Η Θάλασσα του Αιγαίου

άνδρες με σωσίβια γιλάκα βγαίνουν απο μία βάρκα
· Εκθέσεις · Μυτιλήνη // Δημοσίευση: 03 Φεβ 2010

έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Μουτάφη στη Φ.Ε.Μ.

Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης σας προσκαλεί την Δευτέρα 08/02/2010 ώρα 07:30μμ στην έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» του γνωστού φωτογράφου Γιώργου Μουτάφη στον εκθεσιακό χώρο της, Πιττακού 15.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η θάλασσα του Αιγαίου έχει γίνει η μεγαλύτερη πύλη εισόδου μεταναστών στην Ανατολική Ευρώπη. Ομάδες ταλαιπωρημένων ανδρών, γυναικών και παιδιών από χώρες μακρινές όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, διάφορες χώρες της Ασίας, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική φτάνουν στην Ελλάδα, οι περισσότεροι από αυτούς παρατημένοι σε διάφορα νησιά, από λαθρέμπορους που μεταφέρουν ανθρώπινα φορτία από τη γειτονική Τουρκία.

Η μετανάστευση στην Ελλάδα είναι μια ανοιχτή πληγή. Υπολογίζεται ότι ένας στους τέσσερις μετανάστες που έχουν συλληφθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συλληφθεί στην Ελλάδα. Περισσότεροι από 1300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου. Η Ελλάδα σήμερα έχει το μεγαλύτερο αριθμό εισόδου μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (το 2008 δέχτηκε πάνω από 146.000 μετανάστες), ενώ ακολουθούν η Ιταλία και η Ισπανία. Ωστόσο οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επισημάνει ότι η Ελλάδα δε διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για να μπορέσει να τους αφομοιώσει. Οι μετανάστες τυπικά κρατούνται σε κέντρα κράτησης για ορισμένους μήνες και αργότερα απελευθερώνονται με την εντολή να φύγουν από τη χώρα μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων. Πολλοί όμως αποφασίζουν να μείνουν στη χώρα. Συχνά καταλήγουν να μένουν σε μικρά διαμερίσματα ασφυκτικά γεμάτα με κόσμο, στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις, σε άθλιες συνθήκες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΤΑΦΗΣ / Anzenberger
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Την πρώτη του επαφή ρε τη φωτογραφία την απέκτησε το 2006 με τη φωτογραφική ομάδα των 18+. Αποφοίτησε από τη σχολή φωτογραφίας Focus το 2007.
Από τότε δουλεύει ως φωτοδημοσιογράφος με βάση την Αθήνα για τα πιο γνωστά περιοδικά της Ελλάδας. Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί επίσης στους Times (Εurope), στο Panorama, στο die Zeit και στους New York Times.
Το 2009 πήρε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι και την ίδια χρονιά βραβεύτηκε από την Unesco (Ελλάδας) και ήταν ένας από τους δώδεκα φωτογράφους που επιλέχθηκαν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο Vilnius Photo Festival. Τα τελευταία 2 χρόνια ο Γιώργος δουλεύει σε ένα μακροπρόθεσμο project για τη μετανάστευση και συνεργάζεται με πολλές ΜΚΟ (γιατροί χωρίς σύνορα, γιατροί του κόσμου κ.ά.) Από το 2009 εκπροσωπεί το πρακτορείο Anzenberger.