η ΦΕΜ τιμά τον παλαίμαχο φωτογράφο Μιχάλη Ζούζη
Με την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας και την αναδρομική έκθεση φωτογραφίας των μελών της, ξεκίνησαν την Δευτέρα 18/01/2010 οι εκδηλώσεις του φετινού χειμώνα της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης παρουσία του Νομάρχη Λέσβου κ. Παύλου Βογιατζή, του Αντιδημάρχου Μυτιλήνης κ. Παν. Μαγκούση, πολλών μελών και φίλων της ΦΕΜ.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης και με την ευκαιρία του εορτασμού των 30 χρόνων από την ίδρυση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, τιμήθηκαν τα ιδρυτικά μέλη και τα παλαιότερα μέλη, ενώ ο Νομάρχης Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής απένειμε στη ΦΕΜ το Μετάλλιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Νομού Λέσβου για τα 30 χρόνια προσφοράς της στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της ΦΕΜ συνεχίζεται την Δευτέρα 25/01/2010 ώρα 7:30μμ με εκδήλωση που είναι αφιερωμένη σε ένα Παλαίμαχο Φωτογράφο τον Μιχάλη Ζούζη.
Ο Μιχάλης Ζούζης γεννήθηκε στις 26 Απριλίου του 1926 στην Έδεσσα. Από πολύ μικρός ανακάλυψε την έφεσή του στην ζωγραφική και ασχολήθηκε με την αποτύπωση μικρών φωτογραφιών σε μεγεθύνσεις με μολύβι κατά την διάρκεια της κατοχής απ’ όπου και κέρδισε τα πρώτα του χρήματα. Το 1945 πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη όπου πιάνει δουλειά στο πολύ γνωστό φωτογραφείο του Μισέλ Χαρτομετζίδη, αρχικά κάνοντας ρετούς στο σπίτι του και μετά κανονικά ως υπάλληλος σκοτεινού θαλάμου. Εκείνος είναι που θα του χαρίσει την πρώτη του φωτογραφική μηχανή όταν φεύγει για φαντάρος το 1947. Ο Μιχάλης θα φτιάξει τα πορτρέτα των στρατιωτών τα οποία τυπώνει μέσα στο προσωπικό του αντίσκηνο χρησιμοποιώντας τον ατομικό του φακό τσέπης κατά τη νύχτα. Όταν απολύεται πηγαίνει στην Αθήνα όπου εργάζεται πάλι σε γνωστό φωτογραφείο απ’ όπου αποκτά μία μηχανή στούντιο. Αναζητά πλέον ν’ αναλάβει κάποιο φωτογραφικό στούντιο. Βρίσκεται στα Χανιά όπου θα μείνει για 8 μήνες μετά πάλι στην Αθήνα. Τελικά έρχεται στη Μυτιλήνη όπου γίνεται συνεργάτης στο φωτογραφείο του Κεμερλή. Εν’ τέλει καταφέρνει να οργανώσει το δικό του φωτογραφείο (πάνω από το σημερινό Caldo) και έτσι έχουμε το Φώτο – Ζούζης. Ο ίδιος και η αδερφή του με σκληρή δουλειά κατόρθωσαν να καταξιωθούν στην συνείδηση των Μυτιληνιών και να γίνουν οι κύριοι ανταγωνιστές του άλλου μεγάλου φωτογραφείου της πόλης, των Αδελφών Βασιλείου.
Ο Μιχάλης Ζούζης ήτανε πάντα ανήσυχο πνεύμα. Το 1957 θα βρεθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ για 6 μήνες αναζητώντας ν’ αναλάβει ακόμα ένα φωτογραφείο ενώ το πρότυπο φωτογραφείο που δημιουργεί το 1958 στην Καλλιθέα της Αθήνας δεν θα έχει την αναμενόμενη απήχηση. Έως τα τέλη της δεκαετίας του 1980 όπου θα βγει στη σύνταξη θα έχει φωτογραφίσει χιλιάδες Μυτιληνιούς στο στούντιο του και θα έχει αποτυπώσει πολλές εικόνες της καθημερινότητας.