Νατάσσα Καρακατσάνη

Εικόνα Νατάσσα Καρακατσάνη
Συντάκτης - Άρθρα
E: 
na4ka4ra4@gmail.com

Βιογραφικό

H Νατάσα Καρακατσάνη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής. Ζει στο Βόλο και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Παράλληλα, ασχολείται με τη Φωτογραφία και τη Λογοτεχνία. Είναι συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το 2000. Το 2009 το βιβλίο της "Ο ήλιος είναι για όλους" (Πατάκης 2008) βραβεύτηκε με έπαινο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Κείμενα και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στον τύπο, σε λογοτεχνικά και φωτογραφικά περιοδικά, ενώ μελέτη της για τον φωτογράφο Δημήτρη Λέτσιο συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο "Πρόσωπα της Ανακασιάς Βόλου-Τιμή και μνημοσύνη στους Θανάση Κωσταβάρα, Δημήτρη Λέτσιο, Μένιο Μουρτζόπουλο" (Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής παρέμβασης ΙΩΛΚΟΣ, 2013).

Η σχέση της με τη φωτογραφία ξεκίνησε από τα φοιτητικά της χρόνια στην Αθήνα και συνεχίστηκε - μετά από πολύχρονη παύση - εντατικά, την τελευταία οκταετία, με την παρακολούθηση μαθημάτων, σεμιναρίων, διαλέξεων και workshops σχετικά με τη Φωτογραφία.

Το 2011 ολοκλήρωσε πρόγραμμα μαθημάτων Κοινωνικής Ψυχολογίας του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου. Το 2012, συμμετείχε, ως μέλος της ερευνητικής ομάδας και φωτογράφος, στο ερευνητικό-εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χορός και Εκπαίδευση», που υλοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από τις φωτογραφίες της κατά τη διάρκεια των δράσεων του προγράμματος και βιντεοσκοπημένο υλικό, δημιουργήθηκε το ντοκιμαντέρ "Σώμα-Μνήμη-Πόλη". Από το 2013 σπουδάζει μέσω distance learning, αντικείμενα του ενδιαφέροντός της σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής, έχοντας μέχρι στιγμής ολοκληρώσει τα παρακάτω: "Hollywood storytelling: Sound and color" (Wesleyan University - Film studies department), "Introduction to Psychology as a science" (Georgia Insitute of Technology – School of Psychology), "Introduction to Art: Concept and Techniques" (Pennsylvania State University), "The camera never lies" (University of London - International Programs), "Social Psychology" (Wesleyan University, Psychology department),
“Creativity, Innovation, Change" (Pennsylvania State University),
"The Modern and the Postmodern" (Wesleyan University, History department)
"S. Kierkegaard - Subjectivity, Irony and the Crisis of Modernity" (University of Copenhagen), "Introduction to Philosophy" (University of Edinburgh), "Moralities of Everyday Life" (Yale University), "How to change the world" (Wesleyan University). Ταυτόχρονα, πραγματοποιεί σεμινάρια φωτογραφίας σε μαθητές γυμνασίου και φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιμελείται κείμενα και φωτογραφικές εργασίες.

Είναι ιδρυτικό μέλος του φωτογραφικού group “OramaPhotos”, του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων και μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου και της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας. Φωτογραφίες της έχουν εκτεθεί σε τρεις ατομικές και δεκάδες ομαδικές εκθέσεις, έχουν συμπεριληφθεί σε λευκώματα και έχουν διακριθεί σε πανελλήνιο επίπεδο. Το ενδιαφέρον της εστιάζεται στον άνθρωπο, τον οποίο μελετά, δουλεύοντας κατά κανόνα θέματα μακράς διάρκειας.

 

Άρθρα

Κωνσταντίνος Γδοντάκης

09 Μάιος 2015

συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Γδοντάκη

Ο Δημήτρης Λέτσιος μέσα από κείμενα και μαρτυρίες

05 Απρ 2015

απόσπασμα από το κείμενο της Νατάσας Καρακατσάνη για τον Δημήτρη Λέτσιο, μέρος του βιβλίου Πρόσωπα της Ανακασιάς Βόλου

Ο Δημήτρης Λέτσιος που γνώρισα

04 Αυγ 2014

απόσπασμα από το κείμενο της Νατάσας Καρακατσάνη για τον Δημήτρη Λέτσιο, μέρος του βιβλίου Πρόσωπα της Ανακασιάς Βόλου

Αυτόπτης φωτομάρτυρας στην οδό των ονείρων - Αρχείο Τάκη Πανανίδη

27 Απρ 2014

βιβλιοπαρουσίαση

short stories: Once a year

29 Ιαν 2014

christmas therapy