21η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση με Θέμα: «Τόπος»
Η ώρα της φωτογραφίας έφτασε! Η PhotoBiennale 2010 με κεντρικό θέμα τον «Τόπο» ξεκινάει αυτές τις μέρες μετατρέποντας τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας σε έναν πραγματικό «Τόπο» συνάντησης, διαλόγου, επικοινωνίας και γεμάτο εικόνες από δημιουργούς όλου του κόσμου.
Η PhotoBiennale 2010 / 21η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση διοργανώνεται από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης τον Απρίλιο-Σεπτέμβριο 2010 με κεντρικό θέμα τον «Τόπο». Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της θεματικής τριλογίας η οποία ξεκίνησε το 2008 με θέμα τον «Χρόνο» (PhotoBiennale 2008) και θα συνεχιστεί και το 2012 με θέμα τον «Λόγο».
Η διεθνής διοργάνωση περιλαμβάνει εκθέσεις που παρουσιάζονται σε μουσεία, γκαλερί και άλλους εκθεσιακούς χώρους σε όλη τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις.
H PhotoBiennale χαρτογραφείται στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ φωτογραφίας μεταξύ του Fotografia της Ρώμης, της International Photo biennale της Μόσχας και της PhotoEspaña της Μαδρίτης. Το διεθνές κύρος του θεσμού πιστοποιείται και από την ένταξή του στο διεθνές δίκτυο φωτογραφικών φεστιβάλ «Festival of Light» (www.festivaloflight.net).
Δομή εκθεσιακού προγράμματος
- Κεντρικό πρόγραμμα
Στο κεντρικό πρόγραμμα της PhotoBiennale 2010 εντάσσονται εκθέσεις που έχουν ως θέμα τον «Τόπο». Οι εκθέσεις αυτές:
α) Πραγματοποιούνται σε συνεργασία του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης απευθείας με ελληνικούς και ξένους φορείς και ιδρύματα
ή
β) Πραγματοποιούνται κατόπιν αξιολόγησης των προτάσεων που κατατέθηκαν από επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους: Βαγγέλη Ιωακειμίδη / Διευθυντή Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Χριστόφορο Μαρίνο / Ανεξάρτητο Επιμελητή-Ιστορικό Τέχνης, Θούλη Μισιρλόγλου / Ιστορικό Τέχνης-Επιμελήτρια ΜΜΣΤ, Σταμάτη Σχιζάκη / Βοηθό Επιμελητή-Τομέας Φωτογραφίας και Νέων Μέσων-ΕΜΣΤ, Μάρθα Χαλικιά / Ανεξάρτητη Επιμελήτρια-Ιστορικό Τέχνης
ή
γ) Αποτελούν παραγωγές του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
- Παράλληλο πρόγραμμα
Στο παράλληλο πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνονται επιλογές συγκεκριμένων ολοκληρωμένων προτάσεων από επιμελητές και δημιουργούς, που δεν εμπίπτουν στην κεντρική θεματική. Ωστόσο, εντάσσονται στη διοργάνωση αξιοποιώντας το γεγονός ότι όλοι οι κεντρικοί εκθεσιακοί χώροι όπως και οι σημαντικότερες αίθουσες τέχνης της πόλης προβάλλουν τη φωτογραφία την περίοδο της PhotoBiennale.
- Οι Γκαλερί προτείνουν
Οι γκαλερί την περίοδο της PhotoBiennale προτείνουν. Αλλά μόνο φωτογραφία. Οι επιλογές τόσο των καλλιτεχνών, όσο και της θεματικής τους εξαρτάται από τη συνεργασία μεταξύ τους και τίθεται υπόψιν του Μουσείου. Υπάρχει με αυτόν τον τρόπο μία ακόμη πλατφόρμα συνάντησης του κοινού με τους δημιουργούς.
- Το Μουσείο ταξιδεύει
Στο πλαίσιο της PhotoBiennale εκθέσεις του Μουσείου Φωτογραφίας παρουσιάζονται σε άλλες πόλεις της ελληνικής επικράτειας.
Παράλληλες δράσεις
- Βραβεία
Ο τομέας των βραβείων λειτουργεί για να δώσει ένα έναυσμα στους δημιουργούς να προτείνουν έργα τους πάνω σε μία συγκεκριμένη θεματική. Στο πλαίσιο των βραβείων (όπως για παράδειγμα αυτό που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Cedefop) περιλαμβάνεται και η παραγωγή εκθέσεων.
- Αξιολογήσεις φωτογραφικών προτάσεων
Η κεντρική έννοια εδώ είναι η συνάντηση. Ο τομέας των portfolio reviews δίνει τη δυνατότητα σε φωτογράφους να ανταλλάξουν απόψεις για το έργο τους με ειδικούς του χώρου της φωτογραφίας, να λάβουν συμβουλές ή κατευθυντήριες, να ενισχύσουν το δίκτυο που θα μπορούσε να παρουσιάσει το έργο τους και σε φορείς στο εξωτερικό.
- Παράλληλες εκδηλώσεις: Masterclasses, Διαλέξεις, Εργαστήρια
Οι παράλληλες εκδηλώσεις της PhotoBiennale δίνουν τη δυνατότητα στο ευρύτερο, αλλά και στο ειδικό κοινό να εμβαθύνουν τη γνώση τους για τη φωτογραφία, τις διαφορετικές χρήσεις και προσεγγίσεις βάσει της οπτικής του κάθε ομιλητή. Αυτές οι δράσεις συγκροτούν το εκπαιδευτικό πλαίσιο της PhotoΒiennale.
