Emerging Roots

flyer εκδήλωσης
· Διαγωνισμοί · Διεθνείς // Δημοσίευση: 09 Μάιος 2023

o καθιερωμένος διαγωνισμός Photometria Awards είναι εδώ για 15η συνεχή χρονιά!

Η φωτογραφία ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένη με την μνήμη. Ιδίως στις αρχές του μέσου, μία φωτογραφία όχι μόνο επανέφερε στη μνήμη μας αγαπημένα πρόσωπα, αλλά πολλές φορές τα αντικαθιστούσε ως φυσική παρουσία. Έχοντας την εικόνα κάποιου, είχες την αίσθηση πως αυτός βρίσκεται ακόμη μαζί σου. Μέσω της φωτογραφίας, μία στιγμή διατηρείται για πάντα. Είναι αυτή που πολλές φορές μας κρατά σε σύνδεση με τις ρίζες μας και το παρελθόν μας, και όταν χρειάζεται, μας βοηθά να αναδημιουργήσουμε φαντασιακά στιγμές που πέρασαν. Οι μνήμες που διατηρούνται είναι η ταυτότητά μας, και όταν αυτές οι μνήμες αναδύονται στο σήμερα, πρέπει να χρησιμοποιηθούν με στόχο τη γνώση και την εξέλιξη. Προσοχή όμως στην παραμνησία, καθώς δεν είναι όλα πάντοτε όπως νομίζουμε!

Η φετινή θεματική του Photometria International Photography Festival με τίτλο “Emerging Roots” σας προσκαλεί να μάθετε από το παρελθόν, τις ρίζες και τις μνήμες σας, να τις αναδείξετε, να τις θυμηθείτε και να δημιουργήσετε ένα καλύτερο παρόν κι ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Ας καταστούν οι αναδυόμενες ρίζες μας μοχλοί για έναν καλύτερο κόσμο.

Photometria Awards 2023
“Emerging Roots”
Με κριτή τον Martin Parr

Συμμετοχή

 • Θεματική: Emerging Roots
 • Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
 • Από 1.4 εως 31.5.2023 (11:59 μμ) μπορείτε να συμμετάσχετε με μία φωτογραφία πατώντας το κουμπί “ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ” παραπάνω. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής της φωτογραφίας ΔΕΝ αποστέλλεται email επιβεβαίωσης. Εμφανίζεται μόνο μήνυμα επιτυχημένης αποστολής της φωτογραφίας στον διαγωνισμό.
 • Τα αποτελέσματα των 25 καλύτερων φωτογραφιών θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο και η έκθεσή τους θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της 15ης διοργάνωσης του Photometria International Photography Festival.
 • Η έκθεση των 25 καλύτερων φωτογραφιών του διαγωνισμού Photometria Awards 2023 θα συνεχίσει το ταξίδι της μετά τη λήξη του φεστιβάλ.

 

Βραβεία 

1η θέση: 500 ευρώ
Επιπροσθέτως, ένας από τους κορυφαίους τρεις διακριθέντες αποκτά την ευκαιρία να συμμετέχει στην επόμενη διοργάνωση με ατομική έκθεση.

 

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα των 3 νικητών θα ανακοινωθούν με την έναρξη του φεστιβάλ.

 

Όροι Συμμετοχής

 • Η συμμετοχή είναι δωρεάν, με δικαίωμα αποστολής μίας φωτογραφίας με μέγεθος όχι μεγαλύτερο από 500 KΒ.
 • Οι φωτογραφίες πρέπει να είναι πρωτότυπη δουλειά των συμμετεχόντων και για τυχόν κλοπή φωτογραφιών η διοργανώτρια αρχή δεν φέρει καμία ευθύνη.
 • Το Photometria International Photography Festival δεν είναι υποχρεωμένο να επιστρέψει την τυπωμένη φωτογραφία στον δημιουργό της.
 • Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό δηλώνουν ότι παραχωρούν στους διοργανωτές του διαγωνισμού το δικαίωμα δημοσίευσης, έκθεσης και εκτύπωσης των φωτογραφιών, με τον όρο της αναφοράς των ονομάτων των δημιουργών, χωρίς να θεμελιώνεται δικαίωμα αμοιβής τους.
 • Τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών ανήκουν στους φωτογράφους.
 • Η αξιολόγηση των φωτογραφιών θα έχει ως βάση τη σύνθεση, τη συνοχή και τη σχέση τους με το θέμα του διαγωνισμού.
 • Η συμμετοχή στο διαγωνισμό συνεπάγεται αυτόματα ότι η μη ακριβής συμμόρφωση προς τους όρους του διαγωνισμού (μη αναγραφή στοιχείων, αναληθή στοιχεία, αποστολή πάνω από μία φωτογραφία, κλπ) αποτελεί λόγο αποκλεισμού από την κρίση.
 • Η απόφαση της κριτικής επιτροπής είναι οριστική και δεν επιτρέπεται ουδεμία ένσταση ή άλλη διεκδίκηση.
 • Αν η φωτογραφία σας επιλεγεί στις 25 καλύτερες θα σας ζητηθεί το πρωτότυπο αρχείο σε καλή ανάλυση προς εκτύπωση.
 • Εικόνες τεχνητής νοημοσύνης (AI artificial intelligence), δε γίνονται δεκτές. Ο διοργανωτής έχει το δικαίωμα σε περίπτωση που γίνει αντιληπτή συμμετοχή AI εικόνας να ακυρώσει τη συμμετοχή και να καταφύγει σε κάθε νόμιμη ενέργεια εναντίον του δημιουργού.
 • Με την συμμετοχή στον διαγωνισμό αποδέχεστε την ενημέρωση σας μέσω email για τις δράσεις του Photometria Festival.

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό προϋποθέτει την ανεπιφύλακτη αποδοχή των παραπάνω όρων και συνεπάγεται τη συνακόλουθη παραίτηση από κάθε σχετική αξίωση έναντι της διοργανώτριας αρχής.

 


Self-portrait, Havana, Cuba, 2000
© Martin Parr Collection / Magnum Photos

Ο Martin Parr είναι ένας από τους πιο γνωστούς φωτογράφους ντοκουμέντου της γενιάς του.

Με περισσότερα από 100 βιβλία δικής του έκδοσης και άλλα 30 επί την επιμέλειά του, η φωτογραφική του κληρονομιά έχει ήδη εδραιωθεί.

Ο Parr ενεργεί επίσης ως επιμελητής και συντάκτης. Έχει επιμεληθεί δύο φεστιβάλ φωτογραφίας, το Arles το 2004 και το Brighton Biennial το 2010. Πιο πρόσφατα, ο Parr επιμελήθηκε την έκθεση Barbican, Strange and Familiar.

Ο Parr είναι μέλος του πρακτορείου Magnum από το 1994 και ήταν Πρόεδρος από το 2013 έως το 2017. Το 2013 ο Parr διορίστηκε καθηγητής φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Ulster.

Το έργο του Parr έχει συλλεχθεί από πολλά σημαντικά μουσεία, όπως το Tate, το Pompidou και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη.

Ο Martin Parr ίδρυσε το Ίδρυμα Martin Parr το 2017.