διάλεξη του ιστορικού και θεωρητικού της τέχνης, καθηγητή Hans Belting στη Θεσσαλονίκη
Το Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Project Space του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διοργανώνουν διάλεξη του διακεκριμένου ιστορικού και θεωρητικού τέχνης, καθηγητή Δρ. Hans Belting στη Θεσσαλονίκη με τίτλο "Τέχνη στον κόσμο και παγκόσμια τέχνη. Όψεις των μεταβαλλόμενων κόσμων της τέχνης" / “World art and global art. Views of changing artworlds”.
Ο Hans Belting είναι συνιδρυτής του Ινστιτούτου Ιστορίας Τέχνης και Θεωρίας των Μέσων (Hochschule für Gestaltung) της Ακαδημίας της Καρλσρούης της Γερμανίας (1992), όπου ήταν καθηγητής ως το 2002. Νωρίτερα, διατέλεσε καθηγητής ιστορίας της τέχνης στα Πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης και του Μονάχου. Στις ΗΠΑ δίδαξε στα Πανεπιστήμια Harvard (1984), Columbia (1989) και North Western (2004). To 2003 δίδαξε στο Collège de France στο Παρίσι και έλαβε τιμητικό τίτλο από το Ινστιτούτο Courtauld στο Λονδίνο. Μεταξύ 2004 και 2007 διετέλεσε Διευθυντής στο Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Σπουδών Πολιτισμού (International Center for Cultural Science - IFK) στη Βιέννη. Αυτή τη στιγμή, είναι σύμβουλος του project GAM (Global Art and the Museum) στο Κέντρο Τέχνης και Μέσων (Center for Art and Media – ZKM) της Καρλσρούης. Είναι μέλος σε πλείστες Ακαδημίες Γραμμάτων στη Γερμανία και τις Η.Π.Α. (American Philosophical Society, American Academy of Arts and Sciences, Medieval Academy of America, Academia Europea), καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Βιέννη (MUMOK).
Πέρα από την ακαδημαϊκή και ερευνητική του δραστηριότητα, εξίσου πλούσιο είναι το συγγραφικό του έργο με μονογραφίες όπως Η επινόηση του ζωγραφικού πίνακα. Ο πρώτος αιώνας Ολλανδικής ζωγραφικής (2010), Το βλέμμα πίσω από την πόρτα του Duchamp: Τέχνη και Προοπτική στο έργο των Duchamp, Sugimoto και Jeff Wall (2009) Φλωρεντία και Βαγδάτη. Μια ιστορία του βλέμματος σε Ανατολή και Δύση (2008), Σενάρια του Μοντερνισμού. Η τέχνη και τα ανοιχτά της όρια (2005), Η πραγματική εικόνα. Εικόνα ως Πίστη (2006), Ανθρωπολογία της εικόνας. Προσχεδιασμοί για μια επιστήμη της εικόνας (2001), Το αόρατο αριστούργημα. Οι μοντέρνοι μύθοι της τέχνης (1998), Εικόνα και Λατρεία. Μια ιστορία της εικόνας πριν την εποχή της τέχνης (1990), Το τέλος της ιστορίας της τέχνης; (1983), Εικόνα και κοινό στο μεσαίωνα (1981), καθώς επίσης και επιμέλειες όπως Το δεύτερο βλέμμα. Ιστορία της εικόνας και στοχασμός της εικόνας (σε συνεργασία με τον φιλόσοφο Dietmar Kamper, 2000).
Ο καθηγητής Δρ. Hans Belting θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες που καθιέρωσαν παγκοσμίως την εξέλιξη της συμβατικής ιστορίας της τέχνης σε μια επιστήμη οπτικού πολιτισμού γεφυρώνοντας μέσω διατομεακής έρευνας διαφορετικά μεταξύ τους επιστημονικά πεδία (π.χ. ανθρωπολογία, θεωρία των μέσων) και διευρύνοντάς την προς σύγχρονες ερευνητικές κατευθύνσεις. Ήδη σε ένα από τα πρώτα βιβλία του προς την κατεύθυνση αυτή, στο Εικόνα και Λατρεία, ο Hans Belting εστίασε και στη σχέση μεταξύ της ιστορίας της τέχνης της Δύσης και των πρώτων Βυζαντινών χρόνων προβάλλοντας και τη σημασία της ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης για την κατανόηση σύγχρονων πολιτιστικών θεμάτων και θεσμών.
Το 2006, ο Hans Belting ίδρυσε (μαζί με τον καθηγητή Peter Weibel) στο ZKM – Center for Art and Media (Κέντρο για την Τέχνη και τα Μέσα) της Καρλσρούης το κέντρο έρευνας GAM – Global Art and the Museum (Παγκόσμια Τέχνη και Μουσείο), με στόχο την καταγραφή των διαρκώς διευρυνόμενων ορίων του σύγχρονου κόσμου της τέχνης και την ανακίνηση του κριτικού διαλόγου γύρω από το πώς η παγκοσμιοποίηση επηρεάζει το χώρο της τέχνης. Η έρευνα αυτή εκφράστηκε πρόσφατα μέσα από την έκθεση «The Global Contemporary. Art Worlds After 1989» (Το Σύγχρονο Παγκόσμιο. Κόσμοι της Τέχνης μετά το 1989) στο ZKM (http://www.globalartmuseum.de/site/home; http://www.global-contemporary.de/).
Γύρω από τη θεματική αυτή θα επικεντρωθεί και η διάλεξη του καθ. Δρ. Belting στη Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο της επικείμενης διάλεξης στη Θεσσαλονίκη, το κοινό έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για το έργο του και σχετικά σε αυτό ζητήματα, καθώς και να θέσει εκ των προτέρων ερωτήματα μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα www.beltinginthessaloniki.weebly.com.
Σε συνεργασία με το Project Space του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Συντονισμός: ArtBOX.gr
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Σωτήριος Μπαχτσετζής, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης
Γλώσσα: Η διάλεξη θα γίνει στα Αγγλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.