5ο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών

αφίσα εκδήλωσης
· Φεστιβάλ · Κέρκυρα // Δημοσίευση: 24 Μάιος 2011

φεστιβάλ οπτικοακουστικών τεχνών στην Κέρκυρα

Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών (Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Εφαρμογών, ΕΡΗΜΕΕ) του Ιονίου Πανεπιστημίου οργανώνουν φέτος από κοινού το 5ο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών. Μέσα από μία ποικιλία καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών και επιστημονικών δράσεων παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας των δύο Τμημάτων στον χώρο των σύγχρονων τεχνών του ήχου και της εικόνας, με έμφαση στην τρισδιάστατη σχεδιοκίνηση (3D animation). Παράλληλα αναπτύσσονται θέματα και προβληματισμοί που αφορούν την σχέση της τέχνης και των τεχνολογιών του ήχου και της εικόνας, όπως:

  • Ποιες νέες μορφές έκφρασης προκύπτουν από τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών;
  • Ποιες νέες τεχνικές καλλιτεχνικής δημιουργίας αναπτύσσονται με την χρήση των τεχνολογιών αυτών;
  • Με ποιο τρόπο μπορούν να διδαχθούν αυτές οι νέες τεχνικές; Πώς επηρεάζει η προσβασιμότητα της ψηφιακής τεχνολογίας την δημιουργική διαδικασία, αλλά και την συμμετοχή του πολίτη στις σύγχρονες τέχνες;
  • Μπορεί η χρήση νέων τεχνολογιών στις τέχνες να ανοίξει νέους δρόμους προσέγγισης των επιστημών και του πολιτισμού γενικότερα;

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες και ερευνητές από ελληνικά και ξένα ακαδημαϊκά ιδρύματα, καθηγητές και φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου καθώς και απόφοιτοι του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Τέχνες και Τεχνολογίες του Ήχου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται συναυλίες ηλεκτροακουστικής μουσικής και ζωντανών οπτικοακουστικών έργων, σειρά εγκαταστάσεων, εκθέσεις εργασιών φοιτητών, σεμινάρια, εργαστήρια, και επιστημονική ημερίδα.

Το 5ο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών θα πραγματοποιηθεί από 26 έως και 29 Μαϊου 2011 στην Κέρκυρα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2011

Ημερίδα φεστιβάλ
Αίθουσα Εκδηλώσεων Ιόνιος Ακαδημία
Παρασκευή 27 Μαΐου 2011, ώρα 10.00πμ έως 14.00μμ

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Αντουανέττα Αγγελίδη:
μια γυναίκα avant-garde σκηνοθέτης στο Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο
15:00-18:30, κινηματογράφος «Ορφέας», Κέρκυρα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
15:00-15:05 Έλενα Χαμαλίδη: παρουσίαση των καλεσμένων

15:05-15:35 Ρέα Βαλντέν: ομιλία «Αντουανέττα Αγγελίδη: μια γυναίκα avant-garde σκηνοθέτης στο Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο»

15:35-15:50 Η Αντουανέττα Αγγελίδη μιλά για το έργο της

15:50-16:37 Προβολή ταινίας Metamorphosis ofby AA (47΄)

16:37-16:45 Διάλειμμα

16:45-18:05 Προβολή ταινίας Οι Ώρες (80΄)

18:05-18:30 Συζήτηση της σκηνοθέτιδας με το κοινό

Η Αντουανέττα Αγγελίδη είναι σκηνοθέτης κινηματογράφου και διδάσκει ως επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Η Ρέα Βαλντέν είναι θεωρητικός κινηματογράφου και διδάσκει στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Η Έλενα Χαμαλίδη είναι ιστορικός τέχνης και επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου

Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης
3D Animation Workshop – Περιληπτική Παρουσίαση μιας 3D Παραγωγής
Aίθουσα 4 για Παρασκευή 27/5 και ώρες 17.00-19.00

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ομάδα Γιάννη Ζάννου Tην Κυριακή 29 Mαΐου στις 7:30 μμ στο «Πολύτεχνο» θα γίνει εκδήλωση με ζωντανή ηλεκτροακουστική μουσική με έργα των Julio Escrivan, Ομέρ Χατσηζερίφ και παρουσιάσεις συνολων ηλεκτρονικής μουσικής και ζωντανής οπτικοακουστικής τέχνης του ΤΜΣ και του ΤΤΗΕ με τον Ανδρέα Μνιέστρη, Θεόδωρο Λώτη, Φίλιππο Θεοχαρίδη και τους Γιάννη Ζάννο και Άρη Μπέζα. Κομμάτια του ΤΤΗΕ:

