Ποίηση και φωτογραφία: Οι Τέχνες στο Δημόσιο Χώρο

Λογότυπο Φορέα
· Διάφορα · Προβολές · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 19 Mar 2012

πρόσκληση συμμετοχή σε μια βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση και την φωτογραφία

Το περιοδικό Intellectum (www.intellectum.org) και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (www.fkth.gr), σας καλούν σε μία ξεχωριστή δράση, για να σμίξουμε τις δύο αυτές τέχνες την βραδιά της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 στο Καφέ Bazaar, στη Θεσσαλονίκη στον πεζόδρομο της οδού Παπαμάρκου 23, (περιοχή Πλατείας Άθωνος, τηλ. 2310 241 817), στις 7:00 μ.μ.

Καλούμε τους φωτογράφους να φέρουν την ημέρα της παρουσίασης σε ψηφιακή μορφή (USB stick), από 20 έως 50 φωτογραφίες που επιθυμούν να προβληθούν. Επίσης, καλούμε τους φίλους της ποίησης να φέρουν τα ποιήματα, δικά τους ή τρίτων, που θα θέλανε να διαβάσουν και να μοιραστούν μαζί μας σε μια ελεύθερη βραδιά.

Ζωντανή μετάδοση στο διαδίκτυο από το Καφέ Bazaar, στη Θεσσαλονίκη

Streaming Live by Ustream

Η μεγάλη παρέα που πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθεί, θα ανατρέψει τα στερεότυπα της «κατ’ ιδίαν κοινωνίας» του θεατή ή αναγνώστη με τα δύο αυτά είδη τέχνης, καθώς και το σύνηθες φαινόμενο των «προκαθορισμένων ομιλητών-συμμετεχόντων».

Δεν θα λειτουργήσουν επιτροπές επιλογής των φωτογραφιών ή πρόκρισης ποιημάτων, ούτε λίστα ποιητών. Σε αυτή τη βραδιά, όλοι θα έχουν τη θέση και το χρόνο τους. Ο καθένας προσέρχεται με την ευθύνη της δικής του επιλογής και προσφέρει στους υπόλοιπους το άυλο πνευματικό του δώρο.

Πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Το 1999, με πρωτοβουλία της UNESCO ορίστηκε η 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Ο διεθνής πολιτιστικός οργανισμός θέλησε, με αυτό τον τρόπο, να προωθήσει την τέχνη της ποίησης.
Ο στόχος ήταν διπλός:
Πρώτος στόχος η ηθική ενίσχυση των προσπαθειών των εκδοτών να τυπώνουν συλλογές ποίησης και, κυρίως, να τυπώνουν νέους ποιητές, αφού οι γνωστοί έχουν κάποια μεγαλύτερη ευκολία και δυναμική.
Δεύτερος στόχος ήταν η επιστροφή της προφορικής παράδοσης με την ανάγνωση ποιημάτων ενώπιον κοινού και η αποκατάσταση ενός διαλόγου μεταξύ της ποίησης και των άλλων μορφών τέχνης, πάνω στον αφορισμό του Ντελακρουά «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση».

Για περισσότερες πληροφορίες:
Βασίλης Καρκατσέλης κιν. 6942 860 890,
Βίκτωρ Τσιλώνης, κιν. 6944 60 73 63