Τα σεμινάρια φωτογραφίας του Καμίλο Νόλλα, στο Exile room

Τα σεμινάρια φωτογραφίας του Καμίλο Νόλλα, στο Exile room
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Αθήνα // Δημοσίευση: 24 Οκτ 2011

σεμινάρια φωτογραφίας για την περίοδο 2011 – 2012

Η φωτογραφία στην Ελλάδα κέρδισε τη δική της θέση ανάμεσα στις τέχνες. Είναι πλέον ισάξια της ζωγραφικής, της χαρακτικής, του κολάζ και των άλλων εικαστικών τεχνών. Εδώ και χρόνια, στο εξωτερικό - όπου διδάσκεται σε ανώτατο επίπεδο – λειτουργεί αυτούσια χωρίς να φέρει τη ρετσινιά της ρεαλιστικής απεικόνισης - άρα της μη τέχνης - και οι φωτογράφοι χαίρουν ιδιαίτερης αναγνώρισης.

Μην ξεχνάμε πως η φωτογραφία δε μετράει ούτε δύο αιώνες ζωής. Η ανακάλυψή της από τον Niepce και τον Talbot, είναι πολύ πρόσφατη και, ως γνωστόν, οτιδήποτε καινούργιο αντιμετωπίζεται με δυσπιστία. Ιδίως αν πρέπει να συγκριθεί με ογκόλιθους όπως η ζωγραφική.

Όμως, τα έντυπα μέσα, κaι η έλευση της ψηφιακής τεχνολογίας, βοήθησαν ώστε να εδραιωθεί και να διεκδικεί τα σκήπτρα της επικοινωνίας, ακόμα κι από το γραπτό λόγο!

Ο Lazlo Moholy-Nagy, τη δεκαετία του ‘30 έλεγε πως αναλφάβητος θα θεωρείται, όποιος τον 21ο αιώνα, δε θα γνωρίζει φωτογραφία. Επίσης η Susan Sontag, στο «Περί Φωτογραφίας», είναι σίγουρη πως από πολιτισμός του γραπτού λόγου έχουμε εξελιχθεί σε πολιτισμό της εικόνας. Εγώ πάλι την τελευταία φορά που πήγα στη Νέα Υόρκη, παρατήρησα πως στην Τάιμς Σκουέαρ, όλες οι διαφημιστικές πινακίδες είχαν αντικατασταθεί από γιγαντιαία μόνιτορ που πρόβαλλαν βίντεο! Για να δούμε που θα πάει.

Βιογραφικό
Ο Καμίλο Νόλλας γεννήθηκε στο Παρίσι το 1968.
Σπούδασε φωτογραφία στη Λιέγη, στη Λυών και στην Αθήνα. Από το 1992 εργάζεται ως ανεξάρτητος φωτογράφος και ως δάσκαλος φωτογραφίας. Φωτογραφίες του ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η πρώτη του ατομική έκθεση Καπνομάγαζα: Αινίγματα, Τάξη και Κενότητα σε επιμέλεια Θανάση Μουτσόπουλου (2007) παρουσιάστηκε, εκτός από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες εφτά πόλεις της Ελλάδας, στο Παρίσι στο πλαίσιο του Μήνα Φωτογραφίας (2008) και στην Κωνσταντινούπολη (2009). Το τρίγλωσσο ομότιτλο λεύκωμα που συνόδευσε την έκθεση, και που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, ανακηρύχθηκε από την PHotoEspaña ως ένα από τα 100 καλύτερα λευκώματα του κόσμου για το έτος 2007.
Δέχθηκε υποτροφία για το 2009-10 από το ίδρυμα Fulbright και παρακολούθησε μαθήματα βίντεο στο International Center of Photography στη Νέα Υόρκη. Το φωτογραφικό αλλά και το βίντεο υλικό που προέκυψε από την παραμονή του στην Αμερική παρουσιάστηκε σε ατομική έκθεση στο Νέο Μουσείο Μπενάκη (Ιούνιος-Ιούλιος 2011) με τον τίτλο Mobile in NY - Εν Κινήσει στη Νέα Υόρκη σε επιμέλεια του Αμερικανού τεχνοκριτικού Fred Ritchin. Παράλληλα εκδόθηκε ομότιτλος δίγλωσσος κατάλογος από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Αυτή την περίοδο εργάζεται πάνω στο καινούργιο του πρότζεκτ με τίτλο “Η Σκιά στους Πίνακες”, ένα σύγχρονο φωτορομάντζο.

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε ερασιτέχνες ή και πιο προχωρημένους φωτογράφους κάθε ηλικίας. Ο κάθε μαθητής αναλαμβάνει έως το τέλος των σεμιναρίων να παραδώσει δύο φωτογραφικές εργασίες.

Απαραίτητος εξοπλισμός: Ψηφιακή ή αναλογική φωτογραφική μηχανή

Μέσω email:
Αποστέλλονται οι φωτογραφίες και οι σημειώσεις των μαθημάτων.
Προωθούνται προσκλήσεις και δελτία τύπου από τις προσεχείς σχετικές εκδηλώσεις (εκθέσεις, διαλέξεις κ.ά.) που πραγματοποιούνται στην Αθήνα ή και εκτός.

Προβολές: Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων προβάλονται ντοκυμαντέρ για τη σύγχρονη φωτογραφία (Genius of Photography-BBC κ.ά.)

• Τα μαθήματα ξεκινάνε την 1η Νοεμβρίου 2011 και τελειώνουν την 29η Μαΐου 2012
• Γίνονται σε εβδομαδιαία βάση και για τρεις ώρες κάθε φορά
• Διδακτέες ώρες: 75
• Δίδακτρα: € 550 (από Νοέμβριο 2011, έως Μάιο 2012)
• Καταβολή διδάκτρων: 1η Νοεμβρίου €200, 13 Δεκεμβρίου €200, 3 Απριλίου €150
(η ροή των διδάκτρων μπορεί να διαμορφωθεί κατά περίπτωση)
• Ώρες: Τρίτη 18:30-21:30
• Τμήματα: 8 έως 10 ατόμων

Συνάντηση γνωριμίας: Τρίτη 25 Οκτωβρίου στις 20:00 στο EXILE ROOM: Αθηνάς 12 (3ος όρ). Μετρό: Μοναστηράκι
Στη συνάντηση παρουσιάζεται η δομή και το πρόγραμμα του μαθήματος
Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω τηλεφώνου: 6932 495 695 και mail: kam@kamilonollas.com