Μετοίκησις

αντικείμενα περιτυλιγμένα με ρολλό φυσαλίδας
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 26 Απρ 2010

έκθεση φωτογραφίας της Λίζης Καλλιγά στο πλαίσιο της PhotoBiennale

Μετοίκησις: μετοικία = η αλλαγή κατοικίας, μετοίκησις, μετανάστευσις. Το να εγκατασταθεί τις εν τινι τόπω ως μέτοικος, εγκατάστασις, διαμονή εν ξένη πόλει (ορισμός από το Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας του Ιωάννου Σταματάκου, Βιβλιοπρομηθευτική, 1994).

Οι περίφημες Κόρες της Ακρόπολης, μαρμάρινα αγάλματα κοριτσιών που προσφέρονταν ως αναθήματα στην παρθένο στην αρχαιότητα, «μεταναστεύουν». Αλλάζουν τόπο διαμονής και από το παλιό μουσείο της Ακρόπολης όπου στεγάζονταν μεταφέρονται στο νέο μουσείο της Ακρόπολης.

Αυτές τις στιγμές του αποχωρισμού και της άφιξης, τις στιγμές της «μετοικήσεως», της αλλαγής κατοικίας, μας αποκαλύπτει η Λίζα Καλλιγά μέσα από τις φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση. Ο φακός της εστιάζει κυρίως στα ίδια τα γλυπτά, τυλιγμένα μέσα σε λευκά υφάσματα, έτοιμα για τη μεταφορά.

Τα υφάσματα που τύλιγαν τα αγάλματα, η γωνία λήψης των εικόνων, το φως, οι πτυχές, είναι στοιχεία που μετατοπίζουν το επίκεντρο της εστίασης στις μορφές παρά στα ίδια τα γεγονότα. Η ατμόσφαιρα που αποπνέουν οι φωτογραφίες της είναι υποβλητική, καθώς κάτω από τα λευκά πανιά που τα καλύπτουν, τα αγάλματα περιβάλλονται από ένα πέπλο μυστηρίου.

Ο θεατής μπορεί να ταξιδέψει με τη φαντασία του 2.500 χρόνια πριν και να δει τις Κόρες αυτές να στέκονται αγέρωχες στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Σ' αυτή την έκθεση ο τόπος λειτουργεί ως εφαλτήριο της συλλογικής μνήμης, παρόλο που περιγράφεται με έναν υποκειμενικό και όχι ρεαλιστικό τρόπο.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του αφιερώματος σε σύγχρονες γυναίκες εικαστικούς που διοργανώνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Δίγλωσσος κατάλογος της έκθεσης θα εκδοθεί σε συμπαραγωγή με το Μουσείο Μπενάκη.

Λίζη Καλλιγά
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και στο New York Studio School στις ΗΠΑ. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών. Έχει παρουσιάσει έργα σε πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετοχή σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εκδώσει έξι φωτογραφικά λευκώματα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
www.lizziecalligas.com

Εγκαίνια: Σάββατο 24/04, 13:00