Καπνομάγαζα

εσωτερικός χώρος καπνομάγαζων, μικροαντικείμενα σε γραφείο
· Εκθέσεις · Λάρισα // Δημοσίευση: 12 Απρ 2010

έκθεση του Καμίλο Νόλλα στη Λάρισα στο πλαίσιο της PhotoBiennale

Μια παραγωγή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και της diadrasi.org, η έκθεση «Καπνομάγαζα» του Καμίλο Νόλλα με έργα από τη συλλογή του ΜΦΘ ταξιδεύει στη Λάρισα στο πλαίσιο της PhotoBiennale 2010.

Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες από παλιές αποθήκες καπνού στο Αγρίνιο, το Βόλο, την Καβάλα, τη Δράμα και την Ξάνθη. Ο Καμίλο Νόλλας φωτογράφισε τα εσωτερικά κτιρίων που στέγαζαν στο παρελθόν καπνεργοστάσια, τα καπνομάγαζα όπως λέγονται στη Βόρεια Ελλάδα. Ο τρόπος που έμπαινε το φως από τα μισάνοιχτα παντζούρια, η πατίνα στα πέτρινα ντουβάρια, τα νοτισμένα πατώματα από την υγρή μυρωδιά του καπνού, οδήγησαν τον καλλιτέχνη στην απόφαση να επικεντρώσει τη φωτογράφησή του στους εσωτερικούς χώρους.

Με το φακό του περιπλανιέται μέσα στις αχανείς αίθουσες, που κάποτε έσφυζαν από ζωή, ανακαλύπτοντας πόσο σημαντική υπήρξε στην Ελλάδα η καλλιέργεια και το εμπόριο του καπνού. Οι φωτογραφίες του Καμίλο Νόλλα αποτυπώνουν σχέσεις χώρου σαν ενδείξεις, σαν ίχνη, σαν αποκαΐδια του χρόνου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 17 Απριλίου 2010 στις 20:45, παρουσία του δημιουργού. Νωρίτερα την ίδια μέρα, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα διάλεξη του Λαρισαίου αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη με θέμα «Τόπος-Χρόνος» μέσα από την παρουσίαση του έργου του, σε μια εκδήλωση που διοργανώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο τμ. Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας  και το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων ν. Λάρισας.

Η έκθεση «Καπνομάγαζα» παρουσιάστηκε μέχρι σήμερα στη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα, την Αθήνα, το Αγρίνιο, την Καβάλα, την Ξάνθη, το Παρίσι, την Πάτρα και την Κωνσταντινούπολη. Ομότιτλος κατάλογος κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.
 

Καμίλο Νόλλας
Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1968. Σπούδασε φωτογραφία στη Λιέγη, στη Λυών και στην Αθήνα. Από το 1992 εργάζεται ως ανεξάρτητος φωτογράφος και ως δάσκαλος φωτογραφίας. Έχει συνεργασθεί με έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, με εκδοτικούς οίκους, με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Η δουλειά του έχει εκτεθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό,  ενώ φωτογραφίες του ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.  Δέχθηκε υποτροφία από το ίδρυμα Fulbright για το έτος 2009-10

www.kamilonollas.com
www.photobiennale.gr

Σχεδιασμός έκθεσης: Θανάσης Μουτσόπουλος
Το συντονισμό της έκθεσης έχει η κ. Μάρθα Αρταπυρίδου, ανεξάρτητη επιμελήτρια.