Από την αποτύπωση στην ερμηνεία: οικοδομώντας μια προσωπική πορεία

λιμάνι με ομίχλη και κόσμο που περπατάει
· Διαλέξεις - Ομιλίες · Βόλος // Δημοσίευση: 18 Ιουν 2012

διάλεξη από τον Γιώργη Γερόλυμπο στη Φωτογραφική Λέσχη Βόλου

Την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012, στις 20:30 η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου φιλοξενεί τον Αρχιτέκτονα – Φωτογράφο Γιώργη Γερόλυμπο για μια διάλεξη με θέμα: «Από την αποτύπωση στην ερμηνεία: οικοδομώντας μια προσωπική πορεία».

Ποια είναι η σχέση μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής φωτογραφίας;
Πως ένας δημιουργός διακρίνει την φωτογραφική δραστηριότητα που τον ζει από εκείνη για την οποία ζει; Αποτελούν δύο διαφορετικούς κόσμους ή αντιθέτως αλληλοσυμπληρώνονται;
Η παρούσα διάλεξη έχει ως σκοπό να εξηγήσει, στον ομιλητή κατ’ αρχήν, τη σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Με όχημα την επαγγελματική και προσωπική φωτογραφική δραστηριότητα σε διάστημα 17 ετών, ο ομιλών αποτολμά να συνδέσει το νήμα μιας συνεχούς πορείας, μετακινούμενος από τον ένα χώρο, αυτόν της αρχιτεκτονικής εικόνας, στον άλλο, αυτόν της καλλιτεχνικής φωτογραφίας.
Κατά τη διάρκεια της διάλεξης παρουσιάζονται φωτογραφίες που ελήφθησαν από το 1995 έως σήμερα σε μία προσπάθεια να φανεί η ξεκάθαρη επιρροή του ενός λεξιλογίου στη διαμόρφωση του άλλου. Στη πορεία αυτή, παρατίθενται κωδικοποιημένες οι επιμέρους ποιότητες καθώς και τα δάνεια του ενός είδους φωτογραφίας προς το άλλο.


Γιώργης Γερόλυμπος
Διδάκτωρ Αρχιτέκτων – Φωτογράφος
Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1973. Δίδαξε Φωτογραφία στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο από το 2009 έως το 2011. Σπούδασε Φωτογραφία στην Αθήνα και Αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη.
Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Goldsmiths College, University of London (1998) και διδακτορικό στο University of Derby (2007). Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά βιβλία Τέχνης και Αρχιτεκτονικής, ενώ παράλληλα εκθέτει την δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 2008, με την υποστήριξη υποτροφίας του Ιδρύματος Fulbright, ολοκλήρωσε ένα οδοιπορικό στις ΗΠΑ, ταξιδεύοντας και φωτογραφίζοντας από τη μια ακτή ως την άλλη. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.