Μαγεία στη γη

3 άνθρωποι με παράξενες στολές
· Εκθέσεις · Πειραιάς · Παλαιό Φάληρο // Δημοσίευση: 20 Νοε 2010

έκθεση φωτογραφίας του Jean Claude Moschetti στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2010

Στο πλαίσιο του εκθεσιακού προγράμματος Under the Bridge που θα αναπτυχθεί στο κτίριο Πεζογέφυρας-Εσπλανάδας και εγκαινιάζεται την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, παρουσιάζεται η έκθεση του Jean Claude Moschetti με τίτλο Μαγεία στη γη.

Η δουλειά του, Μαγεία στη γη, αφορά σε παραδοσιακές μυστικές κοινωνίες και βουντού στην Αφρική. Πολλές αφρικανικές κοινωνίες θεωρούν τις μάσκες ως μεσολαβητές μεταξύ του κόσμου των ζωντανών και του υπερφυσικού κόσμου των νεκρών, των προγόνων και άλλων οντοτήτων. Οι μάσκες υποτίθεται ότι έρχονται από έναν άλλον κόσμο. Στην Μπουρκίνα Φάσο συμβολίζουν προστατευτικά πνεύματα που μπορούν να πάρουν μορφές ζώων ή να εμφανιστούν ως παράξενα όντα. Αυτά τα πνεύματα φυλάνε μια οικογένεια, μια φυλή, μια κοινότητα, και, αν οι κανόνες ακολουθηθούν πιστά, φροντίζουν για τη γονιμότητα, την υγεία και την ευημερία.

Κύριος στόχος του είναι να δείξει, μέσα από τις φωτογραφίες του, την παρουσία του υπερφυσικού στην καθημερινή ζωή, να αποκαλύψει ένα μέρος αυτού του μυστηρίου. Όπου κρίνει ότι είναι αναγκαίο, αντιστρέφει, αντιγράφει ή αναμειγνύει τις εικόνες του, προκειμένου να αποδώσει την ακριβή αίσθηση. Την ίδια στιγμή, προσπαθει να συγκεντρώσει εθνογραφικό υλικό που δείχνει τον πλούτο της καλλιτεχνικής έκφρασης που φέρουν αυτές οι κοινωνίες.

Εγκαίνια: Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, 20:00
Με την υποστήριξη: Ολυμπιακά Ακίνητα

Είσοδος ελεύθερη στα εγκαίνια στις 19/11/2010