Street Life

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Χανιά // Δημοσίευση: 07 Ιουν 2012

έκθεση φωτογραφίας στο Νεώριο Μόρο στα Χανιά

Η ομάδα «p-public» από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Χανίων, το «Ελαιουργείον –Εργοστάσιο Τέχνης» του Δρομονέρου, η «Λέσχη Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Χανίων» και ο «Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων, τον Δήμο Πλατανιά και τον Δήμο Καντάνου-Σελίνου, την ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο των δράσεων «Δημόσιος Χώρος: Τόπος & Μέσο Έκφρασης» παρουσιάζουν τις 25 βραβευμένες φωτογραφίες από τον Πανελλήνιο Φωτογραφικό Διαγωνισμό του «Photometria Festival 2011» με θέμα «Street Life» (Καθημερινή Ζωή στο Δρόμο) στο Νεώριο Moro του «Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων», στο Βενετσιάνικο Λιμάνι των Χανίων, την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012 στις 22:00 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

H «Καθημερινή Ζωή στο Δρόμο» (Street Life) περιλαμβάνει το χρόνο στο χώρο όπου ο Άνθρωπος-Πολίτης μπορεί να αντιληφθεί την ατομικότητα του ως μέρος ενός ευρύτερου συνόλου. Η Φωτογραφία καλείται να παρουσιάσει χώρους και δράσεις όπου σχηματίζεται ή υφίσταται τόσο η ατομικότητα όσο και η συλλογική μνήμη, η συλλογική συνείδηση, το συλλογικό φαντασιακό... Η «Ζωή στο Δρόμο» που αυτονόητα εξελίσσεται σε Δημόσιο Χώρο συμπίπτει με τη ζωή του καθενός μας και συγχρόνως με την ζωή του συνόλου. Ο προκαθορισμένος χρόνος και η οριακή Στιγμή από τη «Ζωή στο Δρόμο» αποτελεί τη φωτογραφική πρόσκληση και την απόδειξη της πρόκλησης στην οικειοποίηση του Δημόσιου Χώρου.
Επιμέλεια Έκθεσης: «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης».

Η διακήρυξη του διαγωνισμού έγινε την Άνοιξη του 2011 και η Κριτική Επιτροπή της διοργάνωσης ήταν:
Γιάννης Δήμου (Φωτογράφος) Επικεφαλής της Κριτικής Επιτροπής
Αndre Bakker (Φωτογράφος-Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Φωτομετρία)
Κωστής Εμμανουηλίδης (Φωτογράφος)
Φώντας Μπίτσικας (Καθηγητής Πλαστικών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)
Δημήτρης Μέλλος (Φωτογράφος)

Το Πρώτο Βραβείο δόθηκε από την Κριτική Επιτροπή που επέλεξε ακόμα 24 φωτογραφίες για ανάρτηση. Από τις αναρτημένες φωτογραφίες το κοινό έπειτα από ψηφοφορία επέλεξε τρεις φωτογραφίες: Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Βραβείο Κοινού.

Οι 25 συνολικά επιλεγμένες φωτογραφίες ανήκουν στους ακόλουθους φωτογράφους και έχουν τους τίτλους:
1. Παναγιώτης Αδαμόπουλος: "Ferrara"
2. Πρόδρομος Αναστασίου: "Life in prespective"
3. Νίκος Βαβδινούλης: "Waiting for the wedding"
4. Νίκος Βλάχος: "Street life"
5. Σπύρος Ζερβουδάκης: "Glance"
6. Λίλα Ζώτου: "Light boxes without intetion"
7. Γιώργος Καμηλάκης: "Dance", 1o ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ
8. Αθηνά Καρόκη: «Πλανόδιος Έμπορος»
9. Στάθης Κατσαδήμας: «Χωρίς Τίτλο»
10. Κωσταντίνος Κατσούλης: «Χρυσούλα-Κηφισσός»
11. Βαγγέλης Κουσιώρας: "Friends"
12. Γεωργία Κυδωνάκη: "Boys boys boys"
13. Μάρκος Κυπριανός: «Ποδηλάτισσα», 2o ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ
14. Τάκης Μανδέλης: "Unsolved Mysteries"
15. Μαρία-Ιωάννα Μακαντάση: «Ζω στο Δρόμο»
16. Γεώργιος Μιχάλης: «Μεροκάματο»
17. Πέτρος Μουρούσης: «Ο Απρόσκλητος»
18. Σωκράτης Μπαλταγιάννης: «Χωρίς Τίτλο», 3o BRABEIO KOINOY
19. Ευάγγελος Νεράτζης: "Following"
20. Γ. Παράς: "'Dispersion"
21. Λευτέρης Παρασκευαϊδης: «Επιβάτης»
22. Αποστόλης Στράντζαλης: "Life" ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
23. Σπύρος Τσάμπας: "A last ship"
24. Χρήστος Τσουμπλέκας: "Could be our granny"
25. Βιργινία Φιλιππούση: "Windows"

Έως σήμερα τα αποτελέσματα του Φωτογραφικού Διαγωνισμού του «Photometria Festival 2011» έχουν παρουσιαστεί:
1. Πολιτιστικός Δημοτικός Πολυχώρος Ιωαννίνων - Παλιά Σφαγεία. Ιωάννινα. 19-29 Μαΐου 2011. (Έκθεση των 20 βραβευμένων Φωτογραφιών του Πανελλήνιου Διαγωνισμού “Street Life” Φωτομετρία 2011)
2. The Art Foundation [taf]. Μοναστηράκι, Αθήνα. 2-12 Ιουνίου 2011. (Έκθεση των 25 βραβευμένων Φωτογραφιών του Πανελλήνιου Διαγωνισμού “Street Life” Φωτομετρία 2011)

Το «Photometria Festival» είναι μια διοργάνωση της Aστικής Mη Kερδοσκοπικής Eταιρίας «Έντευξις», διοργανώνεται το 2012 για 4η χρονιά στην πόλη των Ιωαννίνων και πρόκειται για το πρώτο διαδραστικό Φεστιβάλ στο οποίο έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν και να ψηφίζουν όσοι αγαπούν την τέχνη της φωτογραφίας.
Όραμα για το «Photometria Festival» είναι να αποτελέσει πεδίο προβολής της σύγχρονης φωτογραφίας, υποστήριξης νέων και ξένων φωτογράφων, εκπαίδευσης, καθώς και καλλιέργειας συνεργασιών με πολιτιστικούς οργανισμούς και φεστιβάλ της Ελλάδας και άλλων χωρών.
Στόχος για το «Photometria Festival» να είναι να γίνει ένας τόπος δια-πολιτιστικής συνάντησης, μεταφέροντας αντιλήψεις, παραδόσεις, κοσμοθεωρίες και εκφραστικά μέσα από όλα τα σημεία του πλανήτη. Με αφοσίωση στο εγχείρημα και ευχόμενοι την καθιέρωση του, οι διοργανωτές θέσανε από την πρώτη στιγμή ως στόχο την πρόσκληση για συμμετοχή, όχι μόνο καταξιωμένων φωτογράφων αλλά και ερασιτεχνών για να λάβουν μέρος στο πεδίο της έκφρασης. Ουσιαστική προσδοκία είναι να αποτελέσει το «Photometria Festival» μία πολιτιστική ομπρέλα κάτω από την οποία θα καλλιεργείται η φωτογραφική έκφραση και η δημιουργικότητα.

Εγκαίνια: Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012 στις 22:00