Νοέμβριος Φωτογραφίας 2011

Νοέμβριος Φωτογραφίας 2011 - Αφίσα
· Φεστιβάλ · Βόλος // Δημοσίευση: 02 Νοε 2011

φεστιβάλ φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Λέσχη Βόλου

Την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011, ανοίγει η αυλαία για τον έκτο «Νοέμβριο Φωτογραφίας», που διοργανώνει η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου. Η εναρκτήρια εκδήλωση του «Νοεμβρίου Φωτογραφίας 2011» θα πραγματοποιηθεί, στις 8 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας και θα συμπεριλαμβάνει την τελετή απονομής των διακρίσεων του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας «Δημήτρης Λέτσιος» και τα εγκαίνια της έκθεσης των φωτογραφιών που διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό.

Από τις 4 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου 2011 θα πραγματοποιηθούν, επίσης, τα εγκαίνια μιας ομαδικής και μιας ατομικής έκθεσης μελών της Φ.Λ.Β. και μιας φιλοξενούμενης έκθεσης, θα παρουσιαστούν, μέσα από τη δουλειά μελών τους, δύο φωτογραφικές ομάδες της κεντρικής Ελλάδας και θα υλοποιηθεί ένα πενθήμερο σεμινάριο σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

 • Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011, 8 μ.μ.
  Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου

«H ζωή είναι ωραία» Τελετή απονομής των διακρίσεων του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας «Δημήτρης Λέτσιος»
Έκθεση των φωτογραφιών που διακρίθηκαν στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας «Δημήτρης Λέτσιος». Σαράντα έξι φωτογραφίες τριάντα ενός φωτογράφων απ’ όλη την Ελλάδα μας βοηθούν να το θυμηθούμε, αποδεικνύοντας πως η ενασχόληση με την τέχνη, εκτός των άλλων, είναι τρόπος απόδρασης από τα προβλήματα και την κατήφεια της καθημερινότητας. Η διαφορετική προσέγγιση των δημιουργών, άλλοτε άμεση και άλλοτε μεταφορική - πάντοτε όμως αισιόδοξη, παρόλη την υποκειμενικότητά της, καταλήγει να τονίζει πόσο ανεκτίμητο είναι για όλους μας το δώρο της ζωής.
Διάρκεια έκθεσης έως 14 Νοεμβρίου 2011

 

 • Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011, 7 μ.μ.
  Αίθουσα Εκδηλώσεων Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας Βόλου

Γνωριμία με τη Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας.
Παρουσίαση δουλειάς των μελών της, Ανδρέα Κατσάκου, Δημήτρη Πάλλη, Δημήτρη Παπαστεργίου και άλλων.
H “Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας” είναι ο μοναδικός φορέας στον Νομό Λάρισας, Δημόσιος ή Ιδιωτικός, που ασχολείται συστηματικά από το 1996 με τη μελέτη, ανάπτυξη και διάδοση της φωτογραφίας ως σύγχρονου εκφραστικού και εικαστικού μέσου.
Ο χώρος στον οποίο στεγάζεται και λειτουργεί ο σύλλογος έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Λαρισαίων. Σκοπός του συλλόγου είναι η προώθηση της φωτογραφικής τέχνης μέσα από το καλλιτεχνικό και γνωστικό επίπεδο του κάθε μέλους καθώς και η ανάπτυξη του μορφωτικού και καλλιτεχνικού επιπέδου των μελών.
Κάθε χρόνο διοργανώνει κύκλο μαθημάτων από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάιο για την τεχνική και την τέχνη της φωτογραφίας στον χώρο του συλλόγου αλλά και σε σχολεία, γυμνάσια και λύκεια όταν τους ζητηθεί. Στον ίδιο χώρο έχει δημιουργηθεί φωτογραφική βιβλιοθήκη καθώς επίσης έχει οργανωθεί και σκοτεινός θάλαμος (τεσσάρων θέσεων εργασίας). Ακόμα, μέσα στις δραστηριότητες της Λέσχης είναι η δημιουργία εκθέσεων φωτογραφίας και σεμιναρίων ειδικών θεμάτων. Αυτά και άλλα πολλά πραγματοποιούνται χάρη στην αγάπη και το μεράκι κάποιων μελών, που προσφέρουν προσωπικό χρόνο, χρήμα και γνώση.

