3 Έλληνες φωτογράφοι στο Lodz Fotofestiwal

αφίσα εκδήλωσης
· Παρουσιάσεις Φωτογράφων · Αθήνα // Δημοσίευση: 06 Mar 2010

Παρουσίαση φωτογράφων στη Μ55

Στο πλαίσιο του προγράμματος προώθησης σύγχρονων Ελλήνων φωτογράφων στο εξωτερικό, η Μ55 διοργανώνει στις 18 Μαρτίου και ώρα 20:00 παρουσίαση της συνεργασίας της με το Lodz Fotofestiwal της Πολωνίας, στη διάρκεια της οποίας θα ανακοινωθούν και τα ονόματα των 3 Ελλήνων φωτογράφων που επέλεξε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Lodz Fotofestiwal Krzysztof Candrowicz να φιλοξενήσει στην εφετινή διοργάνωση.

Οι τρεις αυτές συμμετοχές είναι αποτέλεσμα της ειδικής συνεργασίας που αναπτύσσει η Μ55 με σημαντικούς φορείς του εξωτερικού με σκοπό τόσο την ενημέρωση των Ελλήνων φωτογράφων για τα διεθνή δρώμενα, όσο και την προώθησή τους σε σημαντικές διοργανώσεις στο εξωτερικό. Η συνεργασία με το Lodz Fotofestiwal ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2009, οπότε και η Μ55 προσκάλεσε τον Krzysztof Candrowicz να παρουσιάσει το Lodz Fotofestiwal στην Ελλάδα με αφορμή την έκθεση της Πολωνής φωτογράφου Anita Andrzjeweska “Light of Iran, Soul of Persia”, που φιλοξενήθηκε στη γκαλερί. Παράλληλα, οργανώθηκε μία σειρά portfolio reviews, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Krzysztof Candrowicz συνάντησε 25 Έλληνες φωτογράφους και είδε τη δουλειά τους. Στη συνέχεια, επέλεξε τρεις φωτογράφους, τα έργα των οποίων θα φιλοξενήσει στο εφετινό Lodz Fotofestiwal, μία διοργάνωση που αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επιμελητές από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Με αυτόν τον τρόπο, η Μ55 δημιουργεί ευκαιρίες για τους Έλληνες φωτογράφους να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ένα κοινό ξένων επιμελητών και προϋποθέσεις για τη διείσδυσή τους στη διεθνή σκηνή.

Στις 18 Μαρτίου, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Μ55 Νίνα Κασσιανού θα παρουσιάσει τις δουλειές των 25 φωτογράφων που έλαβαν μέρος στα portfolio reviews με τον Krzysztof Candrowicz και θα ανακοινώσει τα ονόματα των τριών φωτογράφων που θα συμμετάσχουν στο Lodz Fotofestiwal 2010. Οι φωτογράφοι που συμμετείχαν στα portfolio reviews του Νοεμβρίου είναι οι: Ένη Κούκουλα, Κώστας Ορδόλης, Νικόλας Βεντουράκης, Άννα Μαραγκουδάκη, Θεοδόσης Γιαννακίδης, Αθηνά Χρόνη, Σάκης Κασάπης, Τίνα Καραγεωργίου, Jeff Vanderpool, Δημήτρης Ρίζος, Τάκης Ζερδεβάς, Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου, Ελένη Μουζακίτη, Ελένη Παγώνη, Μαρίλη Παπαδοπούλου, Στεφανία Μιζάρα, Ελίνα Γιονανλή, Χάρης Κακαρούχας, Γιάννης Τζώρτζης, Αθηνά Καζολέα, Χρύσα Τσοβίλη, Σύλβια Διαμαντοπούλου, Γιώργος Μουτάφης, Ανδρέας Πλιάτσικας και Ντένη Θεοχαράκη.

Στο επόμενο διάστημα, η Μ55 θα αναπτύξει περαιτέρω τη συνεργασία της με το Lodz Fotofestiwal μέσα από δομημένες δράσεις συνεργασίας. Η πρώτη δράση αφορά σε επίσκεψη ενημέρωσης και δικτύωσης στο Lodz Fotofestiwal 2010, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 11 Μαϊου 2010 και είναι ανοιχτή στη συμμετοχή τόσο για επαγγελματίες φωτογράφους, όσο και για φοιτητές και σπουδαστές. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η επιμελήτρια της Μ55 Νίνα Κασσιανού θα ξεναγήσει τους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ, αλλά και σε σημαντικές γκαλερί της Βαρσοβίας και θα τους συνοδεύσει σε συναντήσεις γνωριμίας με τον Krzysztof Candrowicz και με άλλους σημαντικούς Πολωνούς επιμελητές.

Η δεύτερη δράση αφορά σε συμπαραγωγή εκτενούς αφιερώματος στη σύγχρονη ελληνική φωτογραφία για το Lodz Fotofestiwal 2011, οπότε και το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει περίπου 10 σύγχρονους Έλληνες φωτογράφους. Η προεπιλογή των έργων θα γίνει από την επιμελήτρια της Μ55 Νίνα Κασσιανού έως το Σεπτέμβριο του 2010. Οι ενδιαφερόμενοι τόσο για την επίσκεψη στο Lodz Fotofestiwal 2010, όσο και για την κατάθεση portfolio προς εξέταση για το αφιέρωμα του Lodz Fotofestiwal 2011 μπορούν να απευθυνθούν στη Μ55 για περισσότερες πληροφορίες.