έκθεση φωτογραφίας των Θανάση Λομέφ Ζαχαρόπουλου, Γιώργου Σαββάκη και Μανώλη Σκαντζάκη
Η Φωτογραφική έκθεση «Ερχομός, Αναμονή, Φυγή» θα πραγματοποιηθεί στο χώρο τέχνης Γ. Βασιλειάδη από τις 13 μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2011.
Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες των Θανάση Λομέφ Ζαχαρόπουλου, Γιώργου Σαββάκη και Μανώλη Σκαντζάκη.
ΕΡΧΟΜΟΣ
Θανάσης Λομέφ Ζαχαρόπουλος
Μεγάλωσε στη βόρεια Ελλάδα. Το 1990, παραμονή της Πρωτοχρονιάς μυήθηκε στα μυστικά του διαφράγματος και της ταχύτητας κλείστρου, και ο πειραματισμός με τη φωτογραφία ξεκίνησε. Σπούδασε Μαθηματικά στη Θεσσαλονίκη όπου στην πρώτη ομαδική έκθεση του βαπτίστηκε “Λομέφ”, από τα μέλη της φωτογραφικής ομάδας του ΑΠΘ. Το 1997 ξεκίνησε ένα εντεκάχρονο έργο με ταξιδιωτικά φωτογραφικά ημερολόγια. Στο Λονδίνο συνέχισε με μάστερ στην επεξεργασία εικόνας και διδακτορικό στην ιατρική απεικόνιση. Το 2008 παρουσίασε το βιβλίο "11x11" με έκθεση στη Bodhi Gallery, London. Το 2009 με την συνεργασία 4 μουσικών και ενός ποιητή παρουσίασε την παράσταση “11x11 travelling journals a music slideshow”, στο EastGallery London, και το 2010 τον προσκάλεσαν στη Σαμάρα της Ρωσίας για το Disorientation project και έκθεση στο ART CENTER. Το “11x11 travelling journals” επιλέκτηκε και θα παρουσιαστεί στο FORMAT Photography Festival, Derby,UK τον Μάρτη του 2011.
www.lomef.net
Ερχομός
Πριν από ένα χρόνο ήρθα στο Ηράκλειο Κρήτης από το Λονδίνο. Περά από την προσωπική ιστορία υπάρχουν και άλλες δυο πάνω στις οποίες η δουλεία αυτή έχει στηθεί.
Η ιστορία του Δαιδάλου, του μυθικού μηχανικού που έρχεται στην Κνωσό να κατασκευάσει τον λαβύρινθο για τον βασιλιά Μίνωα και στην συνέχεια βρίσκεται φυλακισμένος μέσα στο ίδιο του το εργαστήριο προκειμένου για να μην προδώσει τα μυστικά σχέδια του λαβύρινθου. Από το παράθυρο του εργαστηρίου παρατηρεί την ζωή στη μινωική Κρήτη δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην πτήση των πουλιών.
Η ιστορία της ανακατασκευής του παλατιού της Κνωσού από τον άγγλο Arthur Evans το 1900. Ο Evans ακολουθώντας τις δικές του αισθητικές ιδέες, και την εμμονή του για τον μινωικό πολιτισμό που είχε μόλις ανακαλύψει, αδιαφορεί για την επιστημονική αρχαιολογική πραγματικότητα και ανακατασκευάζει το μινωικό παλάτι της φαντασίας του, παραγνωρίζοντας τις ενδείξεις της ανασκαφής.
Οι φωτογραφίες αυτές ανήκουν στο συνεχιζόμενο project “Palaces of Knossos”.
Θανάσης Λομέφ Ζαχαρόπουλος
ΑΝΑΜΟΝΗ
Γιώργος Σαββάκης
Ο Γιώργος Σαββάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1970. Σπούδασε στο Τμήμα Φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας (1994-2000). Το 1998 επιλέχθηκε στους 16 Νέους Έλληνες Φωτογράφους (κατά τη 10η Φωτογραφική Συγκυρία και τον 5ο Διεθνή Μήνα Φωτογραφίας). Το 1999 επιλέχθηκε στη 2η Συνάντηση Νέων Δημιουργών Σχολής ΒΑΚΑΛΟ (ως 3η επιλογή).
