Το νέο project της Άννας Τσουλούφη-Λάγιου στο ΕΜΣΤ
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει από τις 5 Απριλίου έως τις 20 Μαΐου 2012 το νέο έργο της Άννας Τσουλούφη με τίτλο «Μορφές της ζωής: Σκευή επιβίωσης στη μητρόπολη», στο πλαίσιο της σειράς ΕΜΣΤ Νέες Παραγωγές 2012, παραγγελίες του μουσείου για το Project Room που πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Bombay Sapphire gin.
Το νέο project της Άννας Τσουλούφη-Λάγιου πραγματεύεται έννοιες και θέματα που άπτονται της σύγχρονης βιοπολιτικής και έχει αναφορές στις ιδέες των κύριων σύγχρονων πολιτικών φιλοσόφων όπως του Τζόρτζιο Αγκάμπεν, του Φέλιξ Γκουαταρί, του Μάικλ Χαρντ και Τόνι Νέγκρι. Στο παρόν έργο, η καλλιτέχνις επιλέγει οκτώ ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Αθήνα· πρόσωπα που η ίδια εκτιμάει και θαυμάζει και τα οποία ασχολούνται με την κοινωνική και πολιτική ζωή της πόλης, συμμετέχοντας σε συλλογικότητες και επιδιώκοντας τη διαφύλαξη των κοινών αγαθών. Μέσα από μια σειρά φωτογραφικών απεικονίσεων των πρωταγωνιστών της, οκτώ βιντεο-συνεντεύξεις που παρουσιάζονται σε αντίστοιχα μόνιτορ και οκτώ βιωματικούς χάρτες που συνθέτει σε συνεργασία με τους ίδιους, επιδιώκει να καταγράψει και να εξετάσει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων αυτών και τις καθημερινές τους λειτουργίες στην πόλη. Η Τσουλούφη αναδεικνύει τα πολλαπλά και συγχρόνως διαφορετικά πρόσωπα που έχει ο καθένας από αυτούς και θέτει ερωτήματα γύρω από το κατά πόσο οφείλουμε να έχουμε αλλά και ωφελούμαστε από την ύπαρξη ποικίλων ρόλων στη ζωή μας, για την επιβίωση μας σε ένα μητροπολιτικό κέντρο. Δουλεύοντας σε συνεργασία με τους ήρωες της και συνδυάζοντας στοιχεία πραγματικά και σκηνοθετημένα, δημιουργεί ένα πολιτικό έργο για να μιλήσει, με ποιητική διάθεση, για τρόπους αντίστασης και επιβίωσης στο αδιέξοδο της σημερινής κρίσης.
Η Άννα Τσουλούφη-Λάγιου γεννήθηκε το 1971. Σπούδασε καλές τέχνες στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα με ειδίκευση στην γλυπτική και στη φωτογραφία, καθώς και νέες καλλιτεχνικές στρατηγικές και τέχνη στο δημόσιο χώρο στη σχολή του Bauhaus στη Βαϊμάρη, Γερμανία και στο The School of the Art Institute στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις, εκδηλώσεις και εργαστήρια στην Ευρώπη (Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Σκόπια, Αλβανία) και στην Αμερική (Σικάγο). Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σε καλλιτεχνικές συλλογικότητες και ομάδες (Ομάδα Φιλοπάππου, Νομαδική Αρχιτεκτονική). Το έργο της στηρίζεται σε εννοιολογικές μορφές, ενώ εκφράζεται μέσα από έναν συνδυασμό έρευνας και αισθητικής αποτύπωσης συνήθως στον χώρο της δημόσιας σφαίρας. Χρησιμοποιεί οπτικοακουστικά μέσα (φωτογραφία, καταγραφή, κείμενο) σε συνδυασμό με χωρικές, ή/και γλυπτικές εγκαταστάσεις και επιτελεστικές δράσεις. Εστιάζει στη σύγχρονη βιοπολιτική και στην υποκειμενικότητα μέσα από την κοινωνιολογία και την ανθρωπολογία των μητροπόλεων στην καθημερινή ζωή. Αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο ως γλυπτική φιγούρα στο αστικό τοπίο, ως μορφή που υπόκειται σε κοινωνικοπολιτικές επιταγές και ως εκ τούτου συμπεριφέρεται έτσι ώστε να προσπαθεί να εκτρέψει τις επιταγές αυτές σε δημιουργικό, απελευθερωτικό καλλιτεχνικό έργο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.