έκθεση φωτογραφίας της Ελένης Μουζακίτη στο πλαίσιο του Photo Aspects 2011
Η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ φωτογραφίας Photo Aspects 2011, παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας της Ελένης Μουζακίτη με τίτλο “Grids” που θα φιλοξενηθεί στον χώρο της Φ.Λ.Λ. στο Πνευματικό Κέντρο ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΖΙΑΖΙΑ (τέρμα Ροδόπης), στη συνοικία Χαραυγής, και θα διαρκέσει από 12 έως και 19 Φεβρουαρίου 2011.
Η Ελένη Μουζακίτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εικόνα και Επικοινωνία (Goldsmiths College, University of London). Με υποτροφία του ΙΚΥ και του Ωνασείου Ιδρύματος εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη φωτογραφία (School of Art, Design and Technology, University of Derby, UK).
Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές. Έργα της ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Τέχνης του Πόρτλαντ, Όρεγκον, Η.Π.Α., του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Έχει διδάξει φωτογραφία στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Portfolio με φωτογραφική δουλειά της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες, περιοδικά και καταλόγους εκθέσεων. Έχουν επίσης εκδοθεί τρία λευκώματα με φωτογραφίες της.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη φωτογραφική πραγμάτευση της έννοιας του ελεύθερου χρόνου.
Η Ελένη Μουζακίτη με τη δουλειά της αυτή ερευνά την έννοια του «(δικτυωτού) πλέγματος» (grid). Επαναλαμβανόμενες μονάδες που χαρακτηρίζονται από γεωμετρική κανονικότητα συνθέτουν χώρους που μοιάζουν δισδιάστατοι μολονότι κατοικούνται, δείχνουν αδιαπέραστοι αν και διασχίζονται από ανθρώπινα όντα. Οργανώνουμε το χώρο μας με βάση την επανάληψη γιατί μας προσφέρει ασφάλεια, οικειότητα. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες επιχειρούν το ίδιο απομονώνοντας κομμάτια αυτού του χώρου. Η στοιχειώδης μονάδα που επαναλαμβάνεται βρίσκεται και στο σκεπτικό της παρουσίασης των έργων. Η πλαισίωση επαναλαμβάνει την εντός του πλαισίου πραγματικότητα. Tούτο, άλλωστε, είναι και το βασικό χαρακτηριστικό του grid , όπως αναδείχθηκε από την αμερικανική τεχνοκριτική μεταξύ ’60 και ’70. Και ο Michael Fried και η Rosalind Krauss, αν και διαφωνούν ριζικά ως προς την αξιολόγηση του φαινομένου, αναγνωρίζουν ότι η δομή του πλέγματος υποβάλλει τη συνέχιση του έργου μέσα στον κόσμο. Στην περίπτωση ενός grid δηλαδή το πλαίσιο δεν περιορίζει το έργο, καθώς τούτο παρουσιάζεται απείρως εκτατό. Το ίδιο το πλαίσιο με τη γεωμετρική κανονικότητα που το χαρακτηρίζει αποτελεί κι αυτό μέρος του πλέγματος. Ο Fried καταδίκασε την τάση αυτή επέκτασης του έργου προς τη μεριά του θεατή ως «θεατρική». Πράγματι, τα κουτάκια της Mουζακίτη μοιάζουν με μικρές σκηνές. Μετατρέπουν με σχεδόν κυριολεκτικό τρόπο την πραγματικότητα σε θέαμα. Η Κrauss αναζήτησε τις ρίζες του grid στα θεμέλια της ίδιας της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας. Διέκρινε στην επαναληπτική δομή του τη φιλοδοξία της avant-garde να οργανώσει ολόκληρο τον κόσμο σε μια νέα πνευματική βάση. Tο grid κρύβει πίσω από τη γεωμετρική του καθαρότητα μια βαθιά αμφισημία. Είναι και εμμονή. Ως εμμονή αντιστέκεται στην εκλογίκευση.
K. Iωαννίδης
Iστορικός Tέχνης
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011 στις 8 το απόγευμα.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 18:00 - 21:00 (Κυριακή – Δευτέρα: Κλειστά)