Γυναίκες του κόσμου

μητέρα με παιδί που κλαίει στην αγκαλιά της
· Εκθέσεις · Χίος // Δημοσίευση: 27 Mar 2012

έκθεση φωτογραφίας της Μάρως Κουρή στη Χίο

Από τις 29 Μαρτίου ως τις 14 Απριλίου 2012 η Αίθουσα Τεχνών Καλλιόπη παρουσιάζει την έκθεση «Γυναίκες του Κόσμου» της φωτορεπόρτερ Μάρως Κουρή στον πολιτιστικό χώρο της οδού Αμάντου 26, όπου συστεγάζεται με τη Φωτογραφική Λέσχη Χίου.

Από τις 19 Απριλίου ως τις 10 Μαίου η έκθεση θα μεταφερθεί στη Βολισσό και θα φιλοξενηθεί στο Γυμνάσιο Βολισσού.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες γυναικών της διπλανής πόρτας στην καθημερινότητα τους. Γυναίκες που μάχονται με όλη τη σημασία της λέξης, στη δουλειά, στην οικογένεια, στον έρωτα, σε στιγμές που κατέγραψε ο φακός της φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια των δημοσιογραφικών αποστολών ανά τον κόσμο - από την Αθήνα, στο Μπαγκλαντές, από το Πεκίνο στη Νέα Ζηλανδία, από την Τανζανία στη Μαλαισία-

Η Μάρω Κουρή φωτογραφίζει ασταμάτητα. Εκθέτει τα έργα της από τις κοσμικές γκαλερί των μεγαλουπόλεων μέχρι τις παραγκουπόλεις και τις φτωχογειτονιές σε όλον τον κόσμο. Φωτογραφίζει για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρωπιά. Έχει φωτογραφίες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Θέλει τα θέματα της να συγκινούν τον θεατή όπως συγκινούν και την ίδια. Πιστεύει ότι η ευτυχία θρέφει το σώμα και η λύπη το πνεύμα.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προγραμματιστεί μια συνάντηση γνωριμίας με τη Μάρω Κουρή κατά τη διάρκεια της οποίας θα κάνει μια εκτενέστερη παρουσίαση της δουλειάς της. Η ημέρα και ώρα θα ανακοινωθούν σύντομα.

Εγκαίνια Πέμπτη 29 Μαρτίου, 8:30μ.μ.

Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη και Σάββατο 10:00πμ-2:00μμ,
Πέμπτη και Παρασκευή 10:00πμ-2:00μμ και 6:00μμ-8:00μμ
Τη Μεγάλη Παρασκευή η έκθεση θα λειτουργήσει μόνο τις πρωινές ώρες, 10πμ.-2μμ

Μάρω Κουρή, Φωτορεπόρτερ - Bιοδοιπορικό
Παρακολούθησε το workshop “Μagic moment” του Κωσταντίνου Μάνου από το Πρακτορείο Magnum, καθώς και του Εd Kashi από το Νational Geographic και το Πρακτορείο VII. Σπούδασε φωτογραφία στη Focus και φωτοδημοσιογραφία είκοσι χρόνια στο δρόμο. Έζησε και εργάστηκε ως φωτορεπόρτερ και οινολόγος στην Βαρκελώνη για πολλά χρόνια.

Συνεργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης με το Πρακτορείo Polaris Images, δημοσιεύει εικόνες και κείμενα στον διεθνή και ελληνικό Τύπο.

Έχει βραβευτεί αρκετές φορές για το έργο της: το 2003 στη Βηρυτό από την UNESCO στο 2ο Διεθνές Καλλιτεχνικό Φόρουμ της Μεσογείου, το 1999 στην Βαρκελώνη στην Primavera Fotografica, το 1998 στο Γιοχάνεσμπουργκ στο 1ο Ελληνικό Φεστιβάλ Καλλιτεχνών, ενώ το 2009 τιμήθηκε με το 1ο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Φωτορεπορτάζ SCOOP στη Γαλλία για το θέμα «Το φυλαχτό - οι αλμπίνοι της Τανζανίας». Το περιοδικό LIFE την έχει επίσης ξεχωρίσει ως μία Φωτογραφία της Χρονιάς για την εικόνα της με τίτλο «Πύρινα Φτερά που τράβηξε στα βίαια γεγονότα που εξελίχθησαν στο Σύνταγμα τον Οκτώβριο του 2011.

To 2011 παρουσίασε φωτογραφίες με θέμα τις «Γυναίκες του Κόσμου» στο Μετρό Σύνταγμα και στην Αγορά Αργύρη στην Πάτρα, μαζί με τρεις ακόμη φωτογράφους υπό την αιγίδα της Γ.Γ. Ισότητας.
http://www.marokouri.com/