Φωτογραφικός Χειμώνας 2011-12

Φωτογραφικός Χειμώνας 2011-12 - Αφίσα
· Φεστιβάλ · Φλώρινα // Δημοσίευση: 24 Νοε 2011

φεστιβάλ φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Ομάδα Ροές

Η φωτογραφική ομάδα «Ροές» είναι η μοναδική συγκροτημένη φωτογραφική ομάδα στο νομό Φλώρινας. Ιδρύθηκε το 1989 ως τμήμα της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας. Σκοπός της είναι η διάδοση της Φωτογραφίας μέσω της διοργάνωσης δράσεων και εκδηλώσεων γύρω από αυτήν, καθώς και η φωτογραφική εκπαίδευση και καλλιέργεια των μελών της.

Μέσα στα πλαίσια αυτά διοργανώνουμε μια σειρά δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων με τον τίτλο «Φωτογραφικός Χειμώνας». Πρόκειται για έναν θεσμό που έχει στόχο να φέρει σε επαφή το κοινό τις πόλης με την Καλλιτεχνική Φωτογραφία. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων έχει προγραμματιστεί μια σειρά δραστηριοτήτων με θέμα τη Φωτογραφία όπως:

  • Σεμινάρια – Διαλέξεις
  • Παρουσιάσεις φωτογράφων
  • Βράβευση και έκθεση φωτογραφιών που διακρίθηκαν στον 18ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας
  • Ατομικές και ομαδικές εκθέσεις

Στόχος μας είναι η δράση να αποτελέσει μέσο διάδοσης και προβολής της Ελληνικής Φωτογραφίας, καθώς και τόπο συνάντησης φωτογράφων που κατάγονται από τη χώρα μας ή δραστηριοποιούνται σ’ αυτή. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους χώρους όπως: γκαλερί, μουσεία, συνεδριακά κέντρα και καφέ μπαρ.

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Café bar «Εν Φλωροίνοι»
Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας
Café bar «Οδός ονείρων»
Wine bar «Οινεώνας»
Αίθουσα Ε.Β.Ε Φλώρινας

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011

«…Καθώς η Χριστίνα πέρασε δίπλα μου τρέχοντας, το τσούρμο την ακολούθησε και, τραβώντας κι εμένα απ' το φουστάνι, με παρέσυραν προς τα βραχάκια… Παράξενος τόπος η αυλή της Χριστίνας. Δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις να τη μετράς. Τα όριά της είναι τόσο στενά που δεν έχουν τελειωμό. Αν ρωτήσεις την ίδια, μπορεί να σου πει πως φτάνει μέχρι την άκρη του κόσμου. Ένα παιδί δεν φοβάται να ψάξει ακόμη κι εκεί που κρύβονται τα τέρατα. Αν ρωτήσεις τον μπαμπά της, θα σου πει: «Να, μέχρι εκεί δα!». Ένας μεγάλος θέλει να ξεχάσει τα τέρατα. Αν πάλι ρωτήσεις έναν περαστικό, μπορεί να κάνει πως δεν άκουσε. Δεν τον αγγίζουν τα όρια της αυλής, γιατί την προτιμά στο περιθώριο. Ίσως είναι αυτός το τέρας του παραμυθιού… Ο Σήφης με κοίταξε με σοκολατένιο μουστάκι και μάτια όλο απορία. «Τι σκέφτεσαι κυρία, δεν θα βγάλουμε φωτογραφίες με τα ελάφια;» Του χαμογέλασα. «Σκέφτομαι πόσο τυχερός είσαι που έχεις ελάφια στην αυλή σου». «Πάμε τότε;» ξαναρώτησε εκείνος όλο προσμονή. "Πάμε" απάντησα και όλοι μαζί κινήσαμε για τον φράχτη. Η Χριστίνα έφτασε πάλι πρώτη κι εγώ μέχρι να ανακαλύψω πως η αυλή της δεν έχει όρια, αλλά μόνο ταμπέλες, έμεινα τελευταία...»

Ώρα: 8 μ.μ.
Χώρος: Αίθουσα Ε.Β.Ε Φλώρινας.
Διεύθυνση: Μεγαρόβου 19
Διάρκεια έκθεσης: 26 Νοεμβρίου - 10 Δεκεμβρίου 2011
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 17:30 - 23:00

 

Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011

Πρόγραμμα παρουσίασης:

  1. Εισήγηση πάνω στο θέμα «Ανθρωποφορμαλισμός και Ουμανιστική Φωτογραφία» με παράλληλη παρουσίαση φωτογραφιών.
  2. Συζήτηση για το θέμα της σταδιακής εισροής του ακραίου φορμαλισμού στην Ουμανιστική Φωτογραφία.
  3. Παρουσίαση μικρού δείγματος δουλειάς του εισηγητή με θέμα τον Άνθρωπο και ελεύθερη συζήτηση πάνω σ’αυτό.
  4. Παρουσίαση δουλειάς συμμετεχόντων με θέμα τον Άνθρωπο και ελεύθερη συζήτηση πάνω σ’αυτή (προαιρετικό).

