λ≤410nm & Εικόνες & Λέξεις

Έκθεση φωτογραφίας της Φωτογραφικής Ομάδας METApolis στo Ναύπλιο
· Εκθέσεις · Ναύπλιο // Δημοσίευση: 22 Σεπ 2011

έκθεση φωτογραφίας της Φωτογραφικής Ομάδας METApolis στo Ναύπλιο

Η Φωτογραφική Ομάδα «METApolis», παρουσιάζει την παράλληλη έκθεση φωτογραφίας των μελών της ομάδας που θα φιλοξενηθεί στο Βουλευτικό, Πλατεία Συντάγματος, στο Ναύπλιο από Παρασκευή 23, έως και Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011.

Η Παράλληλη Εκθεση περιλαμβάνει έργα αποκαλύπτοντας, μέσα από 2 διαφορετικές προσεγγίσεις του φωτός, την πόλη, την πραγματικότητα, την στιγμή, την ψευδαίσθηση. Ο φυσικός φωτισμός στο αστικό τοπίο από την μία, και ο τεχνητός φωτισμός στον περιορισμένο ιδιωτικό και απόκρυφο χώρο από την άλλη, ξεδιπλώνονται μέσα από 2 διαφορετικούς τίτλους στους χώρους της γκαλερί . Με «Εικόνες & Λέξεις» (Επίπεδο Ι) σε ένα φωτογραφικό παιχνίδι μέσα στην πόλη, και με ένα πρωτοποριακό πρότζεκτ με τίτλο «λ≤410 nm» (Επίπεδο ΙΙ), έργο πειραματισμού με φως «Blacklight» (λ≤410 nm, δηλαδή μήκος κύματος φωτός μέχρι τα 410 νανόμετρα), ανακαλύπτοντας μια παράλληλη πραγματικότητα της πόλης που κοιμάται.

λ≤410nm
Περιορισμός και ελευθερία γίνονται συμβατές έννοιες και «ερμηνεύουν» αισθήσεις, ιδέες, σκέψεις, φαντασιώσεις. Μέσα στον οικείο τους χώρο, με ένα φως που περιορίζεται σε κάποια νανόμετρα του ορατού φάσματος (max 410nm) 20 καλλιτέχνες σκηνοθετούν την ιδιωτικότητα μεταμορφώνοντάς την σε φαντασιακούς κόσμους. Εικόνες που το πρωί φαντάζουν καθημερινές και απλές, το βράδυ φωτίζοντας με το Black Light μεταμορφώνονται χαιδεύοντας το υποσυνείδητο και απελευθερώνοντας τη φαντασία. Ένας παράλληλος κόσμος, μια άλλη πραγματικότητα, μια φαντασιακή ανατροπή. Το περιβάλλον και οι μορφές αλλάζουν ρόλο και η πραγματικότητα αντικατροπτίζεται σε έναν γαλάζιο φθορίζοντα καθρέφτη. Το σκοτάδι παύει να είναι σκοτάδι. Απειλή ή απελευθέρωση; Αν η σκόνη μεταμορφώνεται σε αστέρια μπορεί αυτό το φως να μας κάνει λίγο πιο αισιόδοξους; Οι εποχές αλλάζουν, η πόλη εξελίσσεται, λες η λύση να είναι ένα σκοτάδι που δεν φαίνονται όλα μαύρα;

Παρουσιάζουν τα έργα τους
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΛΤΑΡΑ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΝΑΡΕΛΛΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΩΛΙΤΖΑΣ
ΓΙΟΥΛΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΙΔΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΟΡΙΔΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΙΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗ
ΙΑΚΩΒΟΣ ΣΠΕΤΣΙΟΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΛΤΑΡΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΚΟΡΙΔΗΣ
ΛΙΛΙΑΝ ΓΛΑΡΟΥ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΑΡΙΟΣ ΣΟΥΓΛΙΔΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΙΟΥΒΙΛΑΣ
ΝΑΤΑΣΑ ΓΕΡΑΡΔΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΟΦΙΑ ΤΡΙΠΟΔΙΑΝΑΚΗ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΥΓΝΟΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ

