έκθεση φωτογραφίας της Sarah Van Marcke στο πλαίσιο της PhotoBiennale
Μπορεί να βρει θέση το ανθρώπινο σώμα σε ένα σύγχρονο αστικό τοπίο; Και πώς το ανθρώπινο σώμα με την οργανική του μορφή εντάσσεται σ’ ένα γεωμετρικά σχηματισμένο, αρχιτεκτονικό περιβάλλον; Σε τέτοιου είδους ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η δημιουργός Sarah Van Marcke με μια σειρά εικόνων, στις οποίες τοποθετεί και τον εαυτό της. Ο κόσμος που δημιουργεί μέσα από αυτές τις εικόνες είναι ένας κόσμος όπου κάθε τι που θεωρείται αρχικά φυσικό και πρωτότυπο έχει καλυφθεί από ένα τεχνητό αρχιτεκτονικό στρώμα. Στο έργο της φέρνει σε ευθεία αντιπαράθεση το σώμα της με το οικοδομημένο τοπίο και θέτει ερωτήματα για τη σχέση του ανθρώπου μ’ αυτό. Ένα ανθρώπινο σώμα βρίσκεται σχεδόν πάντα μέσα σε ένα κατασκευασμένο αστικό τοπίο (αρχιτεκτονικό ή όχι) με μια στάση που άλλοτε ελαχιστοποιεί και άλλοτε τονίζει την ανθρώπινη παρουσία στο σημείο που φωτογραφίζει.
Με το ενδιαφέρον της να στρέφεται στον τρόπο και το βαθμό που ο άνθρωπος με το πέρασμα του χρόνου κατάφερε να κάνει ορατή τη δύναμη του απέναντι στον κόσμο, συχνά μέσω της αρχιτεκτονικής, η Van Marcke φαίνεται να αναρωτιέται πώς κάποια αρχιτεκτονικά σχέδια από ρεαλιστικά στην αρχή εξελίσσονται σε ουτοπικά, πώς μερικά κτίρια γίνονται τόσο θηριώδη ώστε ο άνθρωπος μόλις μετά βίας μπορεί να ελέγξει το μέγεθός του μέσα σ’ αυτά. Στους χώρους που φωτογραφίζει η ανθρώπινη παρουσία μοιάζει να είναι τόσο μικρή και «ακατάλληλη» να ενταχθεί εκεί, που είναι λες και αυτού του είδους οι κατασκευές δρουν σαν φουτουριστικά ρομπότ ενάντια στο δημιουργό τους, τον άνθρωπο.
Sarah Van Marcke
Γεννήθηκε το 1984. Αποφοίτησε έχοντας μάστερ στη φωτογραφία από την Ecole Supérieure des Arts Saint-Luc στις Βρυξέλλες. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε ομαδικές τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης. Το 2010 κέρδισε το βραβείο Prix Médiatine. Έργα της έχουν δημοσιευτεί σε καταλόγους και περιοδικά. Ζει και εργάζεται στο Βέλγιο.
www.outlandish-photo.be
Το σώμα μας δεν βρίσκεται στο χώρο όπως τα πράγματα• κατοικεί ή στοιχειώνει το χώρο. Καταπιάνεται με το χώρο όπως το χέρι με ένα όργανο• και όταν επιθυμούμε να μετακινηθούμε δεν μετακινούμε το σώμα μας όπως μετακινούμε το αντικείμενο. Το μεταφέρουμε χωρίς όργανα ως δια μαγείας, εφόσον είναι δικό μας και επειδή μέσα από αυτό έχουμε απευθείας πρόσβαση στο χώρο. Για εμάς το σώμα είναι πολύ παραπάνω από ένα εργαλείο ή ένα μέσο• είναι η έκφραση μας στον κόσμο, η ορατή μορφή των προθέσεων μας.
Maurice Merleau-Ponty (1908-1961)
Γάλλος φιλόσοφος
Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης
Εγκαίνια: 29/04, 20:30