Το ζήτημα ανθρώπινης παρουσίας σε ένα φωτογραφικό έργο απασχόλησε και απασχολεί έντονα τόσο τους θεωρητικούς Φωτογραφίας, όσο και τους φωτογράφους που θέλουν να προβάλλουν μέσω των εικόνων τους, το πηγαίο ενδιαφέρον τους για τον Άνθρωπο, με αποτέλεσμα σήμερα, στην εποχή της σχεδόν άπειρης παραγωγής εικόνων, να μην είναι τόσο ευδιάκριτο το κίνητρο που ουσιαστικά τους ωθεί να ασχοληθούν με το θέμα Άνθρωπος. Έτσι, από τους Ουμανιστές φωτογράφους του 20ου αιώνα, περάσαμε στους ανθρωποκεντρικούς φωτογράφους του 21ου αιώνα. Ο Άνθρωπος, από σημείο αναφοράς μετατραπεί σε προϊόν εντυπωσιασμού και από εξυψωμένο πρωταγωνιστή σε κακοπληρωμένο κομπάρσο. Οι τάση πολλών νέων φωτογράφων να χρησιμοποιούν τον άνθρωπο ως ένα ακόμα φορμαλιστικό στοιχείο, δεν ήταν παρά ο προπομπός για την συνεχή ανάδειξη φωτογραφικών ικανοτήτων, σε συνδυασμό πάντα με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις ευκολίες που αυτή προσφέρει, με αποτέλεσμα το προσωπικό όφελος του δημιουργού να επισκιάζει τον «Ανθρωπισμό» που υποτίθεται πως υπηρετεί.

Ώρα: 7 μ.μ.
Χώρος: Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας
Διεύθυνση: Ιωάννου Καραβίτη 2

 

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Οι φωτογραφίες συγκεντρώθηκαν ύστερα από περιπλανήσεις και ταξίδια σε χώρες της Μεσογείου. Οι φωτογραφίες αυτές είναι καθαρά ανθρωποκεντρικές και αναδεικνύουν τη σχέση των ανθρώπων με το περιβάλλον τους, αλλά και το πόσο, τελικά, αυτά τα πρόσωπα που στρέφονται σε μια κοινή θάλασσα μοιάζουνε. Οι φωτογραφίες διακρίνονται σε αυτές κατά τις οποίες το κεντρικό βλέμμα προήλθε από τη συνάντηση με το πρόσωπο του άλλου και σε αυτές που, αναπνέοντας την ίδια ατμόσφαιρα, ουσιαστικά «έκλεψα» κάτι από την καθημερινότητά τους. Με όσους κατά πρόσωπο συναντήθηκα, η κάμερα ήταν για αυτούς το όνειρο και μαζί «ταξιδέψαμε». Όσο για τους υπόλοιπους μου δώσανε μια εικόνα τους για να φανταστώ πολλές ζωές.

Ώρα: 8 μ.μ.
Χώρος: Wine bar «Οινεώνας»
Διεύθυνση: Πεζόδρομος Φλώρινας
Διάρκεια έκθεσης: 10 - 24 Δεκεμβρίου 2011
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 10:00 - 14:00, 17:30 - 23:00

 

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Ώρα: 8 μ.μ.
Χώρος: Αίθουσα Ε.Β.Ε Φλώρινας.
Διεύθυνση: Μεγαρόβου 19
Διάρκεια έκθεσης: 17 Δεκεμβρίου - 31 Δεκεμβρίου 2011
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 17:30 - 23:00

 

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Ώρα: 10 μ.μ.
Χώρος: Γκαλερί Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας
Διεύθυνση: Ι Καραβίτη 2
Διάρκεια έκθεσης: 23 Δεκεμβρίου 2011 - 12 Ιανουαρίου 2012
Ωράριο λειτουργίας: Δευτ. - Σαβ. 10:00 - 14:00, 17:00 - 23:00

 

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2012

Χώρος: Αίθουσα Ε.Β.Ε Φλώρινας.
Διεύθυνση: Μεγαρόβου 19
Διάρκεια έκθεσης: 3 – 13 Ιανουαρίου 2012
Ωράριο λειτουργίας: 17:30 - 23:00

 

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Πορτραίτα που αποτυπώνουν διαφορετικές προσωπικές καταστάσεις, ακινητοποιημένες σε ανύποπτο χρόνο σε δύο διαφορετικές χώρες: Ελλάδα και Κένυα. Προσωπικές καταστάσεις με ονοματεπώνυμο, με βλέμματα γεμάτα νόημα, πρόσωπα γεμάτα εμπειρίες, περιβάλλον τοπίο γεμάτο δεδομένα. Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε διάστημα 4 ετών και που συνειρμικά δημιούργησαν αυτά τα "χωροχρονικά ζευγάρια" που αναδεικνύουν τη διαφορετικότητα σε δυϊκό αριθμό. Τόσο μακριά και τόσο κοντά ταυτόχρονα

