Τόποι-PhotoBiennale-Sites

εκθεσιακός χώρος
· Φεστιβάλ · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 02 Ιαν 2011

3ο μέρος: Οκτώβριος-Δεκέμβριος/Μάρτιος 2011

Δράσεις, εκδηλώσεις, συζητήσεις, ημερίδες, εκθέσεις του παράλληλου προγράμματος, παραγωγή φιλμ, έκδοση καταλόγου: Η PhotoBiennale 2010 του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συνεχίζεται μέχρι και το Μάρτιο του 2011 και προσκαλεί το κοινό να συμμετέχει στις δράσεις της.

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων που θα συμπληρώσουν και θα εμπλουτίσουν το εκθεσιακό πρόγραμμα, ενώ παράλληλα θα δώσουν την ευκαιρία στο κοινό να συναντήσει και να συνομιλήσει με κάποιους από τους δημιουργούς της PhotoBiennale.

Τι να περιμένουμε από δω και πέρα;

Μέχρι και το Μάρτιο του 2011 θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της PhotoBiennale:

 • Διαλέξεις και εκδηλώσεις λόγου στο πλαίσιο του κύκλου του ΜΦΘ «Λέξεις και Εικόνες» από τους συμμετέχοντες δημιουργούς στη PhotoBiennale. Το πρώτο ραντεβού δίνεται με τον Έκτωρα Δημησιάνο στο Μουσείο Φωτογραφίας στις 13/01/11.
 • Εκθέσεις του Παράλληλου Προγράμματος, με έργα των: Κώστα Ορδόλη, Marc Theis, Christian Carez κ.ά.
 • Έκθεση «Τόπος, Σύγχρονες ματιές στο ελληνικό τοπίο» με έργα των Βασίλη Βρεττού, Στρατή Βογιατζή, Πηνελόπης Μανουσάκη, Σπύρου Στάβερη, Δημήτρη Σοφικίτη στην Τεργέστη στην Ιταλία.
 • Ημερίδα επάνω στο θέμα του «Τόπου» με τη συμμετοχή των δημιουργών της φετινής διοργάνωσης.
 • Παραγωγή και προβολή 15λεπτου φιλμ για τη PhotoBiennale 2010.
 • Έκδοση του καταλόγου της PhotoBiennale 2010, που θα αποτελέσει και την πλήρη τεκμηρίωση της φετινής διοργάνωσης.
 • Εκθέσεις σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, στην Καλαμάτα και στην Καβάλα.
 • Παρουσίαση του διαδραστικού διαδικτυακού ημερολογίου 365 φίλοι καλλιτέχνες παντού (www.365filoi.gr), που δημιούργησε η εταιρεία PostScriptum σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και τις Εκδόσεις Καστανιώτη.
 • Συμμετοχή στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μία Αλλιώτικη Νύχτα στο Μουσείο» που διοργανώνει το Περιοδικό Παράλλαξη. Μάρτιος 2011

Τι «τρέχει» αυτήν την περίοδο;

Το διάστημα αυτό, στο πλαίσιο στης PhotoBiennale, μπορεί κανείς να δει:

 • Την έκθεση με τίτλο «Τόποι-PhotoBiennale-Sites», που παρουσιάζεται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης μέχρι τις 10/04/11 και περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, οπτικοακουστικές προβολές και διαδραστικές εφαρμογές.
 • Την έκθεση «Άγιο Όρος. Ένας τόπος κατάληξης-Tomasz Mościcki» του Κεντρικού Προγράμματος της διοργάνωσης που παρουσιάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Η διάρκεια της έκθεσης παρατάθηκε μέχρι και τις 31/01/11.
 • Την έκθεση «Πάρνηθα-Έκτωρ Δημησιάνος» του Κεντρικού Προγράμματος της διοργάνωσης που παρουσιάζεται στο Μύλο. Η διάρκεια της έκθεσης παρατάθηκε μέχρι και τις 15/01/11.
 • Την έκθεση «Land Ends-Παύλος Φυσάκης» που παρουσιάζεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο. Η διάρκεια της έκθεσης παρατάθηκε μέχρι και τις 16/01/11.
 • Την έκθεση «Καπνομάγαζα-Καμίλο Νόλλας» που παρουσιάζεται στο Μουσείο Καπνού στην Πεντάπολη Σερρών. Η διάρκεια της έκθεσης παρατάθηκε μέχρι και τις 10/01/11.

