Γη-Ίχνη

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 05 Φεβ 2010

η δεύτερη έκθεση του κύκλου «Τα τέσσερα στοιχεία της φύσης και ο άνθρωπος» από το Μ.Φ.Θ.

Μετά το «Νερό-Ρεύματα», το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τη δεύτερη έκθεση του κύκλου «Τα τέσσερα στοιχεία της φύσης και ο άνθρωπος», με τίτλο «Γη-Ίχνη». Η δομή είναι όμοια με αυτή του «Νερού-Ρεύματα» που παρουσιάστηκε πέρυσι, δείχνοντας στο ένα μέρος επιλεγμένα έργα του βραβείου Pictet και στο άλλο έργα ελλήνων και ξένων δημιουργών που χρησιμοποιούν τη γη ως μέσο δημιουργίας.

Στο τμήμα του Prix Pictet περιλαμβάνονται έργα που περιγράφουν μέρη από κάθε άκρη του πλανήτη, όπως και τις αλλαγές που υφίστανται στην προσπάθεια αστικής και γεωπολιτικής εκμετάλλευσής του.

Εδώ παρουσιάζονται τα έργα δώδεκα καλλιτεχνών που προκρίθηκαν στην τελική φάση του βραβείου και είναι οι:
Darren Almond (Μ. Βρετανία), Christopher Anderson (Καναδάς), Sammy Baloji (Δημοκρατία του Κονγκό), Edward Burtynsky (Καναδάς), Andreas Gursky (Γερμανία), Naoya Hatakeyama (Ιαπωνία), Nadav Kander (Ισραήλ), Ed Kashi (ΗΠΑ), Abbas Kowsari (Ιράν), Yao Lu (Κίνα), Edgar Martins (Πορτογαλία), Chris Steele-Perkins (Βιρμανία).

Στο άλλο τμήμα αγγίζεται το θέμα της ιστορικότητας, της παγκοσμιοποίησης, της σκηνοθετημένης ομορφιάς, του ίδιου του περιβάλλοντος ως πρωτογενούς υλικού δημιουργίας. Η οργανική σχέση που συνδέει τους δημιουργούς με τη γη και η οπτική που επιλέγουν για να παρατηρήσουν αυτό που τους περιβάλλει, λειτουργούν ως στοιχεία που χαρακτηρίζουν το έργο και τη γραφή τους.
Σε αυτό το τμήμα της έκθεσης που είναι και παραγωγή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνονται έργα 13 Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται έργα των:
Antonio Biasiucci (Ιταλία), Elina Brotherus (Φινλανδία), Simon Burch (Ιρλανδία), Thibaut Cuisset (Γαλλία), Cedric Delsaux (Γαλλία), Romain Girtgen (Λουξεμβούργο), Liza Nguyen (Βιετνάμ), Ptur Thomsen (Ισλανδία), Νίκου Δανιηλίδη, Έκτωρα Δημησιάνου, Χάρη Κακαρούχα, Δημήτρη Κοιλαλού, Έφης Τσακρακλίδου (Ελλάδα).

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: Gabriel Bauret – Βαγγέλης Ιωακειμίδης
ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: Τα τέσσερα στοιχεία της φύσης και ο άνθρωπος