Ώρα: 10 μ.μ.
Χώρος: Wine bar «Οινεώνας»
Διεύθυνση: Πεζόδρομος Φλώρινας
Διάρκεια έκθεσης: 6 – 20 Ιανουαρίου 2012
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 10:00 - 14:00, 17:30 - 23:00

 

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ως κατεξοχήν ανθρωποκεντρική μορφή έκφρασης, η Φωτογραφία δρόμου αναδεικνύει το κοινωνικό, την κοινωνική διάσταση των θεμάτων που διαπραγματεύεται, καθώς επίσης και το υπαρξιακό, τη σχέση του μεμονωμένου ατόμου με την κοινωνία και τον κόσμο, στην προσπάθεια του δημιουργού και του θεατή να αποδώσει ένα νόημα στη ζωή, στη στάση και τις πράξεις του.
Ο καλλιτέχνης-δημιουργός έχει ανάγκη την ελεύθερη επικοινωνία με τον κόσμο, την πόλη, το κοινωνικό γίγνεσθαι. Η τέχνη, εξάλλου, ως τελικό αποδέκτη έχει την πόλη και τους ανθρώπους της. Από εκεί γεννιέται και για εκεί προορίζεται.

Ώρα: 9:00 μ.μ.
Χώρος: Αίθουσα Ε.Β.Ε Φλώρινας.
Διεύθυνση: Μεγαρόβου 19

 
Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Συμμετέχουν οι: Νώντας Λεοντίδης, Θανάσης Οικονόμου, Μάγδα Φίλη, Μαρία Αθανασίου, Κώστας Τσιώλης, Δήμητρα Ευθυμίου, Κατερίνα Παναγιωτοπούλου

Ώρα: 8:00 μ.μ.
Χώρος: Αίθουσα Ε.Β.Ε Φλώρινας.
Διεύθυνση: Μεγαρόβου 19
Διάρκεια έκθεσης: 14 – 28 Ιανουαρίου 2012
Ωράριο λειτουργίας: 17:30 - 23:00

 

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Ώρα: 8:00 μ.μ.
Χώρος: Cafe bar «Εν Φλωροίνοι»
Διεύθυνση: Ταγματάρχου Φουλεδάκη 18
Διάρκεια έκθεσης: 15 – 29 Ιανουαρίου 2012
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 10:00 - 23:00

 
Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ώρα: 8:00 μ.μ.
Χώρος: Cafe bar «Οδός ονείρων»
Διεύθυνση: Λεωφόρος Καραμανλή 66
Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιανουαρίου - 8 Φεβρουαρίου 2012
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 10:00 - 23:00

 

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012
  • Παρουσίαση της φωτογραφικής δουλειάς του φωτογράφου Σπύρου Ζερβουδάκη.

Ο προσκεκλημένος φωτογράφος, μέσω της παρουσίασης του έργου του, θα μιλήσει για το φωτογραφικό του παρελθόν και θα παρουσιάσει τα διάφορα είδη Φωτογραφίας με τα οποία έχει ασχοληθεί.

Ώρα: 9:00 μ.μ.
Χώρος: Αίθουσα Ε.Β.Ε Φλώρινας.
Διεύθυνση: Μεγαρόβου 19

 
Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Θρησκεία θα μπορούσε να είναι το σύνολο των απαντήσεων για τη σχέση του Ανθρώπου με το σύμπαν, αλλά και ένα σύνολο διαφορετικών και πολλές φορές αντιφατικών συμπεριφορών, που συγκλίνουν σε μια κοινή επιθυμία επαφής με το υπερφυσικό. Τέτοιες συμπεριφορές μετατρέπονται, μέσα από τη ματιά 6 διαφορετικών φωτογράφων, σε προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που προσπαθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να δηλώσουν την πίστη τους στο Θείο, να ταυτιστούν μαζί του ή ακόμα και να υποφέρουν για χάρη του.

Συμμετέχουν με φωτογραφίες τους οι: Σπύρος Ζερβουδάκης, Νατάσα Καρακατσάνη, Γιάννης Κλουβιδάκης, Σάββας Κόης, Δημήτρης Μπαρούνης, Γιάννης Στρατουδάκης

Ώρα: 8:00 μ.μ
Χώρος: Αίθουσα Ε.Β.Ε Φλώρινας.
Διεύθυνση: Μεγαρόβου 19
Διάρκεια έκθεσης: 1 -15 Φεβρουαρίου 2012
Ωράριο λειτουργίας: 17:30 - 23:00

 

Το πρόγραμμα υπόκειται σε τυχόν αλλαγές και τροποποιήσεις

Οργάνωση: Φωτογραφική ομάδα «Ροές»
Συνδιοργάνωση: Ε.Β.Ε Φλώρινας, Δήμος Φλώρινας
Υπεύθυνος συντονισμού: Κώστας Παπαϊωάννου
Επιμέλεια εκθέσεων: Νούλη Πέρκα
Πληροφορίες: 6984598985
E-mail: roes.photo@gmail.com
Χορηγός επικοινωνίας: Διαδικτυακό περιοδικό fmag - http://fmag.gr/