Facing Mirrors / Απέναντι στον καθρέφτη

Φωτογραφία - Yasser Alwan
· Διάφορα · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 09 Οκτ 2011

πρόγραμμα περιήγησης στην έκθεση στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσσαλονίκη-Σταυροδρόμι Πολιτισμών» του ΥΠ.ΠΟ.Τ. που για το 2011 αφορά την ανταλλαγή πολιτιστικών αγαθών με τη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο, και στο πλαίσιο των φιλοξενούμενων δράσεων της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης του ΚΜΣΤ, διοργανώνει πρόγραμμα περιήγησης στην έκθεση Facing Mirrors / Απέναντι στον καθρέφτη

Ο Yasser Alwan (Ιράκ-ΗΠΑ) ενώνει στις φωτογραφίες του πορτρέτα διαφορετικών ανθρώπων, τους οποίους φωτογραφίζει στην εργασία τους και στο κοινωνικό τους περιβάλλον, «παίζοντας» με τις έννοιες του καθρέφτη και του αντικατοπτρισμού. Ο Gilbert Hage (Λίβανος) με τα πορτραίτα νέων, αλλά και ηλικιωμένων κατοίκων του Λιβάνου σχολιάζει την ανωνυμία και την παγκοσμιοποίηση σε σχέση με την ατομικότητα του προσώπου. Στα έργα του ο Hrair Sarkissian (Συρία) αποτυπώνει θρησκευόμενους άνδρες της Αιγύπτου που φέρουν το σημάδι της θρησκευτικής αφοσίωσης στο μέτωπό τους, τη zebiba. O Youssef Nabil (Αίγυπτος) με την ταινία του Δεν έφυγες ποτέ (You never left) στην οποία πρωταγωνιστούν η Fanny Ardant και ο Tahar Rahim, σχολιάζει το θέμα της φυγής – επιστροφής και το αέναο ταξίδι ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «Όταν φτάνουμε σε μια ορισμένη στιγμή, φεύγουμε για μια άλλη, αλλά στην πραγματικότητα δεν πεθαίνουμε ποτέ». Στη φανταστική διήγηση του ο Raed Yassin (Λίβανος) στην ταινία του με τίτλο Ποιος σκότωσε τον βασιλιά της Ντίσκο; (Who killed the King of Disco?) κατασκευάζει το πορτραίτο του πατέρα του μέσα από την εξερεύνηση του άλυτου προβλήματος της δολοφονίας του, ενώ την ίδια στιγμή οι θεατές μπορούν να δώσουν τη δική τους εκδοχή για τη λύση του μυστηρίου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου και το ευρύ κοινό. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα συζητήσουν γύρω από τα έργα των φωτογράφων σε μια προσπάθεια να εξετάσουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις στην τέχνη του φωτογραφικού πορτραίτου και να κατανοήσουν τις κοινωνικές, πολιτικές και συμβολικές προεκτάσεις τους. Η φωτογραφία πορτραίτου δίνει πληροφορίες για τον εικονιζόμενο, το κοινωνικό και πολιτιστικό του περιβάλλον. Πολύ συχνά βλέπουμε τον εαυτό μας σε φωτογραφίες που μας έχουν τραβήξει άλλοι. Αυτές οι φωτογραφίες επιδρούν στον τρόπο που σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας και τη θέση μας μέσα στην κοινωνία. Η φωτογραφία πορτραίτου εμπεριέχει μια πολυδιάστατη διεργασία. Όπως αναφέρει και ο Roland Barthes στο βιβλίο του Φωτεινός Θάλαμος:

«Ενώπιον του φακού, είμαι συγχρόνως: αυτός που νομίζω ότι είμαι, αυτός που θέλω να νομίζω ότι είμαι, αυτός που ο φωτογράφος νομίζει ότι είμαι, και αυτός που χρησιμοποιεί για να εκθέσει την τέχνη του».

Τα προγράμματα υλοποιούνται, κατόπιν ραντεβού, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:30-16:00.

Διάρκεια: 45΄-60΄.

Για την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος οι συμμετέχοντες δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 30. Η τιμή εισιτηρίου για τις ομαδικές επισκέψεις είναι 0,50 €.

Διάρκεια έκθεσης: 18 Σεπτεμβρίου ως 3 Νοεμβρίου 2011

Πληροφορίες: Μαρία Κοκορότσκου,
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΜΦΘ
Τηλ. 2310.566716, e-mail: educ.thmp@culture.gr
Ώρες επικοινωνίας: 9:00-16:30