εικαστική έκθεση στο Αναγνωστήριο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Παλαιών Ρουμάτων στην Κρήτη
Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Πλατανιά, ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου, ο Δήμος Κισάμου, ο Δήμος Χανίων, η Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον» και το Σωματείο «Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων» παρουσιάζουν την εικαστική έκθεση «Γραφή & Ανάγνωση» στο Αναγνωστήριο της «Λαϊκής Βιβλιοθήκης Παλαιών Ρουμάτων» στην Κεντρική Πλατεία, στα Παλαιά Ρούματα.
Στην έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «Γραφή & Ανάγνωση» παρουσιάζονται έργα Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Χαρακτικής, Φωτογραφίας, Video-Art & Εγκαταστάσεων και συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Eozen Agopian, Αναστασάκης Γιώργος, Μαρία Αντωνάτου, Georg Austen, Patric Wagner, Shihab Vaippipadath, Ινώ Βαρβαρίτη, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Χαράλαμπος Δερμάτης, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Max Sachs, Αντιγόνη Καββαθά, Κατερίνα Καλογεράκη, Τίνα Καραγεώργη, Μαριγώ Κάσση, Κατερίνα Κατσούρα, Βασίλης Κοτρώτσος, Βαγγέλης Λυμπουρίδης, Γιώργος Λυντζέρης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Θεοδώρα Μαλάμου, Μιχάλης Μανουσάκης, Παντελής Παντελόπουλος, Σπυριδούλα Πολίτη, Νατάσσα Πουλαντζά, Άρις Στοϊδης, Rena Stollenwerk, Άρης Ταμπάτσικος, Angelo Tziara, John Tierney, Γιώργος Τσεριώνης, Αχιλλέας Φακιολάς, Konstantin Fischer, Eddie Fenn, Φίλιππος Φέξης και Μαίρη Χρηστέα. Aπαγγέλει η ποιήτρια Σταυρούλα Γάτσου. Θεωρητική τεκμηρίωση και κείμενα: Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος.
Επιμέλεια: Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.
Η συνεργασία του «Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» του Δρομονέρου και της «Λαϊκής Βιβλιοθήκης Παλαιών Ρουμάτων» εντάσσεται στο πλαίσιο συστράτευσης των κατοίκων των χωριών και των Φορέων Πολιτισμού που απαρτίζουν το Σχέδιο Συλλογικής Δράσης «Ο Κύκλος των Φαραγγιών». Σκοπός τούτου του Σχεδίου είναι η διατήρηση της παράδοσης, του φυσικού κάλλους και της πολιτιστικής κληρονομιάς της ενδοχώρας, η άμεση επαφή των κατοίκων της με τα σύγχρονα πολιτιστικά ρεύματα, τα προγράμματα και τις τεχνολογίες γνώσης και μάθησης και η προβολή του γηγενούς, αυθεντικού πολιτισμού της υπαίθρου με συνέπεια την οικονομική αναθέρμανση της ενδοχώρας και τελικό στόχο τόσο τη διατήρηση του έμψυχου υλικού της στις προγονικές του εστίες όσο και τη βελτίωση του επιπέδου της καθημερινής του ζωής.
Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον»
H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.
Το κτήριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτηρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.
Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών», που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης», που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο.
Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις δυο παραλίες: την Παλαιόχωρα.
Σωματείο «Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων»
Το Σωματείο «Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων» ιδρύθηκε το 1944 ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν σε εξέλιξη. Η εποχή και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συστήθηκε απαιτούσαν τιτάνια συλλογική προσπάθεια των προοδευτικών ανθρώπων του χωριού Παλαιά Ρούματα με στόχο την μόρφωση και την ενημέρωση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής καθώς και τη διατήρηση του πολιτισμού και τη συνέχισή του.
Σήμερα η «Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων» αριθμεί 6.000 τίτλους βιβλίων ποικίλων θεμάτων, για παιδιά, μαθητές και ενήλικες. Περιλαμβάνει υλικό για επιστήμες, τεχνολογία, τέχνες, φιλοσοφία, ιστορία, λογοτεχνία καθώς φωτογραφικό και ιστορικό αρχείο. Άμεσος στόχος της είναι η αξιοποίηση του πρώην Δημοτικού Σχολείου Παλαιών Ρουμάτων με την οργάνωση στους χώρους του Ανοικτής Παιδικής & Εφηβικής Βιβλιοθήκης με παράλληλη πολλαπλή χρήση του προαύλιου χώρου τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες.
Τα τελευταία χρόνια η μετεγκατάσταση της Βιβλιοθήκης σε ιδιόκτητο ανακατασκευασμένο παραδοσιακό κτήριο στην Κεντρική Πλατεία των Παλαιών Ρουμάτων της δίνει την δυνατότητα να οργανώνει, να συμμετέχει και να ενισχύει καθοριστικά όχι μόνο τις πολιτιστικές δράσης του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής καθώς είναι η μοναδική Βιβλιοθήκη του Δήμου Πλατανιά που συνάμα δραστηριοποιείται στην πιο ακριτική και ορεινή περιοχή του.
Το Κεντρικό Κτήριο που στεγάζει το Αναγνωστήριο της «Λαϊκής Βιβλιοθήκης Παλαιών Ρουμάτων» βρίσκεται δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος στην Μεγάλη Πλατεία του ιστορικού χωριού Παλαιά Ρούματα με τους 17 οικισμούς και το εξαιρετικό φυσικό τοπίο. Το χωριό βρίσκεται 39 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (35 λεπτά με αυτοκίνητο) και διαθέτει Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών, Αγροτικό Σύλλογο, Αθλητικό Όμιλο, Συνεταιρισμό Γυναικών, Αγροτικό Συνεταιρισμό, δύο Καφενεία και τρείς Παραδοσιακές Ταβέρνες.
Ώρες Λειτουργίας:
Από Δευτέρα 19.9.2011ως Σάββατο 24.9.2011: Ανοικτά 11.00-14.00 & 17.00-21.00
Από 25.9.2011 ως 29.4.2012: Ανοικτά Μόνο Κυριακές 11.00-21.00
Εγκαίνια: Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2011 στις 20.00