Ταπεινός Παράδεισος

ασπρόμαυρη φωτογραφία, στάχυα σε λιβάδι που σχηματίζουν καρδιά
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 26 Απρ 2010

έκθεση φωτογραφίας της Ευγενίας Κουμαντάρου στο πλαίσιο της PhotoBiennale

Μια περιοχή άγνωστη στο ευρύ κοινό, τα Κάτω Μέρη της Τήνου, αποκαλύπτεται μέσα από το φακό της Ευγενίας Κουμαντάρου, η οποία τη φωτογράφισε κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Η ανέγγιχτη φυσική ομορφιά και ο απλός τρόπος ζωής των κατοίκων του νησιού αποτυπώνονται με μοναδικό τρόπο στα έργα της δημιουργού. Φυσικές τοποθεσίες, σπίτια, παρεκκλήσια, τα ζώα, οι άνθρωποι, αλλά και οι καθημερινές τους ασχολίες που σχετίζονται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία κυριαρχούν στα θέματά της. Ακόμη κι αν δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Τήνο, μέσα από τις εικόνες της δημιουργού ο θεατής νιώθει σαν να βρίσκεται σε ένα μέρος οικείο, σε μια εποχή αθωότητας και ηρεμίας, σε έναν «ταπεινό παράδεισο» που δύσκολα θα συναντήσει πολλές φορές στη ζωή του.
Κυκλοφορεί ομότιτλο λεύκωμα.

Ευγενία Κουμαντάρου
Είναι πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας και Φωτογραφίας του Πανεπιστημίου Princeton της Αμερικής. Το 1989, μετά από διετή επαγγελματική εμπειρία ως βοηθός φωτογράφων του πρακτορείου Magnum της Νέας Υόρκης, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου ασχολήθηκε με φωτογραφήσεις για τον ελληνικό τύπο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του αγγλόφωνου περιοδικού Odyssey και συνεργάστηκε με ελληνικές εταιρίες για το σχεδιασμό και την παραγωγή ετήσιων απολογισμών και άλλων εταιρικών εντύπων.
www.eugeniecoumantaros.com

O τόπος είναι μια συζήτηση/συνδιάλεξη ανάμεσα στα απτά, φυσικά στοιχεία ενός τοπίου και της πολιτισμικής κληρονομιάς η οποία το διαμορφώνει, τα άτομα τα οποία κατοικούν σε αυτό το περιβάλλον σε βάθος χρόνου και πιο συγκινητικά οι αντιλήψεις μας, ή ίσως οι ψευδαισθήσεις μας, για αυτό το χώρο. Είναι ένα γλυπτό πάνω στο οποίο είναι εγχαραγμένο το ποιοι είμαστε, γιατί επιλέξαμε να βρισκόμαστε εκεί ή γιατί μας επέλεξαν να βρισκόμαστε εκεί.

Στοιχεία έκθεσης
Ψηφιακή Επεξεργασία Βίκυ Λεμονή, Photolab Ψυφιακή Εκτύπωση Νίκος Ακτίδης, Photolab Κορνίζες Νίκος Σδράλης Φωτογραφίες & Κείμενο Ευγενία Κουμαντάρου.

Εγκαίνια: Σάββατο 24/04, 18:00