Ερευνώντας και καταγράφοντας φωτογραφικές ομάδες - λέσχες, φωτοδιαδικτυακές κοινότητες και προσπάθειες συντονισμού

flyer εκδήλωσης
· Παρουσιάσεις Φωτογράφων · Λάρισα // Δημοσίευση: 20 Mar 2023

παρουσίαση συζήτηση με τον Μανόλη Κασιμάτη στο Μύλο του Παππά, στη Λάρισα

Στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων συναντήσεων, η Φωτογραφική Ομάδα fplus, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων διοργανώνει την Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023 και ώρα 19:00, στο Μύλο του Παππά, (1ος όροφος) Γεωργιάδου 53 στη Λάρισα, μια ομιλία παρουσίαση του Μανόλη Κασιμάτη / (πολιτιστική μη κερδοσκοπική εταιρεία φωτογραφίζοντας) με θέμα: Ερευνώντας και καταγράφοντας φωτογραφικές ομάδες - λέσχες, φωτοδιαδικτυακές κοινότητες και προσπάθειες συντονισμού.

Από την πρώτη συνάντηση το 2002 στο ΦΚΘ στην Θεσσαλονίκη όπου συμμετείχαν 38 φωτογραφικές λέσχες / ομάδες και το 2006 στην Αθήνα στο μουσείο Μπενάκη όπου συμμετείχαν 52 έχουν περάσει κάποια χρόνια. Όμως η ιδέα για ένα συντονισμό των δεκάδων ομάδων και λεσχών με μια συνολική καταγραφή των φωτοδρώμενων σε όλη τη χώρα παραμένει πάντα επίκαιρο.

Βιογραφικό:
Ο Μανόλης Κασιμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε Γραφικές Τέχνες/σχολές ΠΕΤΡΑ, εκτύπωση όφσετ/ΚΕΚ ΜΟΣΧΑΤΟΥ, ηλεκτρονική τυπογραφία /ψηφιακή επεξεργασία /ΚΕΚ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ. Μέλος Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ιδρυτικό μέλος της πολιτιστικής εταιρείας ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ και της πειραματικής φωτογραφικής ομάδας PROVA D `ARTE. Μέλος του Φοίβου (Οργανισμός πνευματικών δικαιωμάτων επαγγελματιών δημιουργών φωτογράφων), του ΟΣΔΕΕΤΕ (Οργανισμός πνευματικών δικαιωμάτων εικαστικών) και του ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός πνευματικών δικαιωμάτων συγγραφέων).Ήταν εκδότης του φωτογραφικού περιοδικού ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ. Διετέλεσε αρθρογράφος-συνεργάτης του περιοδικού ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΔΩΛΟ και αρθρογράφος στα περιοδικά ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ, PHOTOnet. Ήταν ιδρυτικό μέλος της φωτοπαρέας ARS LONGA-VITA BREVIS, της διαδυκτιακής ομάδας PHOTO-ZONE.NET και της Α.Κ.Π.Ι. Τα έτη 1978-2002 ήταν μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας και μέλος ΔΣ, 2001-03 μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, 2002-04 μέλος της πολιτιστικής εταιρείας ΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ και το 2000-08 μέλος της Ένωσης Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθηνών και μέλος ΔΣ. Μέλος ΔΣ του σωματείου ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ. Φωτογραφίες του διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά, καταλόγους- λευκώματα και σε φωτογραφικές σελίδες στο διαδίκτυο. Έχει διατελέσει μέλος κριτικών επιτροπών φωτογραφικών διαγωνισμών. Υπήρξε εξεταστής πιστοποίησης πρακτικού τομέα στα ΙΕΚ φωτογραφίας (2006-07). Έχει κάνει 7 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οργάνωσε και επιμελήθηκε φωτογραφικές εκθέσεις και άρθρα, το φωτογραφικό δημιουργικό έργο του πατέρα του ΣΤΕΛΙΟΥ, φωτορεπόρτερ της προδικτατορικής εφημερίδας ΑΥΓΗΣ. Επιμελείται και οργανώνει με την πολιτιστική εταιρεία ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ εκθέσεις φωτογραφικών Ντοκουμέντων 1940-74 και ταυτόχρονα μελετάει την ιστορική αξία και δυναμική της φωτογραφίας ντοκουμέντου αυτής της περιόδου. Παρουσίασε το φωτογραφικό του έργο σε αρκετές φωτογραφικές ομάδες. Έχει συγγράψει φωτογραφικές και ιστορικές μελέτες και λευκώματα. Συμμετείχε σε πολλά ιστορικά και φωτογραφικά συνέδρια και ημερίδες ως εισηγητής και πραγματοποιεί ομιλίες –παρουσιάσεις.

http://www.manolokasimatis.gr/
http://www.eteriafotografizontas.blogspot.gr/
http://www.facebook.com/fotografizontas