1. Ομέρ Χατζησερίφ

Τίτλος: Ncircle
Διάρκεια: 7:00

Το "Ncircle" είναι ένας αλγοριθμικός-μουσικός πειραματισμός πάνω σε διάφορα μουσικά συστήματα, με έμφαση στην απόδοση των μουσικών κλιμάκων Μακάμ και των ρυθμικών διαδοχών Ουσούλ, με τα σύγχρονα μέσα. Στο κομμάτι αυτό, το εργαλείο που χρησιμοποιείται είναι η γλώσσα προγραμματισμού SuperCollider. Οι μουσικές κλίμακες και οι ρυθμοί, στο συγκεκριμένο κομμάτι, καθορίζουν τα πλαίσια της οξύτητας, της έντασης, της χροιάς και της διάρκειας με την χρήση του τυχαίου. Το τυχαίο σαν παράγοντας οριοθετείτε μέσα σ' αυτά τα πλαίσια. Τα Μακάμ και τα Ουσούλ παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο ενός κλουβιού. Επίσης χρησιμοποιούνται στην δόμηση και στην αφήγηση του κομματιού σε πραγματικό χρόνο. Τα μέρη και η ροή αποτελούνται και εξαρτιούνται από καθολικές μεταβλητές που αλληλοεπηρεάζονται και ελέγχονται με OSC μηνύματα.

2. Γιάννης Ζάννος και Άρης Μπέζας

Τίτλος: Όσμοσις
Διάρκεια: 15:00

Το έργο «Όσμοσις» πειραματίζεται με την ιδέα της ακουστικής όσμοσης ανάμεσα σε διαφορετικούς ηχητικούς κόσμους. Στο χημικό φαινόμενο της όσμοσης τα μόρια ενός μείγματος διεισδύουν στην περιοχή ενός δεύτερου, περνώντας μέσα από διαχωριστικές μεμβράνες. Στους πολιτισμούς παρατηρούνται παρόμοια φαινόμενα διείσδυσης μεταξύ κοινοτήτων που οφείλονται στην μετανάστευση η γενικότερα στις επαφές ανάμεσα σε διαφορετικά κοινωνικά σύνολα. Το «Όσμοσις» είναι μια ηχητική αλληγορία του φαινομένου αυτού που βασίζεται στις τεχνητές «αλληλεπιδράσεις» ανάμεσα σε τρείς ηχητικούς κόσμους που ανήκουν σε ξεχωριστά και απόμακρα μεταξύ τους βασίλεια: Τους ήχους των χελιδονιών πάνω από την Κέρκυρα, των φωκίων στην θάλασσα του Weddell της Ανταρκτικής και των κατασκοπικών σταθμών βραχέων κυμάτων σε όλη την υφήλιο.

3. Εφαρμογή διαδραστικής επιφάνειας πολλαπλής επαφής του Στράτου Κουντουρά, σε συνεργασία με τον Γιάννη Ζάννο και τον Άρη Μπέζα

Στο Φουαγιέ της Ιονίου Ακαδημίας θα εκτεθεί από την Παρασκευή μια πειραματική εγκατάσταση της επιφάνειας πολλαπλής επαφής του υποψήφιου διδάκτορα Στράτου Κουντουρά. Η εφαρμογή αυτή επιτρέπει στο κοινό να επηρεάσει την δομή και τα χαρακτηριστικά ήχων τοποθετώντας αντικείμενα πάνω σε μια διάφανη επιφάνεια. Σκοπός της εφαρμογής είναι να εξερευνήσει τις δημιουργικές δυνατότητες και αισθητικές διαστάσεις απλών διαδραστικών μέσων με συμμετοχή του κοινού.

Εκθέσεις

1. Έκθεση animation των φοιτητών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011, ώρα 20.00μμ έως 20.30μμ
ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: animation
ΤΥΠΟΣ ΕΡΓΟΥ: Προβολή
ΧΩΡΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: Ιόνιος Ακαδημία

2.Προβολές των φοιτητών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας.

Κτίριο Αρεταίος
Εγκαίνια: Παρασκευή 27 Μαΐου 2011, ώρα 20.00μμ
Προβολές έργων animation, video art, εικαστική επένδυση ήχου.

