Η δημιουργική φωτογραφία στην Αρχαιολογία

απεικόνιση γυμνού αντρικού σώματος με βάση τα αρχαία αγάλματα
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 20 Απρ 2010

έκθεση φωτογραφίας στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

Στην έκθεση «Η Δημιουργική Φωτογραφία στην Αρχαιολογία» παρουσιάζονται φωτογραφίες που καλύπτουν μια περίοδο από το 1853 έως σήμερα των: James Robertson, Δημητρίου Κωνσταντίνου, William James Stillman, Πέτρου Μωραΐτη, Κωνσταντίνου Αθανασίου, Anton Silberhuber, Frédéric Boissonnas, Walter Hege, Herbert List, Goesta Hellner και Σωκράτη Μαυρομμάτη.

Οι φωτογραφίες έχουν επιλεγεί ως χαρακτηριστικά δείγματα της κάθε εποχής, που περιγράφουν την εικαστική πρόθεση των φωτογράφων σε συνδυασμό με την υποκειμενική, συνήθως, «πραγματικότητα» στην καταγραφή της πληροφορίας.
Στην έκθεση δεν εξετάζεται η ιστορική αξία των φωτογραφιών, ούτε ο τύπος των υλικών και των μέσων που χρησιμοποιήθηκαν. Είναι όλες από την Ελλάδα, που είναι ο μόνος κοινός τόπος εργασίας, των φωτογράφων που περιλαμβάνονται στην έκθεση, αναδεικνύοντας έτσι με σαφήνεια τις διαφορές τους, ως προς την εικαστική τους προσέγγιση αλλά και τις αντιλήψεις απεικόνισης αρχαιολογικών θεμάτων της κάθε εποχής. Η αναπαραγωγή τους, προτιμήθηκε να μην παραπέμπει στις φθαρμένες από τον χρόνο πρωτότυπες εκτυπώσεις, αλλά να γίνει με σύγχρονα μέσα ώστε ο θεατής, ανεπηρρέαστος απο τις μετέπειτα «περιπέτειες» της κάθε φωτογραφίας, να πλησιάσει στη «ματιά» του φωτογράφου πίσω απο την μηχανή. Οι φωτογραφίες της έκθεσης είναι σύγχρονες εκτυπώσεις μελάνης (50x50 εκ. σε 61x61 εκ. πλαίσιο) από τα πρωτότυπα αρνητικά και φωτογραφίες της εποχής.

Ο όρος δημιουργική στον τίτλο, αναγνωρίζει το «διπλό πεπρωμένο» του φωτογραφικού μέσου δίνοντας το στίγμα μιας ανανεωμένης θεώρησης του περιεχομένου των φωτογραφικών εικόνων ανεξάρτητα από το κίνητρο της παραγωγής τους. Υπενθυμίζει πως η παραγωγή ενός φωτογραφικού ντοκουμέντου, όπως και αυτή μιας καλλιτεχνικής φωτογραφίας, προϋποθέτουν μια δημιουργική πράξη φωτογραφική,  που συνθέτει την ποιότητα της αισθητικής με αυτή της πληροφορίας.

Η έκθεση παρουσιάσθηκε γιά πρώτη φορά στην Thomas J. Walsh Art Gallery του Πανεπιστημίου του Fairfield στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2007. Στην συνέχεια παρουσιάσθηκε στην Kouros Gallery στην Νέα Υόρκη τον Ιούλιο του 2008, τον Σεπτέμβριο του 2008 παρουσιάζεται στην Βαλτιμόρη στο πανεπιστήμιο του Maryland, τον Φεβρουάριο του 2009 στο Nashville, τον Αύγουστο του 2009 στο πανεπιστήμιο του Texas και τον Ιανουάριο του 2010 στο πανεπιστήμιο Georgetown.