Καλάπους…

flyer εκδήλωσης
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 23 Mar 2023

έκθεση φωτογραφίας του μέλους του f14 Βασίλη Βαρσακέλη στην f14 gallery

Το f14-κοινόν φωτογράφων σας προσκαλεί στην έκθεση "καλάπους…" του μέλους του f14 Βασίλη Βαρσακέλη την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 ώρα 20:00, στην f14 gallery.

Ο φωτογράφος Βασίλης Βαρσακέλης με πάθος, αφοσίωση και ενέργεια, μεταμορφώνει μέσα από την καλλιτεχνική του έμπνευση τα παλιά καλαπόδια σε μοναδικά κάδρα. Μετατρέπει τα καλούπια πάνω στα οποία φτιάχνονταν τα παπούτσια από τους υποδηματοποιούς σε ένα αντικείμενο τέχνης.

Οι ρεαλιστικές και ταυτόχρονα ιδεαλιστικές φωτογραφίες των καλαποδιών, του βιοτεχνικού χώρου, των εργαζομένων προδίδουν την ιδιαιτερότητα μιας τέχνης που δεν υπάρχει πια. Τα παραδοσιακά επαγγέλματα είναι φορείς Πολιτισμού, έχουν ένα καλλιτεχνικό άγγιγμα. Τα εργαλεία έχουν τη δική τους ψυχή, διηγούνται τη δική τους ιστορία, αποκαλύπτουν τη χρησιμότητα, το μέγεθος, τη συλλογή, το πνεύμα εκείνης της εποχής. 

Ο Βαρσακέλης, με τη διεισδυτική ματιά του, μας μεταφέρει με εκπληκτικές φωτογραφίες στο χωροχρόνο. Χαρίζει ένα τόνο θύμησης από συναισθήματα και βιώματα ανθρώπων, γιατί πιστεύει στη δύναμη της εικόνας που μπορεί να ευαισθητοποιήσει τον άνθρωπο. Καταθέτει ένα έργο-παρακαταθήκη στη συλλογική μνήμη, σε μια προσπάθεια ενάντια στην κυριαρχία του τυποποιημένου και υπέρ του χειροποίητου.

Με τα μάτια της ψυχής, μέσα από έναν φωτογραφικό φακό, ο Βασίλης Βαρσακέλης γίνεται η φωνή εκείνων των ανθρώπων.         

Νίκη Γκίζη 
συγγραφέας, πολιτισμολόγος