έκθεση φωτογραφίας των Manas Bhattacharya & Madhuban Mitra στο πλαίσιο της Photobiennale
Ένα εργοστάσιο που έχει κλείσει, προσωπικά αντικείμενα ξεχασμένα ή παρατημένα στα πατώματα, μισο-κατεστραμμένα έπιπλα και παλιά έγγραφα, σημάδια και ίχνη ενός χώρου που κάποτε αποτελούσε το χώρο εργασίας πολλών ανθρώπων, αποτυπώνουν στις φωτογραφίες τους οι δημιουργοί Manas Bhattacharya και Madhuban Mitra. Με το φακό τους περιπλανιούνται στους εσωτερικούς χώρους του έρημου πια εργοστασίου “National Instruments Ltd.”, που αποτελεί το πρώτο και μοναδικό εργοστάσιο φωτογραφικών μηχανών της Ινδίας. Έχοντας παίξει καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της φωτογραφίας στην Ινδία, καθώς παρήγαγε τη φωτογραφική μηχανή “National 35” - τη μόνη φωτογραφική μηχανή που κατασκευάστηκε ποτέ στη χώρα – το εργοστάσιο σήμερα είναι κλειστό. Οι εργάτες που απολύθηκαν άφησαν πίσω πολλά από τα προσωπικά τους αντικείμενα, τα οποία απομένουν ακόμη και σήμερα εκεί, μέσα στα βιομηχανικά ερείπια, σαν θραύσματα μιας μακρινής καθημερινότητας και παρουσίας. Αυτά τα θραύσματα αποτυπώνουν οι δύο δημιουργοί, μεταφέροντάς μας σ’ έναν τόπο σημαντικό στην ιστορία της βιομηχανικής εργασίας.
Manas Bhattacharya
Σπούδασε Συγκριτική Λογοτεχνία και Κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο του Jadavpur, στην Καλκούτα, όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του το 2002. Συνέχισε τις σπουδές του στην Κινηματογραφία στο Satyajit Ray Film & Television Institute της Καλκούτας, τις οποίες ολοκλήρωσε φέτος. Εκτός από τη φωτογραφία, ασχολείται και με άλλα μέσα, όπως το φιλμ και το βίντεο. Έχει λάβει δύο υποτροφίες από το Indian Foundation for the Arts, ενώ οι φωτογραφίες του έχουν κερδίσει τιμητικές μνείες και διεθνή βραβεία.
Madhuban Mitra
Σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία και κλασικό χορό και έχει Ph.D στις Πολιτιστικές Σπουδές. Εργάστηκε ως διοικητικό στέλεχος προγράμματος στο India Foundation for the Arts, το μεγαλύτερο οργανισμό χρηματοδότησης της τέχνης στην Ινδία (2000-2007), όπως επίσης και στο Κέντρο Σπουδών για Πολιτικές Επιστήμες της Καλκούτας. Ασχολείται με την συγγραφή και τη φωτογραφία, ενώ εκδίδει ποιήματα και εικονογραφημένα άρθρα σε διάφορα τοπικά και διεθνή περιοδικά.
Ο άνθρωπος δαμάζει το καθαρό χώρο μέσα από το σχηματισμό συνηθειών. Τα ίχνη του ανθρώπου εγγράφουν το «χώρο» με επιθυμία, μνήμη και ιστορία και τον μεταμορφώνουν σε «τόπο». Ως καλλιτέχνες, ενδιαφερόμαστε για τους τρόπους μέσα από τους οποίους ο χώρος καθορίζεται, οργανώνεται και ιεραρχείται σε δημόσιο και ιδιωτικό, εσωτερικό και εξωτερικό, κέντρο και περιφέρεια.
Manas Bhattacharya-Madhuban Mitra
Εγκαίνια: 01/05, 18:30-20:30