Συρράκο: Πέτρα και Μνήμη και Φως

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Πρέβεζα // Δημοσίευση: 03 Νοε 2011

έκθεση φωτογραφίας στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας

Μετά το Συρράκο Ηπείρου, το Δήμο Περιστερίου Αττικής και τα Γιάννινα, η πολιτιστική κίνηση «Μέθεξις» σε συνεργασία με το Δήμο Πρέβεζας, το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και το Σύνδεσμο Συρρακιώτων Πρέβεζας, διοργανώνει στην Πρέβεζα έκθεση φωτογραφίας και εκδήλωση με τίτλο: «Συρράκο: Πέτρα και Μνήμη και Φως».

Πρόκειται για «ταξίδι στο χθες και το σήμερα» ενός ιστορικού χωριού, υπόδειγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, μέσα από το λόγο, την εικόνα και τον ήχο.

Η εκδήλωση και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας (Λαϊκή Αγορά), την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 7.30μμ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η παρουσία της αυτή σε έναν τόπο που ζει και δημιουργεί ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων που κατάγεται από το Συρράκο, αποτελεί για την έκθεση το κλείσιμο τους διετούς «πολιτιστικού ταξιδιού» της.

Με το πέρας αυτής θα δωριστεί, ώστε να στολίζει, το Συνεδριακό Κέντρο Συρράκου κατόπιν ομόφωνης απόφασης των μελών της «Μέθεξις»

Η εκδήλωση σε συνδυασμό με την έκθεση, είναι η σύγχρονη πρόταση των μελών της συγκεκριμένης πολιτιστικής κίνησης ως προς τη μορφή που δύναται να έχει μια ενέργεια ανάδειξης και προβολής, με σκοπό την αξιοποίηση, σημαντικών στοιχείων της Ηπείρου και της Ελλάδας, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση ενός χωριού με έντονο το στίγμα του στην ιστορία του τόπου και της χώρας.

Του Συρράκου.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Πρέβεζας (Λαϊκή Αγορά) με χαιρετισμούς των μελών της «Μέθεξις» και των φορέων που συμμετέχουν στη διοργάνωση, δεκάλεπτη ομιλία για τους «Συρρακιώτες της Πρέβεζας» και 3 τραγούδια με την ορχήστρα του Κώστα Γεροδήμου και Βασίλη Μπακαγιάννη. Θα ακολουθήσει προβολή 30λεπτου ντοκιμαντέρ (μέρος του τρίωρου αρχικού) με τίτλο: «Συρράκο: Πέτρα και Μνήμη και Φως».

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της δεκαετούς καταγραφής των Ηλία και Δημήτρη Χ. Γκαρτζονίκα που προβλήθηκε το 2009 από την τηλεοπτική εκπομπή «Εν Χορώ» της οποίας είναι υπεύθυνοι παραγωγής.

Στη συνέχεια 40 φωτογραφικοί πίνακες μεγάλων διαστάσεων του Συρράκου, αρκετοί από αυτούς βραβευμένοι, θα «υποδεχτούν» τους επισκέπτες δείχνοντάς τους στοιχεία του σημαντικού παρελθόντος και του πολλά υποσχόμενου παρόντος, ενός από τα χωριά που απετέλεσαν σημεία αναφοράς στην Ιστορία της Ελλάδας.