Ελεύθερος χρόνος

Φωτογραφία - Ανταλοπούλου Βασιλική 1 βραβείο Λύκεια
· Διαγωνισμοί · Αποτελέσματα · Λιβαδειά // Δημοσίευση: 16 Σεπ 2011

αποτελέσματα

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ολοκληρώνεται ο 3ος Μαθητικός Διαγωνισμός Φωτογραφίας που διοργανώθηκε από τη Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Βοιωτίας και απευθυνόταν σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων Γυμνασίων και Λυκείων της πρώην Επαρχίας Λιβαδειάς.

Στον Διαγωνισμό, ο οποίος γίνεται για 3η συνεχή χρονιά, συμμετείχαν 50 μαθητές - φωτογράφοι από 17 Σχολεία (4 Λύκεια, 5 Γυμνάσια και 8 Δημοτικά) με 100 φωτογραφίες. Το θέμα του Διαγωνισμού ήταν «Ελεύθερος Χρόνος».

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού η οποία ορίσθηκε με απόφαση του Δ.Σ. της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς, συνεδρίασε την Δευτέρα 12/09/2011 και αποτελείται από τους:

1.Νίκο Μπόλκα – Δάσκαλος Φωτογραφίας της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς
2. Αλεξία Παπακώστα – Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη Πολιτιστικών & Καλλιτεχνικών Θεμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Βοιωτίας,
3.Βασίλη Βεϊτη - Εκπαιδευτικός , Υπεύθυνος Πολιτιστικών & Καλλιτεχνικών Θεμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Βοιωτίας.
4 Κωνσταντίνο Βαφειάδη - Ιστορικός Τέχνης – Εικαστικός.
5.Μαρία Στάμου – Μέλος του Δ.Σ. της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς

έκρινε και τις 100 συμμετοχές και αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει τα βραβεία με την παρακάτω σειρά:

1η κατηγορία: Μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων

1o βραβείο: Φαίη Θεοδώρου, 9ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς
2ο βραβείο: Μίνα Μήτσου, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς
3ο βραβείο: Ζένια Ζαννιά, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς

2η κατηγορία: Μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων

1ο βραβείο: Αργύρης Μελέτης, Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου
2ο βραβείο: Βασίλης Ντουρντουρέκας, 1ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς
3ο βραβείο: Αναστάσιος Γαλάνης, Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου

3η κατηγορία: Μαθητές και μαθήτριες Λυκείων

1ο βραβείο: Ανταλοπούλου Βασιλική, 1ο Λύκειο Λιβαδειάς
2ο βραβείο: Γεροκωνσταντή Ειρήνη, 1ο Λύκειο Λιβαδειάς
3ο βραβείο: Ευθυμίου Όλγα, 1ο Λύκειο Λιβαδειάς

Σημείωμα της κριτικής επιτροπής
Συγχαίρουμε όλους τους μαθητές για τη συμμετοχή τους, η οποία ήταν ικανοποιητική. Αξίζει σε όλους ένα μεγάλο μπράβο γιατί κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τη φαντασία , τον ενθουσιασμό και τη δημιουργική διάθεση της ηλικίας τους μέσα από μια τέτοιου είδους καλλιτεχνική αναζήτηση.

Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η παρουσία Σχολείων όχι μόνο από την πρωτεύουσα του νομού αλλά και περιφερειακών, ιδίως Δημοτικών Σχολείων.

Η θεματολογία των φωτογραφιών κινήθηκε σε πολλούς άξονες και στις 3 κατηγορίες των μαθητών (Δημοτικά – Γυμνάσια – Λύκεια).Με ιδιαίτερη ευαισθησία και καλλιτεχνικό κριτήριο οι μαθητές προσέγγισαν στοιχεία της φύσης και με έντονη οξυδέρκεια την ανθρώπινη δράση-αυθόρμητη ή σκηνοθετημένη. Έδειξαν πως γνωρίζουν πολύ καλά να αξιοποιούν το στιγμιαίο και το εφήμερο και να αποτυπώνουν τη ρευστότητα και τη συνέχεια της ζωής με την τέχνη του φωτογράφου. Είναι φανερό ότι εγκλωβισμένοι σε μία ασφυκτικά πιεστική σχολική και μη καθημερινότητα, επιβεβαιώνουν έτσι την ανάγκη τους για ελευθερία στην καλλιτεχνική τους έκφραση.

Χαιρόμαστε που οι διοργανωτές του Μαθητικού Διαγωνισμού δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να αναπνεύσουν τη ζωή μέσα από το παράθυρο της τέχνης όπως τα ίδια την αισθάνονται: με χρώματα, σχήματα, μορφές, δράση, ανατροπές και συναισθήματα αλλά κυρίως με ανιδιοτέλεια, ειλικρίνεια και αγνότητα. Ίσως έτσι καταφέρουμε κι εμείς οι ενήλικες να δούμε μέσα από τα δικά τους μάτια αλήθειες και αξίες που έχουμε ξεχάσει…

Ελπίζουμε, μετά την τρίτη συνεχή χρονιά, ο Μαθητικός Διαγωνισμός Φωτογραφίας να γίνει θεσμός στα σχολεία της περιοχής μας, χώρος καλλιτεχνικών αναζητήσεων και ελεύθερης έκφρασης αλλά κυρίως δίαυλος επικοινωνίας κοινωνίας-σχολείου.

Φωτογραφίες και των τριών κατηγοριών θα αναρτηθούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από τη Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, στην ισόγεια αίθουσα του Νερόμυλου (Πηγές Κρύας) Λιβαδειάς, από τις 19 μέχρι 25 Σεπτεμβρίου 2011, και θα παραμένει ανοικτή από τις 6.30 μ.μ μέχρι 10.00 μ.μ.

Η απονομή των βραβείων για τις φωτογραφίες που διακρίθηκαν θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011, στις 8.00 μ.μ. στον χώρο της έκθεσης φωτογραφίας