έκθεση new media art του Χρήστου Προσύλη στο Χώρο τέχνης ΗΩΣ
Η Γκαλερί ΗΩΣ, φιλοξενεί από 29 Μαρτίου έως 16 Απριλίου 2011, την έκθεση με τίτλο Performing Eros, του σκηνοθέτη, συγγραφέα και new media artist Χρήστου Προσύλη. Περιλαμβάνει έργα digital art, video art και net art.
Επίσης, περιλαμβάνει δράσεις performance art.
Κριτικό Σημείωμα του Θανάση Μουτσόπουλου:
Σε ένα εντελώς ιδιόμορφο καλλιτεχνικό σύμπαν δραστηριοποιείται ο Χρήστος Προσύλης. Χρησιμοποιεί την περφόρμανς, τα ψηφιακά μέσα, τις διαδικτυακές επεκτάσεις και ουσιαστικά ανήκει σε μια (ολιγάριθμη) διεθνή πρωτοπορία που εξερευνά σε πειραματικά μοντέλα τις πλαστικές γλώσσες των χρόνων που έρχονται. Αυτό που κάνει ιδιαίτερα παραδειγματική την περίπτωση του Προσύλη είναι η επιμονή του στην καθαρότητα στη χρήση των νέων μέσων και η προσπάθειά του αυτά να μην αναπαραγάγουν γλώσσες και αισθητικές του παρελθόντος αλλά να δημιουργήσουν τα δικά τους. Χρησιμοποιεί την έννοια του Σώματος μέσα από ηθοποιούς και χορευτές και, παράλληλα, ψηφιακές προβολές ενώ επανερμηνεύει την παράδοση του αρχαίου ελληνικού δράματος μέσα από τις πιο καινούργιες πλαστικές γλώσσες. Πέρα από το καλλιτεχνικό του έργο, ο Χρήστος Προσύλης δημιουργεί πολυάριθμα και σημαντικά κείμενα. Το μανιφέστο που δημοσιοποιεί το 2002 ξεκινάει ως εξής: «Κάθε πολίτης έχει πολιτισμική αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία, ανεξάρτητα από την κοινωνική, πολιτική ή ιδεολογική του κατάσταση». Έχει απόλυτο δίκιο.Θανάσης Μουτσόπουλος
Κριτικός Τέχνης
Φεβρουάριος 2011
Η έκθεση Performing Eros, εννοιολογικά ορμώμενη από την αρχαία ελληνική μυθολογία, υιοθετεί δύο βασικές υποστάσεις του Έρωτα: αυτή που βιώνει τη δύναμη της ερωτικής αγάπης αλλά και αυτή που ιχνηλατεί τη δημιουργική δύναμη της φύσης. Επιχειρεί να ερμηνεύσει το Πρωτότοκο Φως που ευθύνεται για την ύπαρξη και την τάξη όλων των πραγμάτων στον Σύμπαν. Στα Ελευσίνια Μυστήρια, ο Έρως λατρευόταν ως Πρωτόγονος, αυτός δηλαδή που γεννήθηκε πρώτος.
Η έκθεση είναι βασισμένη στο καλλιτεχνικό project Dramatic Interpreter (Δραματικός Ερμηνευτής), του οποίου οι δύο προηγούμενες δράσεις (Performing Prometheus και Performing Morpheus) παρουσιάστηκαν στο Λονδίνο το 2006 και το 2007. Το project περιλαμβάνει δράσεις μικτών μέσων, και συνδυάζει νέες τεχνολογίες με «κλασικές» μορφές τέχνης, όπως μουσική, θέατρο, φωτογραφία και ποίηση.
Τα έργα της έκθεσης είναι τεσσάρων ειδών:
Digital Art, υψηλής ποιότητας εκτυπώσεις, αριθμημένες σε περιορισμένα αντίτυπα και υπογεγραμμένες.
Video Art εγκατάσταση.
Net Art με τη μορφή υπερκειμένου (hypertext) στη διαδικτυακή διεύθυνση του project: www.performingeros.com
Performance Art. Το έργο που επιλέχθηκε να υλοποιηθεί από τον καλλιτέχνη, είναι το έργο: «Εν απουσία» (In Absetia), με την performer Ρέα Πεδιαδιτάκη, σε κείμενο δικό της και ζωντανή μουσική του Κάρολου Μαυρογένη. Πρόκειται για την από μνήμης εξιστόρηση μιας «μικρής προσωπικής τραγωδίας» με σημείο εκκίνησης τον έρωτα, πρώτη στάση το θάνατο και προορισμό το παρόν. Κείμενο αυτοβιογραφικό με ποιητική διάθεση γραμμένο απο την performer λίγες μέρες μετά το αιφνίδιο γεγονός της απώλειας. Είναι μια προσπάθεια επαναφοράς εικόνων και συναισθημάτων που έπαψαν να έχουν αποδέκτη.
Performances με ελεύθερη είσοδο:
29 Μαρτίου, 5 Απριλίου και 12 Απριλίου 2011, 7.30 μ.μ.
Διάρκεια δράσης: περίπου 45’.
Σκηνοθεσία – ανάπτυξη performance: Χρήστος Προσύλης
Κείμενο και δράση: Ρέα Πεδιαδιτάκη
Μουσικός αυτοσχεδιασμός: Κάρολος Μαυρογένης
Χρήστος Προσύλης
Ο Χρήστος Προσύλης είναι σκηνοθέτης, new media artist και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Σπούδασε υποκριτική και σκηνοθεσία. Έκανε επίσης Θεατρικές Σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Master in Digital Arts, από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Υποψήφιος διδάκτορας στο Middlesex University του Λονδίνου. Από το 1989 συνεργάζεται με πειραματικές και ερευνητικές θεατρικές ομάδες και με το ελεύθερο θέατρο. Από το 1995 εργάζεται ερευνητικά και πειραματικά πάνω στο φιλμ και το βίντεο, τη βιντεοτέχνη, τη θεατρική πρακτική και την καλλιτεχνική έκφραση σε μικτές πλατφόρμες μέσων, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες (new technology cinema, digital art, net art κ.α.). Γράφει για την τέχνη και την τεχνολογία, το φιλμ και το βίντεο, το θέατρο, τη διαδικτυακή τέχνη, τη φιλοσοφία, καθώς και διηγήματα, σενάρια, θεατρικά και λογοτεχνικά έργα. Από το 2003 ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Είναι ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Βίντεο του Λονδίνου.
Εγκαίνια: Τρίτη, 29 Μαρτίου, 7.30 μ.μ.