 

 • Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011, 8 μ.μ.
  Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου

«Ταυτότητα» Ομαδική έκθεση μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου.
Τα μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου συστήνονται μέσα από τη δουλειά τους, επιλέγοντας από μία αντιπροσωπευτική για το καθένα φωτογραφία, που έχει ως στόχο να δώσει το φωτογραφικό τους στίγμα. Το σύνολο των φωτογραφιών ενώνονται σε ένα παζλ που σκιαγραφεί την «Ταυτότητα» της Λέσχης στην παρούσα χρονική περίοδο. Σκοπός της συγκεκριμένης έκθεσης είναι να ανανεώνεται κάθε χρόνο και να αποτελέσει τον πρεσβευτή της ομάδας, ταξιδεύοντας εντός και εκτός των τειχών.
Διάρκεια έκθεσης έως 23 Νοεμβρίου 2011

 

 • Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011, 7 μ.μ.
  Αίθουσα Εκδηλώσεων Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας Βόλου

«Αιχμαλωτίζοντας την κίνηση» Γνωριμία με τη Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς, με παρουσίαση φωτογραφιών των μελών της.
Ο φωτογραφίες που θα παρουσιαστούν αποτέλεσαν το υλικό της ομαδικής έκθεσης των μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς, με τίτλο «Αιχμαλωτίζοντας την κίνηση», η οποία πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, στη Λιβαδειά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Λεβαδέων «ΤΡΟΦΩΝΙΑ 2011». Στην έκθεση συμμετείχαν οι:
Αναστασίου Ελένη, Βελούδιος Γιάννης, Βήττα Δήμητρα, Βόγγλη Δήμητρα, Βόγγλη Μαρία, Βουρδονικόλας Σοφοκλής, Ζήνδρος Κώστας, Ηλιάδης Μενέλαος, Καλλιώρα Νικολέτα, Καντάς Χρήστος, Καραδήμα Γιάννα, Καραδήμα Γιώτα, Κοβάνη Νεκταρία, Κοτσώνας Κώστας, Μακαλιάς Ευάγγελος, Μάρκος Γιάννης, Μίχου Μαρία, Μπακολουκάς Λουκάς, Μπαλωματίνης Γιώργος, Νικολάου Βιολέττα, Πλιακοστάμου Νινέττα, Πολυτάρχου Σπύρος, Σανιδάς Χαράλαμπος, Στάμου Μαρία, Τσιώλη Μαρία, Χαιρετάκη Ειρήνη, Χατζηδήμος Απόστολος.

 

 • Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011, 8 μ.μ.
  Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου

«Aνθρώπινη Πολυμορφία» Έκθεση των βραβευμένων φωτογραφιών του Διεθνούς Διαγωνισμού Φωτογραφίας «Ειρήνη είναι…»
Ο Διαγωνισμός “Ειρήνη είναι…» διοργανώθηκε από τη Μη Κυβερνητική, Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση με την επωνυμία «Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία» για τρίτη συνεχή χρονιά και έγινε διεθνής. Το φετινό θέμα ήταν η «Ανθρώπινη Πολυμορφία», όπως αυτή εκφράζεται σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Σε χώρους εργασίας, διασκέδασης, εκπαίδευσης, δρόμους και γειτονιές, στον αθλητισμό, στο περιβάλλον, οπουδήποτε είναι εμφανής η δύναμη της ανθρώπινης πολυμορφίας μέσα από την ανθρώπινη παρουσία. Οι φωτογραφίες που διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό αποτέλεσαν το υλικό έκθεσης, η οποία εγκαινιάστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και μέχρι τέλος του χρόνου θα φιλοξενηθεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Διάρκεια έκθεσης έως 6 Δεκεμβρίου 2011

 

 • Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011, 8 μ.μ.
  Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου

«6 π.μ.» Ατομική έκθεση του μέλους της Φ.Λ.Β. Νικόλα Χρυσού
Μία οπτικοποίηση των στίχων του ομότιτλου μουσικού κομματιού των Στέρεο Νόβα.
Διάρκεια έκθεσης έως 6 Δεκεμβρίου 2011

 

 • Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου έως Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011
  Αίθουσα Εκδηλώσεων Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας Βόλου

Project «Panopticon 13X13» Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για τη σύγχρονη Φωτογραφία
Συμμετοχή της Φ.Λ.Β. στο Project «Panopticon 13X13», που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της ομάδας ART IF ACT σε συνεργασία με 13 επιλεγμένες φωτογραφικής ομάδες της περιφέρειας. Πρόκειται για 13 πενθήμερα φωτογραφικά σεμινάρια σε 13 πόλεις και αντίστοιχες φωτογραφικές ομάδες της περιφέρειας, με 13 διαφορετικές θεματικές ενότητες. Από την κάθε ομάδα θα συμμετάσχουν 13 φωτογράφοι που θα προτείνουν να συνεργαστούν με 13 συμπολίτες τους. Ένα αποκεντρωτικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το αποτέλεσμα του οποίου θα αναρτηθεί ταυτόχρονα σε όλη την περιφέρεια σε ειδικά σχεδιασμένα banners, παρεμβαίνοντας οπτικά σε κεντρικούς δημόσιους χώρους κάθε πόλης. Στόχοι του είναι:
- Η προώθηση της σύγχρονης Φωτογραφίας στα αστικά κέντρα της Ελληνικής επαρχίας
- Η σύνδεση του έργου των φωτογραφικών ομάδων με τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών τους
- Η δημιουργία και οργάνωση μια διαδικτυακής πλατφόρμας συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των συγκεκριμένων φωτογραφικών ομάδων.