Σύντομο ιστορικό της διοργάνωσης

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της PhotoBiennale ξεκίνησε από το Φεβρουάριο του 2010, με επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων στις 15/04/10. Το έργο αρχικά υλοποιήθηκε με ίδια μέσα, χορηγίες, συμπαραγωγές, συμμετοχή άλλων φορέων και εθελοντών.

Μέχρι σήμερα, παρουσιάστηκαν συνολικά περισσότερα από 2.330 έργα από 266 δημιουργών από 36 χώρες σε 92 εκθέσεις (Κεντρικό Πρόγραμμα: 56, Παράλληλο Πρόγραμμα: 8, Προβολές: 2, Έκθεση βραβείου: 1, Οι Γκαλερί προτείνουν: 13, Εκθέσεις στην Ελλάδα: 11, Εκθέσεις στο εξωτερικό: 1).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μέχρι και το Σεπτέμβριο, η επισκεψιμότητα της διοργάνωσης ξεπέρασε τα 150.000 άτομα.

Κατά τους μήνες Απρίλιο-Μάιο, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των 50 από τις 56 εκθέσεις του Κεντρικού Προγράμματος.

Το ίδιο διάστημα εγκαινιάστηκε επίσης η πλειοψηφία των εκθέσεων του Παράλληλου Προγράμματος (εκτός από δύο: η μία τον Ιούνιο – EU Women και η άλλη το Σεπτέμβριο – Τόποι: Άγονοι. Δύο Φιλανδοί φωτογράφοι) και της ενότητας «Οι Γκαλερί προτείνουν», αλλά και 3 από τις εκθέσεις σε 11 πόλεις της Ελλάδας (Λάρισα, Ξάνθη, Βέροια).

Οι δράσεις της PhotoBiennale κορυφώθηκαν το τριήμερο 29, 30 Απριλίου και 1 Μαΐου, με τη διεξαγωγή των Portfolio Reviews στο Ρολόι του Μύλου, τις συνεδριάσεις της κριτικής επιτροπής του Βραβείου Cedefop/Photomuseum, τα εγκαίνια πολλών εκθέσεων του Κεντρικού Προγράμματος – μεταξύ αυτών και στο Μουσείο Φωτογραφίας – και τη γιορτή που διοργανώθηκε από τους υποστηρικτές της PhotoBiennale και το ΜΦΘ στο ξενοδοχείο “The Met Hotel” (χορηγός φιλοξενίας).

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν επίσης το Μάιο οι «Διαδρομές της PhotoBiennale», ωριαίες ξεναγήσεις ενηλίκων τα Σαββατοκύριακα, σε εκθέσεις του Κεντρικού Προγράμματος της διοργάνωσης.

Η Ροτόντα-Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες της μετά από πολλά χρόνια για να φιλοξενήσει ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, και συγκεκριμένα την έκθεση φωτογραφίας «Από το Βόσπορο στην Αδριατική: Γάλλοι φωτογράφοι ανακαλύπτουν τα μνημεία των Βαλκανίων, 1878-1914». Η έκθεση αρχικά είχε προγραμματιστεί να λήξει τον Ιούλιο, όμως λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης επισκεψιμότητας και έπειτα από συνεννόηση με τους συνδιοργανωτές, πήρε τελικά παράταση μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το διάστημα Ιουνίου-Νοεμβρίου, εκτός από ορισμένες εκθέσεις που ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε η πλειοψηφία των εκθέσεων στην ελληνική επικράτεια.

Στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάστηκαν οι υπόλοιπες 6 εκθέσεις του Κεντρικού Προγράμματος. Συγκεκριμένα, οι δύο ξεκίνησαν τον Ιούλιο (Sergey Yastrzhembskiy-Aeroimpressionism, David Moore-The Last Things), δύο το Σεπτέμβριο (Roderik Henderson-Transvoid, Muslim world caught: Between imaginary and reality), μία τον Οκτώβριο (Έκτωρ Δημησιάνος-Πάρνηθα) και μία το Νοέμβριο (Tomasz Mościcki-Άγιο Όρος. Ένας τόπος κατάληξης).

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, στο πλαίσιο της PhotoBiennale παρουσιάστηκαν εκθέσεις σε 11 πόλεις. Σε 2 πόλεις οι εκθέσεις ξεκίνησαν τον Ιούλιο (Καστοριά, Χίος), σε άλλες 2 τον Αύγουστο (Κέρκυρα, Πάνορμο Ρεθύμνου), σε 3 το Σεπτέμβριο (Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Πτολεμαΐδα) και σε μία πόλη το Νοέμβριο (Πεντάπολη Σερρών).

Επιπλέον, τον Οκτώβριο παρουσιάστηκε και έκθεση της PhotoBiennale στο εξωτερικό στο Τορίνο, στο πλαίσιο του μήνα της Σύγχρονης Τέχνης στο Τορίνο.

Δράσεις και παράλληλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της PhotoBiennale πραγματοποιήθηκαν επίσης σταδιακά όλους αυτούς τους μήνες. Για παράδειγμα, το 4ο PhotoDay της Stereosis έλαβε χώρα τον Απρίλιο, η συμμετοχή του ΜΦΘ στην Art-Athina 2010 – όπου παρουσιάστηκε και η PhotoBiennale – το Μάιο, η συμμετοχή του ΜΦΘ στις εκδηλώσεις «Η Θεσσαλονίκη αλλιώς» της Παράλλαξης και το workshop της Véronique Bourgoin τον Ιούνιο, η διάλεξη του David Moore το Σεπτέμβριο και το workshop του Tomasz Mościcki το Δεκέμβριο.

Ο αρχικός σχεδιασμός της PhotoBiennale 2010 / 21ης Διεθνούς Φωτογραφικής Συνάντησης προέβλεπε τη διεξαγωγή της από τον Απρίλιο έως το Σεπτέμβριο.

Η διοργάνωση τελικά πήρε παράταση μέχρι και το Μάρτιο του 2011 τόσο επειδή οι συνθήκες που επικρατούσαν την περίοδο έναρξης της  PhotoBiennale (ματαίωση αεροπορικών πτήσεων λόγω της ηφαιστειακής τέφρας), συνέβαλαν στην αναβολή αρκετών εκθέσεων και άλλων προγραμματισμένων δράσεων, όσο και λόγω της επιτυχημένης παρουσίασης πολλών εκθέσεων στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, που είχε ως αποτέλεσμα η διάρκεια τους να παραταθεί ή να ζητηθεί η χρονική τους μετατόπιση για την καλύτερη οργάνωσή τους.

Παράταση χρονικής διάρκειας ή μεταβολές στις ημέρες των εγκαινίων, έναρξης και λήξης των εκθέσεων πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους φορείς και τους δημιουργούς και σε άλλες περιπτώσεις εκθέσεων, λόγω διαφόρων απρόβλεπτων παραγόντων (π.χ. απεργία των μεταφορέων-αδυναμία παραλαβής έργων κλπ.).

Επιπλέον, η κατάθεση της πρότασης χρηματοδότησης της διοργάνωσης των PhotoBiennale από το ΕΣΠΑ έγινε τον Αύγουστο και το έργο εντάχθηκε το Σεπτέμβριο (με συνολική διάρκεια υλοποίησης φυσικού αντικειμένου 45,65 μήνες, με 12/3/10 ημερομηνία έναρξης της πράξης, με ημερομηνία λήξης της πράξης 31/12/2013 και λήξη προθεσμίας επιλεξιμότητας δαπανών 31/12/2015), δίνοντας την ευκαιρία να εμπλουτιστεί ο προγραμματισμός και ο υπάρχων σχεδιασμός.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΗΣ PHOTOBIENNALE:

