Κρίκος

φωτογραφία έκθεσης
· Εκθέσεις · Χανιά // Δημοσίευση: 31 Μάιος 2012

έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Ελαιουργείον-Εργοστάσιο Τέχνης του Δρομονέρου

Η «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών - Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά και το Δήμο Καντάνου-Σελίνου παρουσιάζει την Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «Κρίκος» στο «Ελαιουργείον-Εργοστάσιο Τέχνης» του Δρομονέρου.

Στην έκθεση σύγχρονης τέχνης «Κρίκος», περισσότεροι από 50 εικαστικοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζουν έργα Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Χαρακτικής, Κεραμικής, Φωτογραφίας, Video-Art και Εγκαταστάσεων με αναφορά στο διάλογο της ιδιαίτερης σχέσης του Έργου Τέχνης και του Καλλιτέχνη απέναντι στο Μουσείο και στην Πινακοθήκη που είναι οι φορείς μελέτης, προβολής, ανάδειξης και προστασίας του Δημιουργήματος του Καλλιτέχνη.

Η έκθεση «Κρίκος» έχει αφετηρία τη συνεργασία ανάμεσα στο «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» και τους Φίλους-Καλλιτέχνες και γνώμονα την αλληλεγγύη ανάμεσα στους δημιουργούς του Εικαστικού Πολιτισμού και τους φορείς προβολής και διάδοσής του. Με άμεση αναφορά στο ζωτικό «Κρίκο» συνεργασίας και αλληλεξάρτησης τούτων των δύο παραγόντων Πολιτισμού, του Καλλιτέχνη που δημιουργεί και του Μουσείου που συντηρεί, φυλάσσει και προβάλει το Δημιούργημά του, οργανώνεται τούτη η εικαστική έκθεση τόσο για την ανάδειξη της αμφίδρομης σχέσης Καλλιτέχνης-Μουσείο όσο και για την στήριξη του Μουσείου μαζί με την προσπάθεια του για πλατιά οικειοποίηση του Έργου Τέχνης.

Η ευγενική παραχώρηση των Έργων Τέχνης της έκθεσης «Κρίκος» από τους Καλλιτέχνες στο «Ελαιουργείον» ως πρώτο βήμα, και η προσφορά τούτων των Έργων στα Νέα Μέλη της «Λέσχης Φίλων του Ελαιουργείου» ως δεύτερη ουσιαστική κίνηση, ενισχύει το «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» και στηρίζει την προσπάθειά του για περισσότερη Δράση, Πολιτισμό και Ανθρωπιά. Είναι η περίτρανη απόδειξη της ολοκληρωμένης σχέσης «Κρίκος» του Δημιουργού και του Μουσείου και είναι πολύτιμη.

Την ίδια στιγμή το Έργο Τέχνης ξεκινά τη δική του καινούρια πορεία ως φορέας των αναζητήσεων και των μηνυμάτων του Δημιουργού του και ως πρέσβης Αισθητικής και Πολιτισμού στους νέους κατόχους της οικειοποιημένης «Αξίας» του.

Εικαστική Επιμέλεια: Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.
Κείμενα: Πέγκυ Κουνενάκη

H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.

Το κτήριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτηρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.

Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο.

Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις δυο παραλίες: την Παλαιόχωρα.

Εγκαίνια: Κυριακή 3 Ιουνίου 2012 στις 20:00