A Sea Beyond

flyer εκδήλωσης
· Υποβολές Έργων · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 04 Απρ 2023

ανοιχτή πρόσκληση από το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών σε νέες και νέους φωτογράφους που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στο εργαστήριο φωτογραφίας με τον Στράτο Καλαφάτη και τη Λία Ναλμπαντίδου

Το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε νέες και νέους φωτογράφους που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στο εργαστήριο φωτογραφίας με τον τίτλο «A Sea Beyond» με επικεφαλής τον διεθνώς καταξιωμένο φωτογράφο Στράτο Καλαφάτη και τη συνεργάτη του Λία Ναλμπαντίδου.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την περίοδο 25-29 Απριλίου 2023 στο MΟΜus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «A Sea Change».

Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν, μετά από αίτηση συμμετοχής και διαδικασία επιλογής.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το πρόγραμμα Α Sea Change είναι ένα έργο διεθνούς συνεργασίας μεταξύ τoυ KONTEJNER (HR) ως επικεφαλής εταίρου, του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών (GR), του NeMe (CY) και του Ιδρύματος Quo Artis (ES). Επικεντρώνεται σε δημιουργικές παρεμβάσεις στα πολιτιστικά και φυσικά «οικοσυστήματα» που σχετίζονται με τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2022, το πρόγραμμα A Sea Change επικεντρώνεται στην προώθηση της δημιουργικής καινοτομίας γύρω από τις πρακτικές της Γαλάζιας Οικονομίας μέσω διεπιστημονικών και ενδιάμεσων τεχνών, καθώς και καλλιτεχνικής και επιμελητικής έρευνας.

Οι δραστηριότητες του A Sea Change (εργαστήρια, καλλιτεχνικά residencies, δημόσια προγράμματα, προβολές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, https://a-sea-change.net/) επιχειρούν να προωθήσουν αλλαγές στα τοπικά περιβάλλοντα και να παράξουν νέα έργα τέχνης και διεπιστημονικές συνεργασίες για την οικοδόμηση μιας πιο βιώσιμης, ποικιλόμορφης και συμπεριληπτικής Μεσογείου. 

To πρόγραμμα A Sea Change συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ

  • Προτάσεις νέων και βιώσιμων πολιτιστικών πρακτικών στις παράκτιες κοινότητες
  • Εκπαίδευση και ενίσχυση των ικανοτήτων των εμπλεκόμενων πολιτιστικών παραγόντων και των τοπικών πολιτών.
  • Προώθηση κρίσιμων πρακτικών και καινοτομιών στις παράκτιες οικονομίες.
     

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ [STUDIOTESSERA]
Ο Στράτος Καλαφάτης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1966. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στο Art Institute of Philadelphia των ΗΠΑ. Ζει στην Θεσσαλονίκη και έχει δημιουργήσει με την Λία Ναλμπαντίδου το STUDIOTESSERA έναν “τόπο” με δράσεις για την φωτογραφία, τις εκδόσεις και την εκπαίδευση. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, παρουσιάζει το έργο του, σε ιδιωτικές γκαλερί, μουσεία, φεστιβάλ και διοργανώσεις τέχνης σε όλο τον κόσμο. Από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία του Αρχέτυπες εικόνες (1999), Ημερολόγιο 1998-2002 (2004), Άθως / Τα χρώματα της πίστης (Α΄ έκδοση 2014), (Β΄έκδοση 2018)  και Αρχιπέλαγος (2017). Εκπροσωπείται από την γκαλερί Bernier/Eliades.

Η Λία Ναλμπαντίδου είναι ανεξάρτητη φωτογράφος – ενεργή καλλιτέχνις (μέλος του ΕΕΤΕ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Διδάσκει φωτογραφία τα τελευταία 30 χρόνια. Το έργο της (φωτογραφικά έργα και photobooks) έχει παρουσιαστεί σε πλήθος ελληνικών και διεθνών εκθέσεων και διοργανώσεων σύγχρονης τέχνης. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές τέχνης και βιβλιοθήκες. Ενδεικτικά: ΕΜΣΤ / Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Αθήνα, MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Benaki Photographic Archives – Athens, Le Château d’ Eau – pôle photographique de Toulouse – Γαλλία, Architekturbild EV Στουτγκάρδη – Γερμανία, PhotoIreland Collection / The Library Project, Δουβλίνο – Ιρλανδία, Zentrum für Künstlerpublikationen / Συλλογή Καλλιτεχνικών Βιβλίων Weserburg Museum of Modern Art, Βρέμη – Γερμανία, Le Château d’ Eau / pôle photographique de Toulouse – Γαλλία, Gulbenkian Βιβλιοθήκη Καλλιτεχνικών Βιβλίων Λισαβόνα – Πορτογαλία, Beinecke Rare Book & Manuscript Library Yale University, Νιου Χέιβεν – ΗΠΑ.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Οι ενδιαφερόμενοι/ες προσκαλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους αποστέλλοντας:

  • Συμπληρωμένη τη ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (βλ. παρακάτω).
  • Οπτικό υλικό πρόσφατης δουλειάς τους, έως δέκα (10) φωτογραφίες σε ηλεκτρονική μορφή.
  • Ηλεκτρονική αποστολή στο ΜΟΜus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, στη διεύθυνση info.experimental@momus.gr με την ένδειξη «Α Sea Beyond».

 

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: 7 Απριλίου 2023, ώρα 23:30

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η επιτροπή επιλογής των υποψηφίων συμμετεχόντων θα εξετάσει τους φακέλους και θα αξιολογήσει τη συμβατότητά τους προς το ύφος και το περιεχόμενο του εργαστηρίου, χωρίς να υποχρεούται να δικαιολογήσει δημοσίως τις επιλογές της.

Τα ονόματα των τελικών συμμετεχόντων θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του MOMus, www.momus.gr, ενώ οι ίδιοι θα ειδοποιηθούν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που θα έχουν δηλώσει.

Πληροφορίες: info.experimental@momus.gr & στο τηλέφωνο 2310.593270, Δευτέρα-Παρασκευή 11:00-15:00.

 Έγγραφα: 

Φόρμα συμμετοχής
https://www.momus.gr/uploads/mouseia_cact/forma_symmetoxhs.docx