Εικόνες και λέξεις, λέξεις και εικόνες.
Το συνολικό αποτέλεσμα δεν είναι μια συλλογή εικόνων από δεκαεννέα περιπατητές της πόλη, είναι μία πρόκληση ετερόκλητων ματιών για τη ζωή τη φρεσκάδα και τα τοπία τής πόλης μας. Τίποτα δεν μπορεί να αποδώσει την «αντικειμενική» αλήθεια καλύτερα από μια άκρατη «υποκειμενικότητα». Και τίποτα δεν μπορεί να πλησιάσει περισσότερο τη «συνολική» αλήθεια από μια «πολυπρισματική» εκδοχή της. Και η φωτογραφία, η πίστη στην αλήθεια τής οποίας έχει δικαίως και ευτυχώς αμετάκλητα κλονιστεί, αποτελεί το ιδανικό εργαλείο γι' αυτήν την περιπλάνηση ανάμεσα στο αληθοφανές και στο προσωπικό. Τα δεκαεννέα βλέμματα πάνω στην πόλη μας είναι ταυτόχρονα δεκαεννέα βλέμματα που στρέφουν οι φωτογράφοι επάνω τους. Και γι' αυτό δεν μπορεί να αντανακλούν τίποτα περισσότερο από όσα αντικρίζουν μέσα από τον παραμορφωτικό καθρέφτη τού εαυτού τους. Αυτά όμως τα μικρά υποκειμενικά πρίσματα είναι ικανά να συνθέσουν, όλα μαζί, την αίσθηση (ή ψευδαίσθηση) τής αλήθειας. Κι αυτό είναι ήδη πολύ.
Παρουσιάζουν τα έργα τους
ΑΝΝΑ ΛΙΝΑΡΔΟΥ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΖΑΓΚΟΣ
ΒΑΪΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ
ΒΙΚΥ ΚΑΡΑΜΟΥΣΑΛΛΗ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΙΩΣΗΦΕΛΛΗΣ
ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ
ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΕΝΟΓΛΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
ΜΑΡΙΝΑ ΣΟΥΤΖΙΔΕΛΛΗ
ΝΑΤΑΛΙΑ ΝΙΩΡΑ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΥΛΙΤΖΗΣ
ΝΟΤΑ ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
ΡΑΝΙΑ ΡΕΜΟΥΝΔΟΥ
ΣΟΦΙΑ ΛΙΩΡΗ
ΤΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΕΡΖΙΟΓΛΟΥ

Η Φωτογραφική Ομάδα METApolis
Η METApolis, η Φωτογραφική Ομάδα που ίδρυσαν το 2009 ο Γιάννης Γιαννακόπουλος και ο Κώστας Κουρτίδης, αναζητά τη δική της μετεξέλιξη της πόλης, αλλά και κάθε κομμάτι που δημιουργεί την ίδια και την αντανάκλασή της, την METApolis. Το Επίπεδο Ι (εισαγωγικό) αποτελείται από επίδοξους φωτογράφους που ξεκινούν για πρώτη φορά και ανακαλύπτουν τη δημιουργία της φωτογραφίας. Το Επίπεδο ΙΙ (προχωρημένο) αποτελείται από καλλιτέχνες, αιώνια ερασιτέχνες, που συνεχίζουν τα τελευταία χρόνια μαζί ως ομάδα να πειραματίζονται και να ανακαλύπτουν πτυχές της φωτογραφίας υπό την καθοδήγηση των Δασκάλων τους. Η METApolis, ένα παιχνίδι ανάμεσα στο χρονικό «μετά» (post) και στο «ομοαναφορικό μετά» (meta), είναι ένα ταξίδι ανάμεσα στα διαφορετικά «κλικ» που παγιδεύουν στιγμές.. αναμνήσεις (παρελθόν), ψευδαισθήσεις (παρόν), όνειρα (μέλλον) σε παράλληλους χρόνους. Η ΜΕΤΑpolis είμαστε εμείς…

Τα έσοδα θα διατεθούν για τις αποστολές των Γιατρών του Κόσμου στην Ελλάδα.
Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Γιατρών του Κόσμου.