένα λευκό δαχτυλίδι γύρω γύρω, ή το όστρακο από ένα μπλε μύδι με το εσωτερικό του σαν ουράνιο τόξο, σαν το νύχι ενός αγγέλου. Και με μία κίνηση της μνήμης τα χρώματα βαθαίνουν και γυαλίζουν, ο πρώτος κόσμος αναπνέει ξανά.

Από το ποίημα της Sylvia Plath Ωκεανός 1212 W, μετάφραση Μυρσίνη Γκανά.

«Ο Πρώτος Κόσμος» γεννήθηκε σιγά σιγά, μάλλον από εσωτερική ανάγκη παρά σαν προσχεδιασμένη ιδέα, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου προσωπικής αμφισβήτησης και ανίχνευσης των ορίων του ευκρινούς και του δυσδιάκριτου, του πραγματικού και του πλασματικού. Έτσι αναδύθηκε ένας κόσμος σιωπής και ακινησίας βυθισμένος στο λυκόφως.
Νίκος Κωνσταντινίδης

Με τη σειρά «ο Πρώτος Κόσμος» ο Νίκος Κωνσταντινίδης θέλει να μας δείξει ένα κόσμο πέρα από τα φαινόμενα, ένα κόσμο στοχαστικό που για να δει κανείς πρέπει να μισοκλείσει τα μάτια, να διαπεράσει το πλέγμα της πληροφορίας και να φθάσει μέχρι την οθόνη της ενσυναίσθησης.
Δεν είναι τυχαίο που οι εικόνες του είναι εικόνες θάλασσας, νερού.
Στην μεταφορά που επιχειρεί αναδύεται ένας κόσμος αβέβαιος, αρχικός, ένα αρχέτυπο.

Κώστας Γουδής
 Ο Νίκος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στη Βέροια στα τέλη της δεκαετίας του 50.
Είναι γιατρός και αφοσιωμένος φωτογράφος από το 2005. Δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εκδώσει τρία φωτογραφικά λευκώματα.

Luminous Eye
Χώρος για τις τέχνες με άξονα την φωτογραφία | συνδυάζει και εκφράζει τις ιδέες και το πνεύμα των ιδρυτών της | του Βασίλη Γεροντάκου, του Χάρη Κακαρούχα, της Εύης Καραγιαννίδη, της Κατερίνας Καρανίκα και του Παύλου Παυλίδη | με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκθέσεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις, ομιλίες, δράσεις, εκδόσεις και συνεργασίες με ξένες φωτογραφικές γκαλερί και φωτογράφους | σε ένα φιλικό, φωτεινό, σύγχρονο χώρο | με ένα μικρό καφέ και μια ενημερωμένη βιβλιοθήκη πάντα στην διάθεση των επισκεπτών και των φίλων της