Για ένα Πορτραίτο της Θεσσαλονίκης

κεφάλι κούκλας στη μέση ενός δρόμου
· Προβολές · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 28 Απρ 2011

προβολή ταινίας από το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης υποστηρίζει τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας- 2014» και συμμετέχει στην εκδήλωση για αυτήν, την Παρασκευή 29 Απριλίου, με την προβολή της ταινίας που προέκυψε από τον διαγωνισμό μας «Για ένα Πορτραίτο της Θεσσαλονίκης».

Η προβολή παρουσιάζει τα έργα των φωτογράφων που υπεβλήθησαν σε κρίση στον ομότιτλο φωτογραφικό διαγωνισμό, και προκρίθηκαν από την αρμόδια επιτροπή. Ο φωτογραφικός διαγωνισμός προκηρύχτηκε το 2009 από το ΦΚΘ και τη Δημοτική Κίνηση «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» (προκάτοχοs της «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ»).

Συμμετέχουν με φωτογραφίες τους οι φωτογράφοι (αλφαβητικά):
Γακίδης Κώστας, Γαλανού Άννα, Γανδά Έλενα, Γιανούση Ηλιάννα, Γκιζάρης Γιώργος, Δέλλιος Γιώργος, Δοβρίδης Αλέξανδρος, Εγγλέζου Φαίδρα, Ζωγράφος Δημήτρης, Ιωάννου Βίκη Μαρία, Καλός Χρήστος, Καραθεοδώρου Στέλιος, Κάτσικα Ελπίδα, Κίτσος Κώστας, Κοντοπίδης Μάνος, Κοτζαμπάσης Πέτρος, Κουκούτση Κορνηλία, Κρομυδάς Ανδρέας, Λιναριτάκη Αικατερίνη – Άννα, Μήλια Πολυξένη, Μιτιούρης Γιώργος, Μπακαλούδης Βασίλης, Νταγιούκλας Σταύρος, Οικονομίδης Παναγιώτης, Ορτουλίδης Ελευθέριος, Ορφανός Προκόπης, Παπαναούμ Κάιτη, Παπαφράγκου Χριστίνα, Παρασκευοπούλου χ. Μαδεμλής Π, Πασχάλης Βασίλης, Πιλπιλίδης Νικόλαος, Πλάβος Ελευθέριος, Πίζος Δημήτρης, Σιώζος Θάνος, Σταμάτης Αθανάσιος, Σταματίου Σταύρος, Τακουρίδου Ελένη, Τσαγκούρης Γρηγόρης, Τσατσάιας Ανδρέας, Τσολακοπούλου Ιωάννα, Χίος Τάσος.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΥΤΗ

Την Παρασκευή 29 Απριλίου η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την υποψηφιότητα για τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας- 2014» και σας καλεί στη μεγαλύτερη γιορτή δρόμου που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί στην πόλη.

Με στόχο τη γνωστοποίηση και την ενίσχυση της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης διοργανώνεται μια μεγάλη γιορτή, η οποία θα λάβει χώρα την Παρασκευή 29 Απριλίου στο χώρο της παραλίας από το Λευκό Πύργο έως και το Μέγαρο Μουσικής με δράσεις που ξεκινούν από τις 6 μ.μ.

Τα φωτογραφικά στην αίθουσα Αλέξανδρος (Εθνικής Αμύνης) και Πλατεία Τσιρογιάννη.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας είναι ένας νέος θεσμός που ξεκίνησε το 2009 από το Ρότερνταμ, το 2010 φιλοξενήθηκε στο Τορίνο και φέτος τον τίτλο κατέχει η Αμβέρσα του Βελγίου. Η πόλη της Θεσσαλονίκης φιλοδοξεί να κερδίσει το τίτλο για το έτος 2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση δεν χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν στηρίζεται σε χρηματοδότηση από το Δήμο.

Το έτος αυτό αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση αλλά και προτεραιότητα στα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η νεολαία στην πόλη. Σχεδιάζουμε το 2014 να αποτελέσει ένα έτος γεμάτο δημιουργικές δράσεις, παρεμβάσεις  και προτάσεις για τα ζητήματα που απασχολούν τους νέους στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Στη γιορτή θα συμμετέχουν φορείς νεολαίας, δημιουργικές ομάδες της πόλης, μεμονωμένοι καλλιτέχνες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, σύλλογοι, σχολεία και εκπαιδευτικοί οργανισμοί. Ενδεικτικά οι δράσεις αφορούν τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο, το βίντεο, τον αθλητισμό [με πίστες bmx και skate], το χορό, το θέατρο δρόμου, τις εικαστικές τέχνες, το design, την τέχνη του graffiti, το θέατρο δρόμου, αλλά περιλαμβάνονται και δράσεις που απευθύνονται σε παιδιά.

Σε μια ειδικά διαμορφωμένη μουσική σκηνή, γνωστοί καλλιτέχνες & συγκροτήματα που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα θα ντύσουν τη γιορτή με τις μουσικές τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Γιάννη Αγγελάκα 3, τους Μίκρο, το Μιλτιάδη Πασχαλίδη, τους My excuse, τους 63High, τους Speakeasies Swing band, τους Émigré, τους Ινφο, τους Moca Juniors, τους Trouble, τους 9 West, τους Pony Licks και τους Root Boot.