έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Ορδόλη στο πλαίσιο της PhotoBiennale
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ξεκινώντας τη συνεργασία του με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει για πρώτη φορά μια έκθεση φωτογραφίας στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την έκθεση Μορφές και Σκιές από το Θέατρο του Κώστα Ορδόλη, στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματος της PhotoBiennale.
Στην έκθεση αυτή ο θεατής βρίσκεται μέσα στον κατασκευασμένο κόσμο του θεάτρου, από μια διαφορετική όμως οπτική. Ο χρόνος υπολογίζεται διαφορετικά σ? αυτόν τον κόσμο, δημιουργώντας ένα άλλο επίπεδο πραγματικότητας. Η ποιητική διάσταση της φωτογραφίας είναι έκδηλη στα έργα του Κώστα Ορδόλη. Ο θεατής νιώθει σαν ο χρόνος να έχει σταματήσει και να διαβάζει διαφορετικά τη θεατρική πραγματικότητα. Σώματα, αντικείμενα και χώροι του θεάτρου αποτυπώνονται σε στιγμιότυπα που εκ πρώτης όψεως δεν θα παρατηρούσαμε, αλλά αναδεικνύονται μοναδικά μέσα από την ατέλειωτη διαμάχη του φωτός και της σκιάς που χαρακτηρίζει το έργο του. Ο δημιουργός επικεντρώνεται παράλληλα στην κίνηση και αντιμετωπίζει τους ηθοποιούς περισσότερο σαν σκεύη ερμηνείας των θεατρικών έργων παρά ως προσωπικότητες. Ταυτόχρονα, όπως συμβαίνει και με το θέατρο όπου οι θεατές βιώνουν την παράστασητην ώρα της δημιουργίας της, ο Κώστας Ορδόλης φωτογραφίζει κάθε στιγμιότυπο την ώρα της γέννησής του, φέρνοντας στο φως όψεις που κρύβονται στη σκιά του θεάτρου.
Ομότιτλος κατάλογος κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγρα / Φεστιβάλ Αθηνών / Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 2009 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.
Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1954. Σπούδασε Οικονομικά στην Αθήνα και Μάρκετινγκ στον Καναδά. Φωτογραφίζει θέατρο περίπου είκοσι χρόνια, καλύπτοντας μερικές από τις πιο σημαντικές σκηνές της Αθήνας, ενώ έχει ασχοληθεί και με την επιμέλεια φωτογραφικών εκδόσεων και εκθέσεων. Έχει εκδώσει πέντε φωτογραφικά λευκώματα και έχει εκθέσει τη δουλειά του στην Ελλάδα και κυρίως στην Ευρώπη.
Το Θέατρο Τόπος
Ένας Τόπος δεν είναι μόνο ένας συγκεκριμένος χώρος που προσδιορίζεται από συγκεκριμένα πλαίσια, μια περιοχή με ευδιάκριτα όρια, ένα τοπίο, ή και ακόμη ένα φανταστικό σημείο προσέγγισης, ένα μέρος αναφοράς από την ιστορία ή τη συλλογική μνήμη.
Ένας Τόπος μπορεί να υποδηλώνει τις επιλογές μας, τις εμπειρίες μας, να αντανακλά με άλλα λόγια τα μέρη μέσα στα οποία επιλέγουμε να λειτουργούμε και μέσα από τα οποία η ζωή μας, λιγότερο η περισσότερο πρόσκαιρα, γίνεται καλύτερη.
Από τα σπίτια μας, στους χώρους της δουλειά μας, και από τη γειτονιά μας στα μέρη ψυχαγωγίας μας, όλα υποδεικνύουν αυτό το οποίο επιλέγουμε να κάνουμε και αυτό που τελικά είμαστε.
Το Θέατρο συνιστά το δικό του Τόπο, έναν τόπο προσωπικών σχέσεων, ζωής, έναν τόπο κοινωνικής επαφής, εμπειρικών και φανταστικών ανταλλαγών. &ιαμορφώνει τους δικούς του κανόνες, τα δικά του όρια, αλλά πάνω από όλα τις δικές του διαδικασίες. Και είναι αυτές οι διαδικασίες που τόσο στους ηθοποιούς όσο και στους θεατές προσφέρουν μία μέθοδο αναζήτησης της προσωπικής λύτρωσης. Το Θέατρο είναι ένας Τόπος Λύτρωσης.
Κώστας Ορδόλης
Εγκαίνια: Σάββατο 30 Απριλίου 2011