Γυμνά 2002-2007

πορτραίτο γυναίκας
· Εκθέσεις · Πειραιάς · Παλαιό Φάληρο // Δημοσίευση: 19 Νοε 2010

έκθεση φωτογραφίας του Γιάγκου Αθανασόπουλου στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2010

Στο πλαίσιο του εκθεσιακού προγράμματος Under the Bridge που θα αναπτυχθεί στο κτίριο Πεζογέφυρας-Εσπλανάδας και εγκαινιάζεται την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, παρουσιάζεται η έκθεση του Γιάγκου Αθανασόπουλου Γυμνά 2002-2007.

Η ανθρώπινη ταυτότητα είναι αντιληπτή σαν μια αναγνώριση του προσώπου ή σαν περιγραφή όλου του σώματος. Αναπαράγει, προσδιορίζει και τοποθετεί τον εαυτό μας σε ένα κοινωνικό πλαίσιο. Αυτή είναι η είναι η εικόνα που συμπίπτει με την πραγματικότητα, μας εκφράζει και μέσω αυτής γινόμαστε αναγνωρίσιμοι.

Προσπαθώντας συνεχώς να της αποδώσουμε χαρακτηριστικά που είναι ερμηνεύσιμα μέσα από κοινωνικά, ηθικά, αισθητικά, πολιτικά και άλλα ενδεχομένως κριτήρια σχηματίζουμε μια νοητική εικόνα του εαυτού μας, επί της ουσίας όχι πραγματική αλλά ιδανική.

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται αναιρούν την ιδανική εικόνα που σχηματίζει ο καθένας για τον εαυτό του και προσδιορίζουν μια πραγματική εικόνα. Είναι μια εικόνα τυχαία, που έγινε μέσα στην καθημερινότητα, σε κάποια από τις χρονικές στιγμές της ύπαρξής μας.

Μέσα από τις φωτογραφίες αναδεικνύεται η πραγματικότητα. Είναι το είδωλο που βλέπουμε στον καθρέφτη μας, όταν μόνοι μας συνδιαλεγόμαστε με τον εαυτό μας. Μοναδική στιγμή όπου επικεντρωνόμαστε στην λεπτομέρεια του εαυτού μας. Κοιτάμε το είδωλο μας, μετράμε τον χρόνο και κάνουμε τον απολογισμό. Δεν μιλάμε, δεν ακούμε, απλά μας παρατηρούμε. Γυμνό το πρόσωπο, αψεγάδιαστο ίσως ταυτίζεται με την ψυχή μας.

Εγκαίνια: Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, 20.00
Με την υποστήριξη: Ολυμπιακά Ακίνητα

Είσοδος ελεύθερη στα εγκαίνια στις 19/11/2010