- Παράλληλες εκδηλώσεις: Συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων
Μία πολιτιστική διοργάνωση όπως η PhotoBiennale, πέρα από το αντικείμενο στο οποίο είναι αφιερωμένη, μπορεί να λειτουργήσει και ως τόπος συνάντησης των διαφορετικών τεχνών και ως μία εξαιρετική αφορμή για συνευρέσεις κοινών με ποικίλα ενδιαφέροντα.
- 365 φίλοι καλλιτέχνες παντού (www.365filoi.gr)
Η εταιρεία PostScriptum σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και τις Εκδόσεις Καστανιώτη δημιούργησε ένα διαδραστικό διαδικτυακό ημερολόγιο, όπου οι δημιουργοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν προτείνουν τα έργα τους, συνεργάτες του ΜΦΘ επιλέγουν αυτά που θα εμφανιστούν και λογοτέχνες και συγγραφείς τα σχολιάζουν. Το κοινό έχει την ευκαιρία να ψηφίζει τη φωτογραφία του μήνα που πέρασε, αλλά και να σχολιάσει το έργο κάθε ημέρας, ενώ στο τέλος του χρόνου θα πραγματοποιηθεί έκθεση με τα καλύτερα έργα.
- 4ο PhotoDay – 24 Απριλίου 2010 (www.photoday.gr)
To Φωτογραφικό Κέντρο Stereosis διοργανώνει το “PhotoDay”, το οποίο εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις της PhotoBiennale. Πρόκειται για ένα φωτογραφικό happening που διοργανώνεται από τη Stereosis για τέταρτη συνεχή χρονιά και έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Οι συμμετέχοντες (επαγγελματίες κι ερασιτέχνες φωτογράφοι) θα πρέπει να φωτογραφήσουν σε ένα φιλμ 12 στάσεων 12 θέματα σε ένα διάστημα 12 ωρών. Στο τέλος πραγματοποιείται ψηφοφορία για την ανάδειξη των νικητών, καθώς και έκθεση των φωτογραφιών από όλες τις συμμετοχές.
Προσκλήσεις ενδιαφέροντος
Μέχρι τις 27 Απριλίου 2010 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν τις προτάσεις συμμετοχής τους για:
- Το 3ο Βραβείο Cedefop / Photomuseum, το οποίο διοργανώνεται από το Cedefop, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Η θεματική του βραβείου για φέτος είναι: «Εκπαιδεύομαι, εργάζομαι, εξελίσσομαι».
H κεντρική ιδέα αυτού του βραβείου αναφέρεται στην προσωπική εξέλιξη που προκύπτει μέσα από την εργασία. Η εργασία προσεγγίζεται εδώ όχι μόνο ως τρόπος επιβίωσης, αλλά και ως τρόπος μάθησης και απόκτησης περισσότερων εμπειριών.
Τα έργα θα μπορούσαν να παρουσιάζουν:
1) Επαγγέλματα που περιλαμβάνουν εξ ορισμού το στοιχείο της προσωπικής εξέλιξης, όπως αυτά των αθλητών, των καλλιτεχνών, των δασκάλων κλπ.
2) Την προσωπική εξέλιξη, αποτυπώνοντας πτυχές ενός επαγγέλματος, όπου κάποιος σπάνια θα φανταζόταν πως μπορεί να υπάρχει το στοιχείο της εξέλιξης, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο και το επάγγελμα.
3) Ανθρώπους να μαθαίνουν, μια και αυτή είναι μία αυτονόητη εικόνα προσωπικής εξέλιξης.
4) Και βέβαια ό,τι άλλο φαντάζεστε ότι μπορεί να ανήκει στη θεματική!
Ο επιλεγμένος φωτογράφος/καλλιτέχνης (1ο βραβείο) θα λάβει ως αντίτιμο του βραβείου το ποσό των 5.000 ευρώ. Το έργου του/της θα προβληθεί σε slide show κατά την τελετή απονομής του βραβείου, ενώ το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει την παραγωγή μιας έκθεσης του βραβευμένου δημιουργού στην επόμενη PhotoBiennale.
Μέχρι τις 16 Απριλίου 2010 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν τις προτάσεις συμμετοχής τους για:
- Τα Portfolio Reviews. Για τρίτη φορά διοργανώνεται από το ΜΦΘ η αξιολόγηση φωτογραφικών προτάσεων (Portfolio Reviews) στο πλαίσιο της PhotoBiennale. Πρόκειται για έναν θεσμό που έχει καθιερωθεί την τελευταία δεκαετία με μεγάλη επιτυχία στις αντίστοιχες διοργανώσεις του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης επιλεγμένοι φωτογράφοι και καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν το φωτογραφικό μέσο έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να παρουσιάσουν το έργο τους σε ειδικούς της φωτογραφίας από διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Η διαδικασία επιλογής πραγματοποιείται από ειδική επιτροπή του ΜΦΘ.
Οι τριήμερες συναντήσεις των Portfolio Reviews θα πραγματοποιηθούν στις 29, 30 Απριλίου και 1 Μαΐου 2010 στο «Ρολόι» του Μύλου (Α. Γεωργίου 56). Η λίστα με τα ονόματα των reviewers είναι διαθέσιμη στο site: www.photobiennale.gr