Έχει συμμετάσχει σε μερικές ομαδικές και μία ατομική έκθεση.
Εργάζεται από το 2002 ως σχεδιαστής/προγραμματιστής διαδικτυακών εφαρμογών και τηλεκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει διδάξει φωτογραφία στο 1ο ΙΕΚ Ηρακλείου.
www.gsavakis.gr
Αναμονή
Πως μπορεί κάποιος να φωτογραφίσει την αδυσώπητη παραμονή;
Πως να μετατρέψει το χώρο σε ήχο, σε σκιά;
Σε κάτι ανηλεές στατικό.
Πάντα θεωρούσα (και πιστεύω) ότι η φωτογραφία είναι κάτι παραπάνω από μια απλή περιγραφή του κόσμου ή μια βερμπαλιστική απεικόνιση των εμμονών του φωτογράφου. Αδικούμε τη φωτογραφική τέχνη έτσι. Την αδικούμε ως μέσο, καταγραφής και παραγωγής ανθρώπινου πολιτισμού.
Σαν παρουσία νιώθω καθηλωμένος σε ένα χώρο οικονομικό, σχέσεων, ερώτων, πιέσεων, καθωσπρέπει, ένα χώρο μοτίβο που υπαγορεύει ένα σχιζοφρενές ασφυκτικό πλαίσιο το οποίο αποδεχόμαστε όλοι.
ΚΙ ΕΓΩ προσπαθώ να ξεγλιστρήσω όπως οι σκιές μέσα στο κάδρο. Να κρατηθώ από το όμορο βλέμμα του άλλου που ασφυκτιά σαν και μένα. Κουρασμένος από τα διότι.
Αναμένω να ξεγλιστρήσω (από αυτό το χώρο/πλαίσιο) φωτογραφίζοντας. Άλλωστε πάντα έλεγα ότι…
Ο φωτογράφος δημιουργεί μια πραγματικότητα, που δεν υπάρχει, παρά μόνο γιατί φωτογραφήθηκε.
Γιώργος Σαββάκης
ΦΥΓΗ
Μανώλης Σκαντζάκης
Γεννήθηκα στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ασχολούμαι ενεργά με την φωτογραφία από το 2006. Έχω συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις της ομάδας F-zero και της Φωτογραφικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πρόσφατα παρουσίασα την πρώτη προσωπική μου έκθεση με τον τίτλο "Berliner".
http://skantzman.wordpress.com/
http://www.flickr.com/skantzman
Φυγή
Η φυγή είναι μάλλον η εύκολη λύση, καθώς αποτελεί τη βιαστική και εσπευσμένη αντίδραση κάποιου μπροστά σε ένα πρόβλημα, σε ένα κίνδυνο ή σε μια απειλή. Η φυγή αποτελεί την προσπάθεια για την κρυφή εγκατάλειψη ενός τόπου, ενός τόπου που θεωρείς ότι σε περιορίζει, σε πνίγει και σε κρατάει μακριά από τον «παράδεισο».
Στην πραγματικότητα οι τάσεις φυγής ξεκινάνε από τον ίδιο μας τον εαυτό και ο τόπος είναι απλώς η αφορμή. Η ανάγκη για φυγή δημιουργείται κυρίως από την αδυναμία μας να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που βιώνουμε ή βιώσαμε κάποια στιγμή στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να τις επιτρέπουμε να καθορίζουν τη ζωή μας, να μας κατασπαράζουν και τελικά να μας καθιστούν ανέτοιμους να φύγουμε. Αν θες να φύγεις απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η καταπολέμηση αυτών των τάσεων φυγής και κυρίως των λόγων που τις δημιουργούν. Τότε μόνο θα νιώσεις την απόλυτη, την αληθινή ελευθερία.
Αυτή η δουλειά αποτελεί την προσπάθεια μου να οπτικοποιήσω μέσω του έργου μου την φυγή, όπως εγώ την βίωσα, αναζητώντας του λόγους και την λύση. Ένα ταξίδι στο υποσυνείδητο μέσω της φωτογραφίας.
Σκαντζάκης Μανώλης
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 13 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 21:00.