Signs of time. Neghev and the Dead Sea

Ισραήλ
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 29 Απρ 2010

έκθεση φωτογραφίας της Bruna Biamino στο πλαίσιο της PhotoBiennale

Με ποιητική διάθεση, η Ιταλίδα Bruna Biamino φωτογραφίζει στο Ισραήλ τοποθεσίες-σύμβολα και μέρη που κουβαλούν ένα σημαντικό ιστορικό φορτίο, κατά τη διάρκεια δύο ταξιδιών της – την άνοιξη του 2007 και το καλοκαίρι του 2008. Εδώ απεικονίζονται τα τοπία και οι έρημοι του Neghev, της Ιουδαίας και της Γαλιλαίας, η Νεκρά Θάλασσα, το Φρούριο της Μασάντα, ίχνη της ανθρωπότητας σε τόπους είτε ακατοίκητους είτε που κατοικήθηκαν στο παρελθόν και τώρα εγκαταλείφθηκαν, ενώ η ανθρώπινη παρουσία, όπου αυτή υπάρχει, είναι σχεδόν πάντα φωτογραφημένη εξ αποστάσεως. Μέσα από τα έργα της βλέπουμε την αντίθεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα στις βιβλικές αυτές περιοχές, όπως είναι οι έρημοι της Ιουδαίας και της Γαλιλαίας. Τοπία  άλλοτε κατάξερα, με χαράδρες, λόφους, βουνά, σπήλαια, δύσβατες περιοχές, που αποτελούσαν καταφύγια ή τόπους απομόνωσης για μοναχικούς ερημίτες, σήμερα έχουν μετατραπεί σε χώρους αναψυχής που συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου για να διασκεδάσει ή ακόμη και να κολυμπήσει στις πισίνες που έχουν κατασκευαστεί. Το Φρούριο της Μασάντα, όπου το 73 μ.Χ. περίπου χίλιοι Ιουδαίοι αυτοκτόνησαν ομαδικά για να μην πέσουν στα χέρια των Ρωμαίων, αποπνέει ακόμα μέσα από τα ερείπια που έχουν απομείνει την τραγική του ιστορία.

Για την Bruna Biamino το να εργάζεται στο Ισραήλ ήταν μια εμπειρία κατανόησης ενός ιστορικού και πνευματικού τόπου όπου γεννήθηκαν τρεις θρησκείες. Ενός μέρους όπου μπορεί κανείς να αισθανθεί την ένταση, τη δύναμη της μνήμης, μέσα από ένα λευκό φως που κάνει τα υποκείμενα να φαίνονται αφηρημένα. Ενός τόπου που φέρει έντονα τα σημάδια από το πέρασμα των αιώνων και των ανθρώπων έζησαν εκεί.

Η έκθεση, που συντονίζει η Αφροδίτη Οικονομίδου, συνδιοργανώνεται από το ΜΦΘ, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Ισραηλιτικής Κοινότητας και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και με την ευγενική χορηγία της Alitalia.

Ομότιτλο λεύκωμα με αφορμή την έκθεση εκδόθηκε από την Ermanno Tedeschi Gallery.

Bruna Biamino
Γεννήθηκε στο Τορίνο όπου ζει και εργάζεται. Το 1984 κέρδισε υποτροφία για να παρακολουθήσει σεμινάριο οπτικών σπουδών στο Rochester, Νέα Υόρκη. Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ έργα της παρουσιάζονται σε διάφορες εκδόσεις. Φωτογραφίες της βρίσκονται σε μουσεία και ιδρύματα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Διδάσκει αρχιτεκτονική και βιομηχανική φωτογραφία στο European Institute of Design στο Τορίνο και συνεργάζεται με ευρωπαϊκά περιοδικά αρχιτεκτονικής.

Το πιο σημαντικό πράγμα για μένα όταν εργάζομαι επάνω στο τοπίο, είναι να προσπαθώ να καταγράψω την ατμόσφαιρα του μέρους και να απορροφήσω το πνεύμα. Κάθε τόπος, κάθε χώρος, έχει το δικό του πνεύμα και αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι να προσπαθώ να καταγράψω και να μεταφέρω αυτή την ατμόσφαιρα μέσα από πολύ λίγα ίχνη, να επιτύχω να βρω την ουσία του τόπου, μέσα στον οποίο αναγνωρίζω επίσης τον εαυτό μου και την επίδραση που άφησε αυτός πάνω μου.
Bruna

Συντονισμός έκθεσης: Αφροδίτη Οικονομίδου
Με την υποστήριξη της Ισραηλιτικής Κοινότητας και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και με την ευγενική χορηγία της Alitalia.
Εγκαίνια:  29/04, 19:00