έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία)
Την έκθεση «Μόσχα. 21ος αιώνας» παρουσιάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Πολιτείας της Μόσχας Μουσείο της Πόλεως της Μόσχας σε συνεργασία με το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία.
Η παρούσα έκθεση του Μουσείου της Πόλεως της Μόσχας καθιστά γνωστή στους Αθηναίους τη σύγχρονη Μόσχα, όπως αυτή απεικονίζεται σε φωτογραφίες από τις συλλογές του Μουσείου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη συλλογή του Μουσείου, η οποία αποτελείται από 70.000 φωτογραφίες. Η συγκρότησή της ξεκίνησε το 1896, έτος ιδρύσεως του Μουσείου, και συνεχίζεται έκτοτε αδιαλείπτως.
Γενικώς παρουσιάζεται η περίοδος των αρχών του 21ου αιώνα, εποχή ραγδαίων αλλαγών στη ζωή της πρωτεύουσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με σημαντικές μεταβολές στον οικονομικό και τον κοινωνικό τομέα.
Η ομορφιά και η ιστορία της Μόσχας ήταν πάντοτε πόλος έλξης ξένων επισκεπτών. Στις μέρες μας η πόλη προσπαθεί να διατηρήσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, διαφυλάσσοντας την ιστορική κληρονομιά της και αναστηλώνοντας κατεστραμμένα μνημεία. Η σύγχρονη αρχιτεκτονική αλλάζει σήμερα το πρόσωπο της Μόσχας.
Φωτογράφοι όπως οι Rozhdestvensky, Reshunov, Ogorelkova παρουσιάζουν μία σύγχρονη εικόνα της Μόσχας με τα έργα τους. Ο καθένας εκθέτει τη δική του άποψη για την πόλη. Ορισμένοι δείχνουν παλαιά μνημεία και ιστορικούς χώρους, άλλοι ενδιαφέρονται για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική.
Οι βαθύτεροι πολιτιστικοί δεσμοί της Ρωσίας με την Ελλάδα διατηρούνται στα αρχιτεκτονικά μνημεία της Ορθοδοξίας. Η έκθεση ξεκινά με φωτογραφίες ιστορικών τόπων της Μόσχας, που αποτελούν σύμβολα της πρωτεύουσας, όπως: η Κόκκινη Πλατεία, το θέατρο Bolshoy, η οικία Pashkov, τα περιώνυμα ανάκτορα Kuskovo και Ostankino, ο Καθεδρικός του Σωτήρος, η μονή Novodevichy. Σύγχρονα κτήρια, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ψηλά κτήρια του κέντρου της πόλης, η πρώτη σπειροειδής γέφυρα, το νέο συγκρότημα του Ζωολογικού Κήπου της Μόσχας, το Πλανητάριο της Μόσχας, συμβάλλουν σε μια διαφορετική οργάνωση του αστικού ιστού και δημιουργούν μία νέα ατμόσφαιρα για τους κατοίκους της.
Η Ρωσία και η Ελλάδα έχουν ιστορικούς δεσμούς, γι' αυτό ένα τμήμα της έκθεσης μας δείχνει μνημεία της Ορθοδοξίας. Για παράδειγμα, μια φωτογραφία του παρεκκλησίου της Παναγίας των Ιβήρων, με μνήμες από την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη.
Η φωτογραφική έκθεση παρέχει μια αναγνωρίσιμη εικόνα της Μόσχας και προσκαλεί τους επισκέπτες στην πόλη και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας και ανταλλαγών με το φίλο «Μουσείο της Πόλεως της Μόσχας».
Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2009 είχε οργανωθεί στη Μόσχα από τα δύο Μουσεία-μέλη του Camoc (Committee for the Collections and Activities of Museums of Cities) έκθεση πινάκων με τις Ελληνικές Ενδυμασίες των 17ου -19ου αιώνων, σε συνεργασία και με το «Λύκειον των Ελληνίδων».