Φορείς & οργανισμοί:
1.    Αγιορειτική Εστία
2.    Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Νεολαίας Δήμου Θεσσαλονίκης
3.    Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
4.    Δήμος Εμμανουήλ Παππά
5.    Δήμος Ηρακλείου
6.    Δήμος Καστοριάς
7.    Δήμος Κερκυραίων
8.    Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης
9.    Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
10.    Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης / Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης
11.    ΕΔΙΑ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας
12.    Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
13.    9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
14.    Ιδιοκτήτες της Στοάς Μπεζεστένι
15.    Ίδρυμα ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
16.    Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (Ξάνθη)
17.    Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης
18.    Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης
19.    Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης / Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
20.    Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
21.    Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
22.    Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
23.    Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης
24.    Πινακοθήκη Δήμου Κερκυραίων
25.    Πολεμικό Μουσείο – Παράρτημα Θεσσαλονίκης
26.    Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης»
27.    Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πολίχνης
28.    Πολυχώρος Τέχνης και Πολιτισμού Μύλος
29.    Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς
30.    Τεχνικό επιμελητήριο τμ. Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας
31.    Τμήμα Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ
32.    Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου
33.    Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
34.    ART-ATHINA/Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης

Φορείς άλλων χωρών στην Ελλάδα:
1.    Βρετανικό Συμβούλιο
2.    Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
3.    Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη
4.    Γενικό Προξενείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη
5.    Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη
6.    Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο
7.    Ελληνοϊσπανικό Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης “Federico Garcia Lorca”
8.    Ινστιτούτο Γκαίτε
9.    Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
10.    Νορβηγική Πρεσβεία
11.    Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών
12.    Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών
13.    Πρεσβεία της Δανίας στην Ελλάδα
14.    Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα
15.    Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα
16.    Προξενικό Σώμα Ελλάδας
17.    Ρωσικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
18.    Σύλλογος Ελληνο-ρωσικής φιλίας  
19.    Σύνδεσμoς Φίλων Ευρωπαϊκής Ιδέας
20.    CEDEFOP

Γκαλερί & Αίθουσες Τέχνης:
1.    Βιβλιοπωλείο-Γκαλερί Ιανός
2.    Γκαλερί ΑΔ
3.    Γκαλερί Έκφραση (Πτολεμαΐδα)
4.    Γκαλερί Λόλα Νικολάου
5.    Γκαλερί Παπατζίκου (Βέροια)
6.    Γκαλερί TinT
7.    Artis Causa                                                                                                                                                                 
8.    Donopoulos International Fine Arts
9.    Eleni Koroneou Gallery
10.    E.S.P Gallery
11.    F14 Gallery
12.    Gallery M55
13.    Kalfayan Galleries Αθήνα-Θεσσαλονίκη
14.    Tettix Art Gallery
15.    Vlassis Art Gallery
16.    Galerie Xippas Athens – Paris

Διάφοροι φορείς:
1.    Δημοτική Κίνηση «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας»
2.    Εκδόσεις Άγρα
3.    Εκδόσεις Καστανιώτη
4.    Περιοδικό Παράλλαξη
5.    Φίλοι των Δημητρίων
6.    Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
7.    Citrus memories
8.    LIGHTROOM
9.    Locomotiva / Shoot-it
10.    PostScriptum
11.    Stereosis

Διεθνείς φορείς:
1.    ADAGP, Paris
2.    Atelier Reflexe
3.    Centre des monuments nationaux/Conciergerie
4.    DΖ Bank
5.    Elipsis Gallery
6.    Ermanno Tedeschi Gallery
7.    European Commission of the European Union
8.    Galerie Karsten Greve
9.    Galerie Nathalie Bereau
10.    International Photo biennale in Moscow
11.    Istanbul Modern
12.    Moscow House of Photography Museum
13.    Nuova Academia di Belle Arti Milano (ΝΑΒΑ)
14.    Odense Phototriennale
15.    Outlandish Photography
16.    PHotoEspaña
17.    Sony World Photography Awards
18.    Studio Rambow
19.    XTV Productions