3.Παρασκευή 27 Μαΐου 2011, ώρα 21.30μμ
ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: Χωρίς Τίτλο
ΤΥΠΟΣ ΕΡΓΟΥ: Αυτοσχεδιασμός με animation
ΧΩΡΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: Ιόνιος Ακαδημία

Αυτοσχεδιασμός με animation και ζωντανή ηλεκτρονική μουσική με μέλη του ΕΡΗΜΕΕ και φοιτητές. Συμμετέχουν οι Λίνα Αλεξάκη, Ηλιάνα Καραλίγκα, Θοδωρής Καρκατσέλος, Ιάσονας Κωνσταντέλιας, Βασίλης Μπογιατζής, Δημήτρης Σάββα, Βαγγέλης Τσάτσης, animation Αντώνης Δημητρόπουλος.

4.Εγκαταστάσεις των φοιτητών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας.

Κτίριο Αρεταίος - Πίσω αυλή
Εγκαίνια: Παρασκευή 27 Μαΐου 2011, ώρα 20.00μμ

5.Έκθεση σχεδίων, ζωγραφικών έργων και κόμικ των φοιτητών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας.

Πινακοθήκη Δήμου Κερκυραίων - Περιστύλιο
Εγκαίνια: Σάββατο 28 Μαΐου 2011, ώρα 20.00μμ
Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαΐου 2011 έως 2 Ιουνίου 2011
Ώρες λειτουργίας: 09.00πμ - 15.00μμ - Δευτέρα κλειστά

6.6η Έκθεση Φωτογραφίας φοιτητών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας
Το Εργαστήριο Φωτογραφίας του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας διοργανώνει Έκθεση Φωτογραφίας των φοιτητών του Τμήματος.

ART CAFE
Διάρκεια: 20 - 31 Μαΐου 2011
Εγκαίνια: Παρασκευή 20 Μαΐου 2011
Ώρες λειτουργίας: 10.00-21.00

7.Αφίσες
Επιβλέπουσα Νταλίλα Ονοράτου
Φοιτητές 1ο έτος = μάθημα ΤΗΕ202 Φιλοσοφία & Αισθητική των Μέσων

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: Κουλτούρα / Υποκουλτούρα
ΤΥΠΟΣ ΕΡΓΟΥ: Αφίσες
ΧΩΡΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: Διάδρομος κτηρίου ‘Αρεταίος’

Διάρκεια: 27 - 28 Μαΐου
Ώρες λειτουργίας: 14.00-21.00

8.Στέφανος Δημητρίου
(επιβλέπουσα Νταλίλα Ονοράτου / σύμβουλη: Μαριάννα Στραπατσάκη και Κωνσταντίνος Αναγνώστου)

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: "The Mazeus"
ΤΥΠΟΣ ΕΡΓΟΥ: Πτυχιακή Εργασία
ΧΩΡΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: Εργαστήριο πολυμέσων κτηρίου ‘Αρεταίος’

Μελέτη και δημιουργία βιντεοπαιχνιδιού λαβύρινθου για τη διερεύνηση της ανθρώπινης μνήμης σε θέματα προσανατολισμού και αντίληψης του χώρου.

Διάρκεια: 27 - 28 Μαΐου
Ώρες λειτουργίας: 14.00-21.00

9.Μαρίνα Μαρκέλλου
"Τέχνη και Δίκαιο"

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: «Η Τέχνη για σας?»
ΤΥΠΟΣ ΕΡΓΟΥ: Σειρά φωτογραφιών και συνεντεύξεων

Δεκαπέντε (15) άνθρωποι διαφορετικής ηλικίας, οικογενειακής, επαγγελματικής και κοινωνικής κατάστασης, που μένουν στην Κέρκυρα και δεν έχουν καμία επαγγελματική σχέση με τον κόσμο της τέχνης φωτογραφίζονται και μας μιλούν για το ρόλο που έχει η τέχνη στη ζωή τους. Το project πραγματοποιείται στα πλαίσια του μαθήματος Τέχνη και Δίκαιο, θα λάβει τη μορφή λευκώματος το οποίο θα εκδοθεί και θα παρουσιασθεί με τη μορφή έκθεσης φωτογραφίας πιθανότατα τον Σεπτέμβριο.

Εγκαίνια Πέμπτη 27 Μαΐου 2011, ώρα 10.00πμ
Παλαιό Ανάκτορο - Αποθήκη