Χάος και Φράκταλ, η τέχνη της φύσης

αφίσα εκδήλωσης
· Διαγωνισμοί · Ελληνικοί // Δημοσίευση: 05 Απρ 2010

διαγωνισμός φωτογραφίας και ταινιών στο Tzoumerka Art Festival 2010

Το Tzoumerka Art Festival 2010 είναι αφιερωμένο στην τέχνη που δημιουργεί η ίδια η φύση. Γεωλογικοί σχηματισμοί, κορυφογραμμές, αλπικά τοπία, μορφές δέντρων, βράχια, ροές νερών, τοπία διάβρωσης, φυτά, έλη….

Άπειρες οι μορφές με τις οποίες εκφράζεται η φύση, έτσι που είναι αδύνατον κανείς να περιγράψει σε ποιους κανόνες υπακούν ή μέσα από ποιες διεργασίες δημιουργήθηκαν. Το κάθε τοπίο μέσα στο φυσικό περιβάλλον, αποτελεί ένα δυναμικό σύστημα με άπειρες παραμέτρους να διαμορφώνουν την εξέλιξή του.

Η εικόνα που έχει μία δεδομένη στιγμή είναι μοναδική και ανεπανάληπτη, την επόμενη ακριβώς στιγμή έχει ήδη αλλάξει. Μεταλλάσσεται αδιάκοπα προς ένα αβέβαιο αύριο. Το πώς αλλάζει και το ποια θα είναι η κατάληξή του, είναι αδύνατο να προσδιορίσουμε. Το απόλυτο χάος; Όχι ακριβώς. Μέσα από το φαινομενικό χάος, παράξενοι ελκυστές διατηρούν υπό έλεγχο την όποια εξέλιξή του, εκφρασμένη με αρμονικούς μορφοκλασματικούς σχηματισμούς (fractal) που αφήνουν άναυδο τον προσεκτικό παρατηρητή. Ένας εκπληκτικός καινούργιος κόσμος μας περιμένει να τον ανακαλύψουμε.

Η φύση κάνει τέχνη, και μάλιστα τέχνη απίστευτης αρμονίας και αισθητικής. Και με τρόπο αδιαπραγμάτευτο έχει θέσει τους αισθητικούς κανόνες που διέπουν το κάθε τι αισθητικά ωραίο. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο άνθρωπος καλλιτέχνης ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι ότι ανιχνεύει, περιγράφει και τέλος αναδεικνύει μέσω των έργων του, προϋπάρχοντες αισθητικούς κανόνες που η ίδια η φύση έθεσε.

Το Tzoumerka Art Festival 2010 επιθυμώντας μια προσέγγιση αυτής της τέχνης, της τέχνης της φύσης, των φράκταλ και της αρμονίας του χάους, προκηρύσσει διαγωνισμό ψηφιακών φωτογραφιών και ταινιών μικρού μήκους με θέμα:
«Χάος και Φράκταλ, η τέχνη της φύσης».

Η προθεσμία αποστολής των συμμετοχών είναι μέχρι και την 30η Ιουνίου 2010.

Τα έργα θα παρουσιαστούν στο κοινό σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα στα τέλη Ιουλίου, ενώ η τελική συνεδρίαση της Κριτικής Επιτροπής και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει κατά τη διάρκεια των κεντρικών εκδηλώσεων του Tzoumerka Art Festival που θα γίνουν στα Τζουμέρκα από 31 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου 2010.

Συντονιστής του διαγωνισμού είναι ο σκηνοθέτης Νίκος Γιαννόπουλος (nikosgian@live.com).

Περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.tzoumerka-art-festival.gr ή στο τηλέφωνο 2685031791 ή στο blog: http://texts-nikosgianlivecom.blogspot.com/

Περισσότερες πληροφορίες για την αίτηση συμμετοχής και τον κανονισμό, μπορείτε να βρείτε εδώ
http://www.tzoumerka-art-festival.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=91&Itemid=77